direct naar inhoud van 5.1 Bodem
Plan: Buitengebied Zuid, waboprojectbesluit Marten Kuilerweg 11
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.PB20128000004-VG01

5.1 Bodem

Verdachte locaties met betrekking tot de kwaliteit van de bodem, dienen bij ruimtelijke plannen en projecten in het kader van de Wet bodembescherming te worden gesignaleerd vanuit een goede ruimtelijke ordening.


Bij een nieuwe ontwikkeling dienen mogelijk verontreinigde plekken in het plangebied te worden gesignaleerd. Waar nodig moeten saneringsmaatregelen worden aangegeven. Bij nieuwbouw waarborgt de Wet bodembescherming dat er geen risico's voor de volksgezondheid zijn. Er dient op basis van een uitgevoerde bodemonderzoek of historische bodemonderzoeksgegevens een beschrijving te worden gegeven van de bodemkwaliteit in het plangebied.


Bij de gemeente Hoogeveen zijn geen recente bodemonderzoeksgegevens over het plangebied bekend. Uit het bodeminformatiesysteem blijkt dat er (vermoedelijk) twee dempingen op de locatie aanwezig zijn. Het is onbekend waarmee deze voormalige watergangen gedempt zijn. Voorafgaand aan de herbouw van de kalverstal is een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd.
(volgens de NEN 5725 en NEN 5740).


Dit verkennende bodemonderzoek is uitgevoerd door Terra Agribusiness (rapport 2012-048). Het volledige bodemonderzoek is als bijlage bij de vergunningaanvraag toegevoegd. Uit dit verkennende bodemonderzoek blijkt,dat :

  • in de grond geen van de onderzochte componenten is aangetoond in een concentratie boven de achtergrond waren en over detectie grens.
  • Het grondwater licht verontreinigd is met barium en zink.


Een lichte verhoging van metalen in grondwater is niet van een dusdanige invloed, dat dit problemen op zou leveren. De verhogingen komen vaker voor bij vergelijkbare historische gebruiken, en kunnen daarom als achtergrondwaarden worden beschouwd.
Gelet op het doel van het onderzoek zijn geen redenen die een belemmering op beperking hoeven te vormen bij de realisatie van de voorgenomen plannen. Omdat voor een aantal parameters in de bodem de streefwaarden wordt overschreden, moet geconcludeerd worden dat de grond mogelijk niet multifunctioneel toepasbaar is. Eventuele vrijgekomen grond kan op het terrein zelf verwerkt worden.

Grondverzet
Bij grondverzet dient men te streven naar een gesloten grondbalans. In situaties, waar grond vrij gaat komen, wordt sterk aanbevolen om de kwaliteit van de vrijkomende bodem chemisch analytisch vast te stellen. Uiteraard dient het onderzoek representatief te zijn voor de hele vrijkomende partij.


Voor het toepassen van grond gelden de spelregels voor grondverzet die zijn vastgesteld in het Besluit bodemkwaliteit. Informatie over het toepassen van grond kunnen worden verkregen bij de afdeling Advies (team bodem) van de gemeente Hoogeveen en het ministerie van Infrastructuur en Milieu/Agentschap.nl.