direct naar inhoud van 3.2 Provinciaal beleid
Plan: Buitengebied Zuid, waboprojectbesluit Marten Kuilerweg 11
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.PB20128000004-VG01

3.2 Provinciaal beleid

3.2.1 Omgevingsvisie provincie Drenthe

Provinciale Staten van de provincie Drenthe hebben op 2 juni 2010 de nieuwe Omgevingsvisie Drenthe vastgesteld voor de komende tien tot vijftien jaar. Het is daarmee hét strategisch kader voor de ruimtelijk economische ontwikkeling van Drenthe. De Omgevingsvisie Drenthe is een integraal document waarin de voor de provincie vier wettelijke planvormen zijn samengenomen:

  • de provinciale structuurvisie op grond van de Wet ruimtelijke ordening;
  • het provinciaal milieubeleidsplan op grond van de Wet milieubeheer;
  • het regionaal waterplan op grond van de waterwetgeving;
  • het provinciaal verkeers- en vervoersplan op grond van de Planwet Verkeer en Vervoer.


De Omgevingsvisie heeft voor de provincie een interne binding. Dit betekent dat de provincie bij de uitoefening van haar taken aan de Omgevingsvisie gebonden is. Wel zijn (binnen de wettelijke kaders) afwijkingen van de Omgevingsvisie Drenthe mogelijk, zolang de ambities en doelstellingen van de visie niet worden aangetast. Het is de ambitie van de provincie Drenthe om de ruimtelijke identiteit van Drenthe te versterken. Dit wordt gedaan door nieuwe ontwikkelingen te bezien in samenhang met de kernkwaliteiten van de provincie. De kernkwaliteiten zijn de kwaliteiten die bijdragen aan de identiteit en aantrekkelijkheid van Drenthe. Het behoud en waar mogelijk de ontwikkeling van de kernkwaliteiten is van provinciaal belang.

afbeelding "i_NL.IMRO.0118.PB20128000004-VG01_0006.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0118.PB20128000004-VG01_0007.jpg"

Figuur 4: Ambitiekaart Omgevingsvisie provincie Drenthe
(Bron: Omgevingsvisie provincie Drenthe, 2010)

De locatie (zie blauwe pijl, niet te verwarren met de zwarte pijl) heeft de functie van
landbouw gekregen. Dit ligt in de lijn met de beoogde ontwikkelingen van de familie de Jager.

3.2.2 Provinciale Omgevingsverordening Drenthe

Eén van de instrumenten om het beleid uit de Omgevingsvisie te laten doorwerken is de verordening. Meer dan in voorgaande verordeningen is het uitgangspunt van de Omgevingsverordening dat er niet meer geregeld wordt dan nodig is voor het belang zoals dat in de Omgevingsvisie is verwoord. De Omgevingsverordening is in feite het overkoepelende beleidsdocument voor gemeentelijk beleid.

Van oudsher kende de provincie Drenthe vier provinciale verordeningen voor de fysieke leefomgeving. Dit waren de Provinciale milieuverordening Drenthe, de Verordening waterhuishouding Drenthe, de Verordening wegen en waterwegen provincie Drenthe 1994 en de Ontgrondingenverordening voor Drenthe 2000.

Bij de totstandkoming van het Provinciaal Omgevingsplan II (POP II) is besloten om de bovengenoemde verordeningen die fungeerden als uitvoeringsinstrumenten van het POP II samen te voegen in één verordening: de Provinciale Omgevingsverordening Drenthe (verder: POV). Deze POV is voor de eerste keer, als eerste omgevingsverordening in Nederland, vastgesteld op 7 juli 2004 en inwerking getreden op 1 februari 2005.

De Omgevingsverordening kent doelen wat betreft warmte/koude opslag, EHS zonering, wateroverlast, het nationale landschap de Drentsche Aa, stiltegebieden en verboden op gebied van grondboringen. De locatie en beoogde plannen van de familie de Jager hebben geen raakvlak met deze doelstellingen en hoeven hier daarom geen rekening mee te houden.