direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: BP hollandscheveld, waboprojectbesluit het Hoekje 22, 2012
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.PB20127024001-VG01

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Woonvisie

De Woonvisie 2011-2020 vervangt de huidige Nota Wonen. De Woonvisie is een instrument waarmee de gemeente de woningmarkt kan sturen, regisseren en faciliteren.
Bij de opstelling van de Woonvisie is uitgegaan van de laatste bevolkingsprognose van de provincie Drenthe. Daaruit blijkt dat Hoogeveen ook de komende jaren blijft groeien. Hiervoor is het nodig om gemiddeld 165 woningen per jaar aan de woningvoorraad toe te voegen (netto resultaat van nieuwbouw en sloop). De komende jaren komt er meer vraag naar verschillende type woningen, in de stad en in de dorpen. De nadruk komt te liggen op toevoeging van woningaanbod voor de groeigroepen: senioren en kleine huishoudens en kwaliteitszoekende gezinnen.

3.3.2 Milieuvisie

In haar Milieuvisie beschrijft de gemeente Hoogeveen een aantal ambities ten aanzien van verschillende milieuaspecten. Voor de voorgenomen ontwikkeling zijn van belang:

  • een klimaat-neutraal beleid;
  • een duurzaam waterbeheer;
  • het beperken van het aantal geluidgehinderden en het voorkomen van nieuwe saneringsgevallen;
  • een volledig beeld van de bodemkwaliteit, het voorkomen van nieuwe saneringsgevallen en duurzaam gebruik van de ondergrond;
  • het behoud van een goede luchtkwaliteit;
  • het zoveel mogelijk beperken van veiligheidsrisico's;
  • het voorkomen van overlast door bedrijven.

In hoofdstuk 5 vindt toetsing plaats aan wet- en regelgeving wat betreft de omgevingsaspecten. Voor een deel is hierbij sprake van een overlapping met de ambities in de Millieuvisie. Bij de uitvoering van het nieuwbouwplan zullen deze ambities gerealiseerd moeten worden.

3.3.3 Regionale Afstemming Woningbouw Programma

In het kader van de regionale afstemming wordt met de buurgemeenten De Wolden, Westerveld en Meppel overleg gevoerd over het woningbouwprogramma. Een dergelijke afstemming vindt plaats voorafgaand aan het opstarten van een bestemmingsplanprocedure dan wel procedure om van het bestemmingsplan af te wijken. In het kader van onderhavig plan heeft eveneens afstemming plaatsgevonden. Uit deze afstemming is gebleken dat onderhavig plan past in de regionale aantallen en programma tot 2020. Gelet op de aanwezige harde plancapaciteit in Zuidwest Drenthe, is de mogelijkheid aanwezig de verbouw tot appartementen daaraan toe te voegen zonder dat dit leidt tot verdringing of ongewenste concurrentie.