direct naar inhoud van 4.1 Bodem
Plan: BP Nieuwlande, wijzigingsplan woningbouw Akkerweg 2012
Status: vastgesteld
Plantype:
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BPW20128021001-VG01

4.1 Bodem

Bij een nieuwe ontwikkeling dienen mogelijk verontreinigde plekken in het plangebied te worden gesignaleerd. Waar nodig moeten saneringsmaatregelen worden aangegeven. Bij nieuwbouw waarborgt de Wet bodembescherming dat er geen risico's voor de volksgezondheid zijn. Het plangebied is in de huidige situatie in gebruik als weiland. In de nieuwe situatie worden 16 woningen geprojecteerd in het plangebied.

Outline Consultancy heeft in 2010 een bodemonderzoek uitgevoerd, waar het plangebied voor woningbouw onderdeel van uitmaakt. De resultaten van het onderzoek zijn vastgelegd in het rapport 'Verkennend en nader bodemonderzoek Akkerweg/Brugstraat te Nieuwlande'
(rapportnr. B10K0013) van 21 mei 2010 (Bijlage 1 Bodemonderzoek).

Uit het onderzoek blijkt dat in de bodem van het plangebied geen verontreinigingen zijn aangetroffen. In het grondwater zijn zware metalen (barium, kobalt, lood, koper, nikkel), benzeen en dichloorpropanen in licht verhoogde concentraties aangetroffen. De gemeten licht verhoogde waarden in het grondwater zijn dermate gering en bovendien mogelijk van natuurlijke oorsprong (zware metalen) dat verder onderzoek naar de kwaliteit van het grondwater niet noodzakelijk wordt geacht. In het slib in de watergang, die door het plangebied loopt, zijn van de onderzochte stoffen geen overschrijdingen boven de achtergrondwaarden aangetroffen. Het slib uit deze watergang is dan ook vrij toepasbaar en op landbodems verspreidbaar.

De bodemkwaliteit levert vanuit milieuhygiënisch oogpunt geen risico op voor woningbouw in het plangebied.

Diffuse bodemkwaliteit
Het plangebied maakt deel uit van het bodembeheerplan van de gemeente Hoogeveen. Volgens deze kaart zijn in het gebied ten hoogste licht verhoogde achtergrondwaarden voor zware metalen, PAK en minerale olie te verwachten.

Grondverzet
Bij grondverzet dient men te streven naar een gesloten grondbalans. In situaties, waar grond vrij gaat komen, wordt sterk aanbevolen om de kwaliteit van de vrijkomende bodem chemisch analytisch vast te stellen. Uiteraard dient het onderzoek representatief te zijn voor de hele vrijkomende partij.

Voor het toepassen van grond gelden de spelregels voor grondverzet die zijn vastgesteld in het Besluit bodemkwaliteit. Informatie over het toepassen van grond kunnen worden verkregen bij de afdeling Advies van de gemeente Hoogeveen en het ministerie van Infrastructuur & Milieu/Agentschap.Nl.