direct naar inhoud van 3.2 Archeologie en Cultuurhistorie
Plan: Wolfsbos, uitwerkingsplan Jannes van der Sleeden 2010
Status: vastgesteld
Plantype: uitwerkingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BPU20108008001-VG02

3.2 Archeologie en Cultuurhistorie

Het archeologisch onderzoek- en adviesbureau De Steekproef heeft in 2006 een bureauonderzoek uitgevoerd. Hieruit is gebleken dat Hoogeveen in een veengebied ligt waarvan weinig prehistorische vondsten bekend zijn. Uit de directe omgeving van Hoogeveen zijn niet veel meldingen bekend van archeologisch waardevolle terreinen. Binnen de bebouwde kom is op sommige plaatsen uit milieukundig bodemonderzoek gebleken dat de mogelijkheid bestaat dat nog gave podzolbodems voorkomen. Hiermee bestaat ook de kans dat nog mogelijk onverstoorde archeologische grondsporen verwacht kan worden.

Het archeologisch onderzoek- en adviesbureau ARC heeft een inventariserend archeologisch onderzoek uitgevoerd in het plangebied. De resultaten van dit onderzoek zijn vastgelegd in het rapport Een archeologisch inventariserend veldonderzoek van het Bentinckspark te Hoogeveen (Dr.)(rapportnr. 2008-55) van 24 april 2008 (zie bijlage Archeologie). Het plangebied maakt deel uit van de veenontginningsvlakte. De bodem bestaat uit een keileemrug met daarop dekzand. Op het dekzand heeft zich veen afgezet. Door de afgravingen is de verwachting om resten uit de Bronstijd tot Nieuwe tijd aan te treffen zeer gering.

Uit het veldonderzoek is gebleken dat resten uit de Bronstijd tot Nieuwe Tijd niet meer worden aangetroffen. Binnen de bestemming 'Wooncentrum uit te werken' zijn geen zones aangegeven waar nog sprake is van een intacte podzolbodem, waar de mogelijkheid bestaat om nog archeologische waardevolle overblijfselen aan te treffen. Verder archeologisch vervolgonderzoek is niet noodzakelijk.