direct naar inhoud van 9.3 Inspraak- en vooroverleg
Plan: Stationsgebied, deelplan bedrijvenpark Toldijk 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20128026002-VG01

9.3 Inspraak- en vooroverleg

9.3.1 Inspraak

Bij het ter inzage leggen van het ontwerpplan wordt iedereen in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te brengen tegen het ontwerpplan.

9.3.2 Vooroverleg

Het bestemmingsplan is voorgelegd aan de betrokken partijen als bedoeld in artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening.

De provincie heeft aangegeven dat de volgende aspecten van provinciaal belang zijn:

  • Milieu- en leefomgevingskwaliteit;
  • Water;
  • Archeologie;
  • Landschap.

De provincie heeft verder geen opmerkingen.

Reactie Gasunie

De Gasunie heeft op 24 mei 2012 een reactie gegeven op het concept ontwerp bestemmingsplan. Zij hebben geen opmerkingen op het plan. Het plangebied ligt buiten de 1% legaliteitsgrens van de dichtstbijgelegen leiding. De leiding heeft dan ook geen invloed op het plangebied.

Reactie gemeente

De gemeente neemt de reactie voor kennisgeving aan.

Reactie Natuur en Milieufederatie Drenthe

Natuur en Milieufederatie heeft op 16 mei 2012 een inspraakreactie ingediend op het concept ontwerp bestemmingsplan Toldijk. Deze reactie heeft betrekking op de natuurstrook van 100 meter breedte langs het Oude Diep en lichthinder.

Natuurstrook

Gezien het huidige beleid en het belang van het beekdal van het Oude Diep voor water en natuur, verzoekt de Natuur en Milieufederatie om de actualisering aan te grijpen om nu een andere keuze te maken voor de natuurstrook langs het Oude Diep. Nu het noordelijk deel van het beekdal al is verhard, vinden zij het - mede op grond van de huidige inzichten met betrekking tot de noodzakelijke ruimte voor water - wenselijk dat in het zuidelijke deel andere keuzes worden gemaakt. Keuzes uit het verleden voor de noordzijde hebben als consequentie dat het zuidelijk deel van groot belang is geworden om dit gebied, grenzend aan de stad, integraal onderdeel te laten zijn van het beekdal van het Oude Diep. Dit vraagt om meer ruimte voor natuur en water dan de 100 meter, zoals deze in het verleden door de Raad van State is vastgelegd.

Lichthinder

In de bestemmingen Groen en Water zijn reclamezuilen van 30 meter hoog met een specifieke aanduiding bestemd. Door de hoogte van de reclamezuilen is de lichtuitstraling daarvan nog ver in het buitengebied te zien, juist ook in de aangrenzende delen van het Oude Diep waar veel is geïnvesteerd om de kwaliteiten van het gebied te vergroten. Duisternis is een belangrijke kwaliteit van Drenthe. In onze beleving zijn dergelijke lichtzuilen in een waardevol beekdal, dat dus verder reikt dan het bedrijventerrein, volledig misplaatst.

Reactie gemeente

Natuurstrook

In het bestemmingsplan van 1992 is naar aanleiding van een uitspaak van de Raad van State de strook van 100 meter opgenomen in het plan. Deze zone is in dit plan ook geborgd door het opnemen van een zone op de verbeelding met een dubbelbestemming 'Waarde - Ecologie', waaraan planregels ter bescherming van de aanwezige natuurwaarden worden verbonden.

De percelen, waar de zone van 100 meter betrekking op heeft, zijn onder meer eigendom van particulieren. Deze gronden zijn op dit moment in gebruik als landbouwgrond en hebben in het bestemmingsplan een agrarische bestemming.

De gemeente kan bij het actualiseren van een bestemmingsplan de bestemming op gronden van particulieren niet zondermeer wijzigen in de bestemming natuur. Aangezien de percelen niet in eigendom zijn van de gemeente en gezien het agrarisch gebruik van de gronden, ziet de gemeente op dit moment geen aanleiding om de strook van 100 meter te verruimen.

Gezien de eigendomssituatie zullen er naar verwachting geen concrete plannen geformuleerd worden op het gebied van herstructurering van het Oude Diep binnen de planperiode, waarmee in de planvorming rekening gehouden kan worden. Er zijn afspraken tussen de gemeente en het waterschap gemaakt dat als de gronden in eigendom komen van de gemeente danwel het waterschap er gezamenlijk invulling gegeven wordt aan dit gebied met het oog op de noodzakelijke ruimte voor water en de natuurwaarden. Als dit leidt tot een concrete invulling van het gebied, dan zal op dat tijdstip een bestemmingsplanprocedure hiervoor gevolgd worden.

Lichthinder

In het plangebied is reeds een reclamezuil aanwezig. In het bestemmingsplan wordt deze reclamezuil, middels een specifieke bouwaanduiding, als zodanig bestemd. Deze reclamezuil bevindt zich in de bestemming Groen en zal uit de bestemming Water worden verwijderd. Het plan voorziet niet in het realiseren van nieuwe reclamezuilen met een maximale hoogte van 30 meter in het plangebied. Op de digitale verbeelding is abusievelijk de specifieke bouwaanduiding voor de reclamezuil niet zichtbaar. De verbeelding zal hierop worden aangepast.

Conclusie

De inspraakreactie geeft geen aanleiding om het bestemmingsplan aan te passen op het punt van de natuurstrook. Op het punt van lichthinder als gevolg van de reclamezuil zal de verbeelding worden aangepast door de specifieke bouwaanduiding voor de reeds aanwezige reclamezuil op te nemen in de bestemming Groen. Tevens zal binnen de bouwregels in de bestemming Water de toegestane hoogte met verwijzing naar de bouwaanduiding 'reclamezuil' worden verwijderd.

Inspraak Tennet Tennet heeft op 14 mei 2012 een inspraakreactie gegeven op het concept ontwerpbestemmingsplan. Deze reactie heeft betrekking op de naamgeving van de leidingen, de breedte van de indicatieve zone en aanvullende regels met betrekking tot bovengrondse hoogspanningsleidingen. Tennet verzoekt de gemeente de naamgeving van de hoogspanningsleidingen aan te passen in de toelichting.

Tennet geeft aan dat de belemmerende stroken aan weerszijden van de bovengrondse hoogspanningsverbinding 25 meter bedragen (totale breedte strook 50 meter). In het plan is de indicatieve zone van 50 meter opgenomen aan weerszijden van de 110 kV hoogspanningslijn. Dit heeft volgens Tennet niets te maken met het waarborgen van de belangen van Tennet. Toestemming is dan ook niet nodig in de gehele indicatieve strook van 100 meter, maar alleen binnen de strook van 50 meter (zakelijk rechtstrook).

Tennet wil graag een set regels toe laten voegen aan artikel 16 Leiding – Hoogspanningsverbinding (bovengrondse hoogspanningslijnen). Deze regels komen overeen met een aanlegvergunningenstelsel. Dit zou een betere bescherming van het hoogspanningsnet tegen de omgevingsaspecten geven.

Reactie gemeente

Naamgeving De naamgeving van de bovengrondse en ondergrondse hoogspanningslijnen zijn niet duidelijk af te leiden uit de netkaart TenneT die op de website van Tennet, www.tennet.eu, is gepubliceerd.

Daarnaast beheert ook het RIVM een Netkaart met de Nederlandse bovengrondse hoogspanningslijnen (publicatiedatum 2 maart 2011, gewijzigd 29 juli 2011). Deze Netkaart geeft de hoogspanningslijnen weer met informatie over de indicatieve magneetveldzone. Hierop wordt de volgende naamgeving gehanteerd:

  • Hoogeveen-Dedemsvaart;
  • Hoogeveen-Coevorden;
  • Hessenweg-Hoogeveen;
  • Hoogeveen- Gavi.

Naar aanleiding van de zienswijze zal de naamgeving van de bovengrondse hoogspanningslijnen en de ondergrondse leiding, zoals deze door Tennet is aangeleverd, worden aangepast in de toelichting.

Zakelijk rechtstrook en indicatieve zone Bij het opstellen van een bestemmingsplan moet aangetoond worden dat er sprake is van een goede ruimtelijke ordening. Een bestemmingsplan is niet het instrument om de zakelijke belangen van Tennet te waarborgen. Een bestemmingsplan regelt alleen de ruimtelijk relevante aspecten. Door de aanwezigheid van de hoogspanningslijnen in het plangebied is rekening gehouden met het advies van I&M. In het bestemmingsplan worden geen nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen, die gevoelige bestemmingen, zoals bedoeld in het advies, mogelijk maken, toegestaan binnen de indicatieve zone. Om dit te borgen is de indicatieve zone op de plankaart opgenomen.

De zakelijk rechtstrook wordt niet bestuursrechtelijk, maar privaatrechtelijk geregeld. Aangezien de zakelijk rechtstrook binnen de opgenomen indicatieve zone valt, wordt geborgd dat de zakelijk rechtstrook vrij wordt gehouden van bebouwing, tenzij er geen bezwaren zijn van de leidingbeheerder en er geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan het doelmatig functioneren van de leiding.

Door het opnemen van de indicatieve zone op de plankaart wordt ruimtelijk gezien duidelijk waar gevoelige bestemmingen, zoals bedoeld in het advies van I&M, niet zijn toegestaan.

Aanvullende planregels

De regels die zijn voorgesteld zijn grotendeels opgenomen in artikel 15.5 van de regels onder de bestemming Leiding - Hoogspanning. Dit betreft de bestemming van de ondergrondse 110 Kv hoogspanningsleiding. Reden is dat met name grondwerkzaamheden het goed functioneren van deze leiding kunnen beïnvloeden.

Deze regels zijn niet bij de bestemming Leiding - Hoogspanningsverbinding opgenomen, aangezien dit een bovengrondse leiding betreft. Grondwerkzaamheden zullen hier weinig invloed hebben op het goed functioneren van de hoogspanningslijnen. Het voorkomen van ongewenste ontwikkelingen die het goed functioneren van de hoogspanningslijn kunnen belemmeren wordt geregeld in artikel 16.2.1 Bouwwerken en artikel 16.4 Afwijken van de bouwregels.

Conclusie Naar aanleiding van de inspraakreactie zal de naamgeving in de toelichting worden aangepast. De reactie geeft verder geen aanleiding om de breedte van de indicatieve zone aan te passen en de regels van artikel 16 aan te vullen.

9.3.3 Ontwerpfase

Het ontwerpbestemmingsplan Stationsgebied, deelplan bedrijvenpark Toldijk 2012 heeft vanaf 18 juli t/m 28 augustus 2012 ter visie gelegen in het Compagniehuis. Daarnaast was het bestemmingsplan te raadplegen via de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Een ieder is in de gelegenheid gesteld zienswijzen naar voren te brengen op het ontwerpbestemmingsplan. Daarvan heeft niemand gebruik gemaakt.

Gezien het voorgaande wordt het bestemmingsplan als maatschappelijk uitvoerbaar gezien.