direct naar inhoud van 2.3 Ruimtelijke structuur plangebied
Plan: Stationsgebied, deelplan bedrijvenpark Toldijk 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20128026002-VG01

2.3 Ruimtelijke structuur plangebied

Het plangebied ligt globaal tussen het grote bedrijventerrein De Wieken en de spoorbaan Zwolle-Groningen aan de oostzijde en de A-28 aan de westzijde. Aan de noordzijde ligt de Middenveldweg; de noordelijke ontsluiting van het bedrijventerrein De Wieken vanaf de A28. Vanaf de Middenveldweg vormt de Toldijk een van de noordelijke toegangswegen tot het centrum van Hoogeveen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0118.BP20128026002-VG01_0002.jpg"

Afbeelding 2: Plangebied

Tot ver in de vorige eeuw was het plangebied grotendeels onbebouwd. Langs de Toldijk was met name aan de oostzijde een mix van wonen en kleinere bedrijvigheid aanwezig. In het begin van de jaren negentig is in een publiek-private samenwerking het bedrijvenpark Hoogeveen ontwikkelt. Het gaat hier om een bedrijventerrein dat mede vanwege de ligging nabij de A28, is gericht op distributie en transport. Het terrein is inmiddels volledig uitgegeven.

In het verkeersplan uit 1991 is de toekomstige hoofdverkeersstructuur voor Hoogeveen vastgesteld. Deze hoofdstructuur is in de mobiliteitsvisie 2008-2020 ongewijzigd gebleven. De hoofdwegenstructuur voor de kern Hoogeveen omvat een drieringenstelsel. Deze drieringenstructuur is aangevuld met een aantal radialen, ofwel wegen die de drie ringen met elkaar verbinden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0118.BP20128026002-VG01_0003.png"

Afbeelding 3: Hoofdwegenstructuur

Het bedrijvenpark is ontsloten vanaf de Middenveldweg. Hierdoor is een directe aansluiting op de buitenring ontstaan en bovendien een vrijwel directe aansluiting op de A28 door middel van de afslag Hoogeveen-Noord. De aansluiting op de hoofdverkeersstructuur is daarmee uitstekend te noemen. De Toldijk is een van de radialen die de buitenring met de binnenring en met het centrum van Hoogeveen verbind.

Intern is een fijnmazige ontsluiting aangebracht. De meeste percelen zijn, gelet op de distributiefunctie, tweezijdig ontsloten. Aan de zuidzijde van het bedrijvenpark, nabij het Oude Diep, is in het bestemmingplan Bedrijvenpark Hoogeveen op twee plaatsen planologisch de mogelijkheid van een brug opgenomen. De meest oostelijke mogelijkheid voor een brug is bedoeld voor een eventuele ontsluiting op de Toldijk zodat het bedrijvenpark van twee zijden kan worden ontsloten. Deze mogelijkheid zal in dit bestemmingsplan worden overgenomen. De westelijk mogelijkheid voor een brug is bedoeld voor de ontsluiting van het gebied tussen het spoor, de A28 en het Oude Diep. Beide bruggen zijn tot nog toe niet gerealiseerd. Aan de zuidzijde van het bedrijventerrein bevindt zich verder een fietsaansluiting op de Toldijk. Deze aansluiting kan in noodgevallen dienst doen als ontsluiting voor auto-en vrachtverkeer. Het parkeren en laden-en lossen vindt op eigen terrein plaats.

De randen van het bedrijfspark zijn voorzien van ruime groenstroken. Langs de westzijde van het bedrijventerrein, langs de A28, is een brede groen-en waterstrook aanwezig. Deze strook vormt een representatieve overgang tussen snelweg en bedrijventerrein. Langs de noordzijde van het bedrijventerrein is een brede groen-en waterstrook aanwezig tussen Middenveldweg en bedrijventerrein. Als oud bestaand groenelement is een noord-zuidlopende bomenrij in het plangebied opgenomen en als zodanig bestemd. Tussen de interne ontsluiting en het bedrijfsperceel is een groenstrook van ca. 5 meter aanwezig die evenwel mee verkocht is. Dit heeft tot gevolg gehad dat het interne groen niet overal als een samenhangende groenstructuur herkenbaar is. Aan de zuidkant stroomt het Oude Diep. Tussen deze beek en het bedrijvenpark is een natuurlijke groenstrook aangebracht.

Langs de noordzijde van het spoor en aan de westzijde van het weidegebied zijn nieuwe watergangen aangebracht. Deze zijn bedoeld om het helofytenfilter aan de westzijde van de A28 te voeden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0118.BP20128026002-VG01_0004.jpg"

Afbeelding 4: Water- en groen structuur