direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Stationsgebied 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20128026001-VG01

3.4 Gemeentelijk beleid

In juni 2000 is de Toekomstvisie voor Hoogeveen vastgesteld door de gemeenteraad. De Toekomstvisie strekt zich uit tot 2030 en gaat over de ontwikkeling van Hoogeveen in brede zin. Voor de dorpen van Hoogeveen ligt de nadruk op wonen in het groene Drenthe dichtbij alle voorzieningen van de stad. De Toekomstvisie verkiest kwaliteit boven kwantiteit en het versterken van het bestaande boven groei.

In de Toekomstvisie wordt ingezet op beheerste groei om in de toekomst de aanwezige voorzieningen in stand te kunnen houden. Deze doelstelling kan alleen worden gehaald, indien een kwaliteitsimpuls wordt bewerkstelligd. Deze kwaliteitsimpuls heeft met name betrekking op het wonen, het werken, de voorzieningen en het landschap. Dit betekent het aanbieden van hoogwaardiger woonmilieus, verbeteren van de kwaliteit van de winkels en sportaccommodaties en het behoud en versterken van de cultuurlandschappen.

De uitgangspunten van de Toekomstvisie zijn nader onderzocht. Op grond van deze onderzoeksresultaten is als vervolg op de Toekomstvisie de Structuurvisie Hoogeveen 2015–2030 uitgebracht, die door de gemeenteraad is vastgesteld op 23 december 2004. Deze Structuurvisie is eigenlijk de ruimtelijke vertaling van de Toekomstvisie. Hij spreekt zich uit over de ruimtelijke ontwikkeling van de gehele gemeente en beschrijft de huidige en gewenste waarden en kwaliteiten voor het buitengebied, de dorpen en de stad.

De Structuurvisie is een voorbeeld van planning van onderop, vanuit het lokale denken. Deze aanpak past overigens goed binnen de Nota Ruimte van het Rijk, die niet zozeer de fysieke ruimte vastlegt maar eerder bevoegdheden en figuurlijke ruimte geeft aan het lokale bestuur, om zelf vorm en inhoud te geven aan buitengebieden, dorpen en steden.

Inmiddels is de structuurvisie op onderdelen geactualiseerd. Het resultaat is de oplegnotitie Structuurvisie Hoogeveen 2.0 met de structuurvisiekaart Hoogeveen 2015-20130.

De gemeente formuleert in de geactualiseerde Structuurvisie 2.0 en ook in de Woonvisie 2011 t/m 2020; "focus op een aantrekkelijke stad" een aangepaste groeiambitie. Deze aangepaste ambitie gaat uit van een beheerste groei naar 58.000 inwoners in 2030. De oude prognose van 59.000 is daarmee bijgesteld. Om deze groei te kunnen realiseren is ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid nodig. In de woonvisie wordt een groei geambieerd van 165 woningen per jaar tot en met 2020, als netto resultaat van nieuwbouw en sloop. Naast afronding van de wijk Erflanden ligt de focus op inbreiden in de stad en geconcentreerde groei in de dorpen.

In zijn algemeenheid is te verwachten dat het huidige Jannes van der Sleedenhuis terrein na het vertrek van de hoofdvestiging naar elders in Hoogeveen een herstructurering naar woningbouw zal ondergaan. Hoe en wanneer is nu nog niet duidelijk.

In de geactualiseerde Structuurvisie Hoogeveen 2.0 is aangegeven dat Hoogeveen over voldoende bedrijven- en kantorenterreinen beschikt. De bestaande, reeds als zodanig bestemde kantorenterreinen in het Stationsgebied worden in dit nieuwe bestemmingsplan weer opgenomen. Het gaat hier om de kantorenlocatie deelgebied A. Hier zijn inmiddels enkele kantoren gerealiseerd. Een aantal woon/werklocaties aan de zijde van de Crerarstraat wordt in dit bestemmingsplan nu echter omgezet naar woningbouw. Verder is de locatie ten noorden van het stationsplein; de zogenaamde Moes locatie, in dit bestemmingsplan onveranderd als kantorenlocatie opgenomen. Ten zuiden van het nieuwe P+R terrein ligt een strook gemeente grond. Hier wordt op termijn rekening gehouden met een ontwikkeling naar kleine kantoren of woon/werkkavels. Daarom is hier een wijzigingsbevoegdheid opgenomen.