direct naar inhoud van 9.1 Maatschappelijke uitvoerbaarheid
Plan: Buitenvaart I, 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20128022001-OH01

9.1 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Bedrijventerreinen kennen een levenscyclus. Indien niet op regelmatige basis onderhoud wordt verricht wordt deze levenscyclus aanmerkelijk verkort. Bij de ontwikkeling van het bedrijvenpark Buitenvaart I is door de gemeente een ambitieniveau neergelegd: 'het ontwikkelen en behouden van een duurzaam en kwalitatief bedrijventerrein'.

Van belang is om niet alleen de beeldkwaliteit nu vast te leggen, maar vooral ook de bewaking van deze kwaliteit op termijn. Het invoeren van parkmanagement speelt daar een belangrijke rol in.

Parkmanagement voorkomt vroegtijdige veroudering en daarmee dure herstructurering. De Vereniging Parkmanagement Buitenvaart (VPB) vergemakkelijkt de samenwerking tussen ondernemers onderling en tussen de ondernemers en de gemeente.

Door zich te vestigen op Buitenvaart I tekenen ondernemers ook het contract voor het parkmanagement. Hiermee zijn de ondernemers automatisch lid van de VPB. De ondernemers op Buitenvaart I worden gevraagd mee te bepalen in wat er met hun eigen omgeving gaat gebeuren. Hoe het beheer gebeurt, of en hoe er aan extra kwaliteit wordt gedaan, welke vorm van terreinbeveiliging gewenst is et cetera.

De vereniging krijgt een budget toegewezen vanuit de gemeente om met name aan de gemeentelijke taken binnen het verplichte pakket invulling te geven. Voor de terreinbeveiliging, de bewegwijzering en overige collectieve diensten wordt door de ondernemers per kwartaal een noodzakelijke bijdrage gestort.

Verder wordt van de ondernemers verwacht dat ze goed huismeester zijn op hun eigen terrein en dat men actief meedenkt en suggesties doet met betrekking tot mogelijke diensten. De parkmanager zal het op zich nemen om dit dan verder uit te werken.

Middels dit bestemmingsplan wordt zowel de bestaande situatie als de nog te realiseren situatie op het bedrijventerrein Buitenvaart I omschreven en vastgelegd. Hierbij wordt ernaar gestreefd om een zo groot mogelijke ontplooiingsruimte voor burgers en particuliere bedrijven te realiseren. Dit is gedaan door dit bestemmingsplan globaler en flexibeler van opzet te maken dan de voorgaande bestemmingsplannen voor het bedrijventerrein. Hiermee wordt het bestemmingsplan als maatschappelijk uitvoerbaar gezien.