direct naar inhoud van 5.1 Bodem
Plan: Stadscentrum, deelplan Bilderdijk 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20128017003-VG02

5.1 Bodem

Ten aanzien van de bodemkwaliteit geldt de Wet bodembescherming (Wbb) en het (bijbehorende) Besluit bodemkwaliteit. Gestreefd wordt naar een duurzaam gebruik van de bodem. Bij een ruimtelijk plan moet de bodemkwaliteit van het betreffende gebied inzichtelijk worden gemaakt. Hierbij is van belang te weten of er bodemverontreiniging is die de functiedoelen kan frustreren, of er gezondheidsrisico's of ecologische risico's daardoor zijn en wat de mogelijkheden zijn om er tijdig iets aan te doen. Hiervoor is wettelijk verplichte informatie over de bodemkwaliteit nodig.

Het uitgangspunt wat betreft de bodem in het plangebied is, dat de kwaliteit ervan zodanig dient te zijn dat er geen risico's zijn voor de volksgezondheid bij het gebruik van het plangebied voor de voorgenomen functie(s).

In het verleden (2005) zijn bodemonderzoeken uitgevoerd en in 2007 en 2008 zijn er aanvullende onderzoeken uitgevoerd. Verder heeft er in 2008 een sanering plaatsgevonden.

Verschillende onderzoeken zijn gedateerd, wat aanleiding is om een nieuw bodemonderzoek uit te voeren. Milieu Adviesbureau Ecoreest heeft dit onderzoek in juni/juli/augustus 2012 uitgevoerd (Bijlage 2 Bodemonderzoek) Een samenvatting en de resultaten van het onderzoek zijn navolgend weergegeven

Samenvatting

Grond

Op basis van het bodemonderzoek kan worden geconcludeerd dat in de grond lichte verontreinigingen met zware metalen, minerale olie, PCB en PAK zijn aangetroffen. Asbest(houdende) materialen zijn niet op de bodem en in het opgeboorde materiaal ter plaatse van het onderzoeksterrein waargenomen. Ter plaatse van de slootdempingen zijn eveneens geen bijzonderheden aangetroffen.

Grondwater

In het grondwater is lokaal, in het zuidwestelijk deel van het plangebied, een verhoogd gehalte aan koper aangetroffen. Ook zijn lichte verontreinigingen met overige zware metalen en vluchtige aromaten aangetroffen in het grondwater. Uit nader onderzoek naar de verontreiniging met koper in het grondwater blijkt dat de verontreiniging beperkt van omvang is. Verder onderzoek naar de grondwaterkwaliteit is daarom niet noodzakelijk.

De licht verhoogde gehalten aan metalen worden vaker aangetoond in de omgeving van Hoogeveen. De verhoogde gehalten metalen zijn veelal veroorzaakt door verzuring en natuurlijke oorzaken (grondsoort). De oorzaak van de licht verhoogde gehalten aan aromaten is onbekend, maar vormt geen aanleiding tot nader onderzoek.

Conclusie

Gezien de aard en de concentraties van de aangetoonde stoffen in relatie tot de woon- en parkeerbestemming van het terrein, kan worden gesteld dat er geen milieuhygiënische belemmeringen zijn voor de planontwikkeling.