direct naar inhoud van 5.2 Archeologie en Cultuurhistorie
Plan: Fluitenberg, deelplan begraafplaats 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20128010004-VG01

5.2 Archeologie en Cultuurhistorie

In het verdrag van Malta wordt de veiligstelling van het Europese erfgoed geregeld. De uitgangspunten van dit verdrag zijn op nationaal niveau uitgewerkt in de Wet op de archeologische monumentenzorg (Wamz, 2007). De regionale uitwerking heeft plaatsgevonden in de Omgevingsvisie Drenthe. Hierin is ten eerste de Archeologische Monumentenkaart (AMK) opgenomen. Hierop zijn monumenten en bekende archeologische vindplaatsen weergegeven. Ten tweede is in de Omgevingsvisie Drenthe de Indicatieve Kaart Archeologische verwachtingswaarden (IKAW) opgenomen. Op de kaart staat voor de gehele provincie de verwachtingswaarde voor archeologische vindplaatsen. Hier dient in het planvormingsproces rekening mee gehouden te worden. Het plangebied ligt op basis van de IKAW in een gebied met een middelhoge archeologische verwachtingswaarde.

Ten behoeve van het bestemmingsplan Fluitenberg 2007 heeft De Steekproef een archeologisch onderzoek (kenmerk: 2007-02/02, d.d. maart 2008) uitgevoerd (Bijlage 2 Archeolgisch onderzoek). De begraafplaats is opgedeeld in een noordelijk en zuidelijk deel. Voor het gehele gebied is een bureau- en booronderzoek uitgevoerd. Op basis van dit onderzoek is in het zuidelijke deelgebied een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd gevolgd door een opgraving en een archeologische begeleiding.

In het zuidelijk gebied zijn archeologische resten gevonden uit het Mesolithicum (ca. 8800 tot 4900 v. Chr.) en de ijzertijd (ca. 800 tot 12 v. Chr.). Er is een aantal haardkuilen aangetroffen uit het Mesolithicum met vondsten van bewerkte en verbrande resten vuurstenen en houtskool. De archeologische resten uit de ijzertijd bestaan uit plattegronden van een aantal grotere huisstructuren, spiekers (voorraadschuren voor graanopslag), haardkuilen, een waterkuil en paal- of stakenrijen. Tot slot zijn er nog karrensporen aangetroffen in het onderzoeksgebied.

Werktuigen uit het Mesolithicum zijn niet aangetroffen. Een aanname is dat de werktuigen er waarschijnlijk ook niet zijn geweest. In een bepaalde grondlaag kwamen veel vuursteenknollen voor die in deze periode gebruikt werden voor het maken van werktuigen. Het is mogelijk dat jagers en verzamelaars deze vuursteenknollen hebben gebruikt voor het maken van werktuigen, die elders werden gebruikt. Het bewerkingsafval werd vermoedelijk hier achtergelaten.