direct naar inhoud van 8.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid
Plan: Buitengebied Zuid, deelplan Verl Hoogeveensevaart 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20128000007-OH01

8.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Het ontwerpbestemmingsplan "Buitengebied Zuid, deelplan Verl Hoogeveensevaart 2012" heeft voor een periode van zes weken van 6 februari 2013 tot en met 19 maart 2013 ter inzage gelegen in het compagniehuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen. Het plan kon eveneens worden geraadpleegd via www.ruimtelijkeplannen.nl. Een kennisgeving van de ter inzage legging is gepubliceerd in de Hoogeveensche Courant en de Staatscourant van 5 februari 2013.

Tijdens de termijn van terinzage legging zijn er twee zienswijzen ingediend. De zienswijzen zijn tijdig ingediend. In het onderstaande zijn de zienswijzen samengevat en voorzien van een reactie:

Inwoner Krommewijk
Indiener zienswijze is woonachtig op een perceel aan de Krommewijk en kijkt met achterkant van woning uit op het perceel waar de planologische ontwikkeling plaatsvindt. Inwoner is van mening dat hij met de planologische realisatie van twee woningen geen vrij uitzicht en privacy meer zal hebben. Ondanks het inrichtingsplan zal het uitzicht vanaf de woning van inwoner nog steeds gericht zijn op de planologisch te realiseren woningen.

Reactie gemeente
Volgens vaste jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, ondermeer uitspraak 15-12-10, 200905577/1/R2, bestaat er geen blijvend recht op vrij uitzicht. Dit recht kan in elk geval niet worden ontleend aan het feit dat er tot op heden altijd een vrij uitzicht was.

De landschappelijke inpassing voorziet dat op de zuidkant van de kavels een rij Essen wordt geplant met een plantafstand van 9 meter. Door een aanpassing aan het inrichtingsplan wordt nabij de rij Essen ook begroeiing aangeplant om het zicht op de twee woningen vanaf de kavel van indiener zienswijze te verminderen. Door deze aanpassing wordt tegemoetgekomen aan de wens van bewoners.

Conclusie
Naar aanleiding van de zienswijze van inwoner Krommewijk is het inrichtingsplan aangepast en zijn de planregels aangepast. De zienswijze geeft verder geen aanleiding om het bestemmingsplan aan te passen.

Inwoner Hoogeveensche Vaart
Indiener zienswijze geeft aan dat de bouw van woningen op deze locatie er toe kan leiden dat woningen die al onder de geurbelasting vallen van zijn bedrijf meer last krijgen door andere luchtstromingen door deze nieuwe woningen.

Reactie gemeente
De geurbelasting op omliggende woningen, als gevolg van de geuremissie veroorzaakt door de veehouderij aan Hoogeveensche Vaart 57, wordt berekend met het geurverspreidingsmodel V-stacks vergunning. In de ministeriële Regeling geurhinder en veehouderij is het gebruik van dit verspreidingsmodel verplicht gesteld. Voor het toetsen van geur vanuit dierenverblijven mogen geen andere verspreidingsmodellen worden gebruikt. In dit model wordt rekening gehouden met de meteorologische omstandigheden die de verspreiding van de geur en de geurbelasting kunnen beïnvloeden. In het geurverspreidingsmodel wordt geen rekening gehouden met gebouwinvloeden van de omliggende objecten.

Ter voorbereiding van het bestemmingsplan is een geurberekening met behulp van V-stacks Vergunning uitgevoerd. Hieruit blijkt dat als gevolg van de nieuwbouw er geen toename is van de geurbelasting op de omliggende woningen in vergelijking met de huidige situatie zonder de nieuwbouw.

Conclusie
De zienswijze geeft geen aanleiding om de planregels en de verbeelding aan te passen. De tekst in de toelichting zal voor de volledigheid worden aangevuld met een paragraaf over geur, waarbij de rekenresultaten van de berekening met het geurverspreidingsmodel V-Stacks vergunning wordt toegevoegd als bijlage. De zienswijze geeft verder geen aanleiding om het bestemmingsplan aan te passen.

Inwoner Hoogeveensche Vaart
De indiener zienswijze geeft verder aan dat er deskundigen zijn die stellen dat er binnen 250 meter van een intensieve veehouderij niet gebouwd moet worden om geen gezondheidsrisico te lopen.

Reactie gemeente
Hoewel indiener de deskundigen niet met name noemt, gaan wij er van uit dat hij doelt op een publicatie van GGD Nederland (Informatieblad "Intensieve veehouderij en gezondheid").

Deze publicatie is indertijd geschreven naar aanleiding van een lopende discussie over de schaalvergroting en industrialisering in de intensieve veehouderij.

In deze discussie vindt de GGD Nederland dat voor de intensieve veehouderij een helder toetsingskader moet komen voor de gezondheid voor omwonenden. Daarin dienen onder andere afstandscriteria opgenomen te worden voor vergunningverlening bij nieuwbouw of uitbreiding van bedrijven. Op basis van de op dit moment bekende publicaties en onderzoeken adviseert GGD Nederland dat binnen een straal van 250 meter het voorzorgsprincipe leidend zou moeten zijn.

Dit betekent bij nieuwbouw en planontwikkeling geen intensieve veehouderij in een straal van 250 meter van gevoelige bestemmingen bouwen en geen gevoelige bestemmingen binnen 250 meter van intensieve veehouderijen bouwen.

Tot op heden hebben onderzoeksinstituten hiervoor geen onderbouwing kunnen formuleren. Er is niet te verwachten dat in de aanstaande publicaties van het RIVM en de Gezondheidsraad een harde wetenschappelijke onderbouwing kan worden gegeven voor een afstandsnorm in relatie tot volksgezondheidsrisico's.

Conclusie
Zoals uit voorgaande blijkt zijn er nog geen objectieve bindende normen op basis waarvan de bouw van deze woningen niet mogelijk is. De zienswijze geeft geen aanleiding om het bestemmingsplan aan te passen.

Inwoner Hoogeveensche Vaart
Indiener zienswijze is van mening het hier om een ruimte voor ruimte plan gaat en er met de huidige locatie keuze aan de voorwaarden van ruimte voor ruimte niet kan worden voldaan.

Reactie gemeente
Het gaat niet om een ruimte voor ruimte-regeling maar om een partiële herziening art 3.1 Wro.

Conclusie
De zienswijze geeft geen aanleiding om het bestemmingsplan aan te passen.

Inwoner Hoogeveensche Vaart
Indiener zienswijze is van mening dat de huidige locatie verspilling is van cultuurgrond, waar de stallen gesloopt zijn ligt de grond al tijden braak. Waarom worden de woningen daar niet gebouwd?

Reactie gemeente
Op het perceel naast het huidige plangebied, kadastraal bekend gemeente sectie K, nummer 2807 zijn de agrarische bedrijfsgebouwen gesloopt. Dit betrof een schuren complex met een oppervlakte van ca. 3545 m2. De toenmalige eigenaar heeft grond verkocht aan de gemeente t.b.v. het Kanaalzoneproject in Nieuweroord. Hierbij is afgesproken dat ten oosten van de Jan Knegtweg drie woningen mochten worden gerealiseerd, passend binnen het kanaalzone project.

Conclusie
De zienswijze geeft geen aanleiding om het bestemmingsplan aan te passen.

Inwoner Hoogeveensche Vaart
Indiener zienswijze is van mening dat door de planologische realisatie van twee woningen zijn woongenot ernstig wordt aangetast en dat het uitzicht ook wordt belemmerd. Inwoner geeft aan dat nog niet alle schuren gesloopt zijn.

Reactie gemeente
Volgens vaste jurisprudentie kan het recht op vrij uitzicht niet geclaimd worden. Daarbij is de tussenliggende afstand tussen de twee kavels en het perceel van indiener (perceel tot perceel) circa 180m. De woning van indiener is echter zo georiënteerd(ramen, beplanting) dat er vanaf de westgevel(zijkant woning) nauwelijks zicht bestaat op de woningen. De schuur is onderdeel van een privaatrechterlijke overeenkomst en valt buiten de bestemmingsplanprocedure.

Conclusie
De zienswijze geeft geen aanleiding om het bestemmingsplan aan te passen.