direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Buitengebied Zuid, deelplan Verl Hoogeveensevaart 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20128000007-OH01

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Toekomstvisie

In juni 2000 is de Toekomstvisie voor Hoogeveen vastgesteld door de gemeenteraad. De Toekomstvisie strekt zich uit tot 2030 en gaat over de ontwikkeling van Hoogeveen in brede zin. Voor de dorpen van Hoogeveen ligt de nadruk op wonen in het groene Drenthe dichtbij alle voorzieningen van de stad. De Toekomstvisie verkiest kwaliteit boven kwantiteit en het versterken van het bestaande boven groei. In de Toekomstvisie wordt ingezet op beheerste groei om in de toekomst de aanwezige voorzieningen in stand te kunnen houden. Deze doelstelling kan alleen worden gehaald, indien een kwaliteitsimpuls wordt bewerkstelligd. Deze kwaliteitsimpuls heeft met name betrekking op het wonen, de voorzieningen en het landschap. Dit betekent het aanbieden van hoogwaardiger woonmilieus, verbeteren van de kwaliteit van de winkels en sportaccommodaties en het behoud en het versterken van de cultuurlandschappen.

3.4.2 Structuurvisie Hoogeveen 2015-2030

Eind 2004 heeft de gemeenteraad de 'Structuurvisie 2015-2030' vastgesteld. Deze Structuurvisie is de ruimtelijke vertaling van de in juni 2000 vastgestelde Toekomstvisie. De visie spreekt zich uit over de ruimtelijke ontwikkeling van de gehele gemeente en beschrijft de huidige en gewenste waarden en kwaliteiten voor het buitengebied, de dorpen en de stad.

In de structuurvisie valt het plangebied binnen 'deelgebied 5'. In dit deelgebied wordt ingezet op het versterken van het landschap en de recreatieve aantrekkingskracht. Ook wordt het gebied aangemerkt als een aantrekkelijk gebied voor landelijk wonen. In afbeelding 5 is een uitsnede van de structuurvisiekaart opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0118.BP20128000007-OH01_0005.png"

Afbeelding 5: Uitsnede structuurvisiekaart

Nieuweroord is aangemerkt als een zogenaamd 'kanaaldorp'. In deze kanaaldorpen kunnen de benodigde woningen compact en evenredig gespreid aan de dorpen worden toegevoegd. Ook is het goed denkbaar dat deze 'kanaaldorpen' uitwaaieren in het landschap en zich met de kanalen vervlechten. Dit blijkt ook uit de aanduiding (de witte ster) die het plangebied in de structuurvisiekaart heeft gekregen. Op de structuurvisiekaart ligt op het plangebied een aanduiding 'Kleine enclaves en woonclusters. Nieuwe woningen als toevoegingen aan lintbebouwing'. Deze aanduiding geeft aan dat rondom deze gebieden mogelijkheden zijn voor landelijk wonen.

Dit landelijk wonen is mogelijk verspreid over of geconcentreerd in het landschap, in enclaves of in nieuwe dorpen en nieuwe linten. De gemeenteraad van Hoogeveen heeft aangegeven tot 2015 geen nieuw dorp te willen stichten. Ingezet wordt op het bouwen van woningen in enclaves en in het versterken van de bestaande linten.

3.4.3 Structuurvisie 2.0

De structuurvisie 2.0 is een actualisatie van de fysieke structuurvisie 'Hoogeveen ruim gezien 2015-2030'. Duurzame kwaliteit is de rode draad voor de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Hoogeveen in de jaren tot 2030. De gemeente gaat uit van een beheerste groei naar 57.000 tot 58.000 inwoners in 2030. De oude prognose van 59.000 is daarmee bijgesteld. Om deze groei te kunnen realiseren is ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid nodig.

De focus van woningbouw ligt de komende jaren op inbreiding in de stad. Er is behoefte aan wervende woonmilieus met daarin ook betaalbare, levensloopbestendige woningen. Daarnaast wordt er in de structuurvisie gekozen voor geconcentreerde groei bij de dorpen en in het landelijk gebied, passend bij de vraag. Voor landelijk wonen zijn er kansen in de landgoederenzones en de kanaalzone. De oude plannen van havens in de kanalenzone en grote landschapsinvesteringen wordt losgelaten. Er wordt ingezet op kleinschalige initiatieven.

Voorbeeld hiervan is het gemeentelijk initiatief om bouwmogelijkheden te realiseren langs de Trambaan en het kanaal. Het plangebied ligt in de directe nabijheid van het project en voorziet in twee woningen langs het kanaal en past daarmee in de uitgangspunten van de Structuurvisie 2.0.

3.4.4 Woonvisie 2011-2020

In de woonvisie is vastgelegd wat de gemeente de komende jaren wil uitbreiden qua woningbouw. De woonvisie geeft aan dat het kandaaldorp Nieuweroord een rijk verenigingsleven heeft maar een beperkt aantal voorzieningen heeft. Voor het kanaaldorp Nieuweroord wordt er uitgegaan van een groei van afgerond tien extra woningen.

3.4.5 Welstandsnota

Op 11 januari 2007 heeft de gemeenteraad de Welstandsnota vastgesteld. Voor het plangebied aan de verlengde Hoogeveensche Vaart is gebied 32 Lintbebouwing van toepassing.