direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Pesse, deelplan uitbreiding woningbouw 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20118014002-OH01

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Toekomstvisie tot 2030

In juni 2000 is de Toekomstvisie voor Hoogeveen vastgesteld door de gemeenteraad. De Toekomstvisie strekt zich uit tot 2030 en gaat over de ontwikkeling van Hoogeveen in brede zin. Voor de dorpen van Hoogeveen ligt de nadruk op wonen in het groene Drenthe dichtbij alle voorzieningen van de stad. De Toekomstvisie verkiest kwaliteit boven kwantiteit en het versterken van het bestaande boven groei. In de Toekomstvisie wordt ingezet op beheerste groei om in de toekomst de aanwezige voorzieningen in stand te kunnen houden. Deze doelstelling kan alleen worden gehaald, indien een kwaliteitsimpuls wordt bewerkstelligd. Deze kwaliteitsimpuls heeft vooral betrekking op het wonen, de voorzieningen en het landschap. Dit betekent het aanbieden van hoogwaardiger woonmilieus, verbeteren van de kwaliteit van de winkels en sportaccommodaties en het behoud en versterken van de cultuurlandschappen.

3.4.2 Structuurvisie Hoogeveen 2015-2030

Als vervolg op de Toekomstvisie is op 23 december 2004 door de gemeenteraad de Structuurvisie Hoogeveen 2015–2030 vastgesteld. Deze Structuurvisie is eigenlijk de ruimtelijke vertaling van de Toekomstvisie. Hij spreekt zich uit over de ruimtelijke ontwikkeling van de gehele gemeente en beschrijft de huidige en gewenste waarden en kwaliteiten voor het buitengebied, de dorpen en de stad. De Structuurvisie is een voorbeeld van planning van onderop, vanuit het lokale denken. Deze Structuurvisie heeft daarom het oude POP II niet als vertrekpunt genomen, maar heeft een voorschot genomen op de nieuwe Omgevingsvisie Drenthe. Deze aanpak past overigens goed binnen de Nota Ruimte van het Rijk, die niet zozeer de fysieke ruimte vastlegt maar eerder bevoegdheden en figuurlijke ruimte geeft aan het lokale bestuur, om zelf vorm en inhoud te geven aan buitengebieden, dorpen en steden maar wel binnen de proviciale kaders van de Omgevingsvisie Drenthe.

In de Structuurvisie zijn verschillende basisprincipes voor de omgang met de tien dorpen onderscheiden. Belangrijk is dat in alle dorpen gezocht moet worden naar uitbreidingsmogelijkheden. De tien dorpen zijn in de Structuurvisie in drie groepen ingedeeld. Deze driedeling is ingegeven door het landschap waarin de dorpen liggen. Onderscheiden zijn kanaaldorpen, velddorpen en zanddorpen (waaronder Pesse). Binnen deze driedeling is voor alle dorpen een uitbreidingsmogelijkheid ontwikkeld. Een belangrijke uitkomst daarvan is dat het grootste dorp met de meeste voorzieningen van een gebied de meeste woningen krijgt. Dit zijn Noordscheschut, Hollandscheveld en Pesse. Per gebied is daar een eigen invulling aan gegeven die vooral gerelateerd is aan de mogelijkheden van het landschap.

3.4.3 Woonvisie 2011 - 2020


Ook in de Woonvisie 2011-2020 (vastgesteld op 1 december 2011) wordt een groeiambitie van de beheerste groei geformuleerd. In de Structuurvisie is de ambitie van de gemeente voor de komende 15 jaar, met een doorkijk naar het jaar 2030, neergelegd ten aanzien van veel beleidsterreinen, waaronder het wonen. Gelet op de barrières rondom Hoogeveen en de vraag die aanwezig is naar landelijk wonen, is besloten de vraag naar dorpse, groene woonmilieus te realiseren in de dorpen en in het landelijk gebied. Bij de verdeling van deze woningen is gekeken naar de waarden van de landschappen, de karakteristiek van de dorpen en het draagvlak van het voorzieningenniveau in de dorpen.

De verwachting is dat alle dorpen binnen de gemeente Hoogeveen niet evenveel groeipotentie hebben. Dit is geen reden om minder ruimte te bieden, maar wel reden om de invulling zo flexibel mogelijk te houden. Voor het dorp Pesse verwachten we ruimte nodig te hebben voor enkele tientallen woningen binnen de planperiode. De verwachting is dat Pesse als kerndorp stevig door zal groeien vanwege de ligging in het landschap en gelet op de bereikbaarheid van het dorp en de aanwezig voorzieningen in het dorp. Daarnaast is de nieuwbouw in de dorpen is gericht op verbetering van de bestaande dorpsstructuur. De groei van Pesse richt zich niet alleen op eigen aanwas van het dorp, maar ook op de instroom vanuit de gemeente Hoogeveen maar ook van daarbuiten. Voor de kern Hoogeveen is gekozen voor inbreiding in de bestaande kern. De woonwens voor een ruim en groen woonmilieu kan niet altijd geboden worden in deze kern. De vraag naar dit woonmilieu wordt aangeboden in de uitbreidingsmogelijkheid van Pesse.

3.4.4 Regionale afstemming woningbouw-programma

In het kader van de regionale afstemming wordt met de buurgemeenten De Wolden, Westerveld en Meppel overleg gevoerd over het woningbouwprogramma. Een dergelijke afstemming vindt plaats voorafgaand aan het opstarten van een bestemmingsplanprocedure en in het kader van onderhavig plan heeft op 8 februari 2012 eveneens afstemmen plaatsgevonden. Uit deze afstemming is gebleken dat onderhavig plan past in de regionale aantallen en programma tot 2020. Gelet op de aanwezige harde plancapaciteit in Zuidwest Drenthe, is de mogelijkheid aanwezig de woningbouwuitbreiding van Pesse daaraan toe te voegen zonder dat dit leidt tot verdringing of ongewenste concurrentie.

3.4.5 Uitwerking voor Pesse

Het woningprogramma zal per planfase concreet worden gemaakt om zodoende op de marktomstandigheden te kunnen inspelen. Het ontwerpplan is flexibel van opzet waardoor tussentijdse aanpassingen mogelijk zijn.

In mei 2008 is het beslisdocument Fase I woningbouw Pesse vastgesteld door de gemeenteraad. In Fase I zijn de kansrijke locaties voor woningbouw in beeld gebracht. Twee locaties komen naar voren die geschikt zijn voor de uitbreiding van het dorp. De grote uitbreiding ligt ten zuiden van het dorp.

In de woonvisie 2011 - 2020 is voor Pesse opgenomen dat het gaat om een dorp met voorzieningen en een actief verenigingsleven in een aantrekkelijke omgeving, goed bereikbaar en dicht bij Hoogeveen. Verder wordt opgemerkt dat het als dorp een brede functie heeft. Het dorp wordt gezien als kerndorp voor Fluitenberg en Stuifzand en de dorpen ten noorden van de gemeentegrens. Hierbij is het de bedoeling om de invulling van de locaties zo flexibel mogelijk te houden, zodat ingespeeld kan worden op de marktvraag.

Het college heeft op 21 september 2010 het beslisdocument Woningbouw Dorpen Pesse fase II vastgesteld. In dit beslisdocument is het stedenbouwkundige verkavelingsvoorstel voor woningbouw en het landschappelijke inpassingsplan omschreven .