direct naar inhoud van 4.4 Beeldkwaliteit
Plan: Fluitenberg, deelplan uitbreiding woningbouw 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20118010002-VG01

4.4 Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit is belangrijk bij de ontwikkeling die door de vaststelling van dit bestemmingsplan mogelijk wordt gemaakt. We willen dat de nieuwe bebouwing de dorpse sfeer en de relatie tussen dorp en landschap versterkt.

4.4.1 Bebouwing

De bebouwing van het plan bepaalt, naast de inrichting van de openbare ruimte, voor een belangrijk deel het toekomstige ruimtelijke beeld. Bij de bebouwing wordt gestreefd naar een evenwicht tussen variatie en samenhang. Bewoners zullen behoefte hebben aan een individuele expressie van hun woning, maar ook aan een zekere samenhang en herkenbaarheid van hun woonsituatie. De samenhang wordt gezocht in de verkaveling, de architectuur van de woningen en ook in de kleur van de gevels, de kleur van het dak, de erfafscheiding en de inrichting van de openbare ruimte. Belangrijk is dat de nieuwe bebouwing past bij de 'dorpse' bebouwing die reeds aanwezig is. Dat zelfde geldt voor de inrichting van het gebied en de overgang van de particuliere erven naar het openbaar gebied. In de randvoorwaarden voor beeldkwaliteit is de beeldkwaliteit concreet uitgewerkt.

In de regels van het bestemmingsplan worden nadere eisen gesteld aan de bouwhoogte, de goothoogte, de afstand tot de zijdelingse perceelgrens en de afmeting en situering van de bijgebouwen. De specifieke eisen met betrekking tot de beeldkwaliteit zijn te vinden in Bijlage 1 Beeldkwaliteit. Deze uitgangspunten over de beeldkwaliteit zijn bedoeld als aanvulling op de welstandsnota van Hoogeveen.

4.4.2 Inrichting openbare ruimte

Het stratenpatroon en de groenvoorzieningen worden zoveel mogelijk afgestemd op de bestaande omgeving. Hierbij zijn smalle straten, bermen met bomen en klinkerverharding van toepassing.

De aan te leggen straten hebben een breedte van 4,5 meter, exclusief een strook van 0,5 meter die wordt uitgevoerd met graskeien (of gelijkwaardig) aan de kant van het openbaar groen. In principe op één oor gestraat met aan weerszijde een strook van 50 cm in een andere kleur verharding.

De verharding van de rijloper bestaat uit donkere gebakken klinkers en de rand uit okerkleurige gebakken klinkers. Er wordt gekozen voor een grotere maatvaste steen, zodat onkruid minder kans krijgt. De parkeervakken bestaan uit donker gebakken materiaal met, ter hoogte van de woningen, een lichtere omranding.

Het voetpad langs de Schuinedijk wordt in grijze betontegels 30x30 uitgevoerd. Het voetpad naar de Fluitenbergseweg kan in een halfverharding worden uitgevoerd.

Groenstroken welke direct grenzen aan de rijlopers worden over een breedte van 0,5 meter versterkt met de eerder genoemde mat waardoor meer uitwijkruimte voor auto's ontstaat.

4.4.3 Groen

De in breedte variërende groenstroken langs de straten, het groene pleintje in de Schuinedijklocatie en de groenstrook langs de Schuinedijk zijn essentieel voor de beeldkwaliteit. De groenstroken en het pleintje bestaan uit gras met daarin geplaatste bomen. De aanwezige groenstroken met beplanting aan de randen van het plangebied worden opgeknapt en versterkt.

De parkeerkoffer in de Schuinedijklocatie wordt opgenomen in een strook van lage beplanting en langs de perceelgrens aangevuld met een beukenhaag.