direct naar inhoud van 4.1 Ruimtelijke structuur
Plan: Fluitenberg, deelplan uitbreiding woningbouw 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20118010002-VG01

4.1 Ruimtelijke structuur

4.1.1 Planbeschrijving

De nieuwbouw van Fluitenberg vindt plaats op drie locaties. Twee locaties worden in dit bestemmingsplan concreet uitgewerkt. De derde locatie aan de Fluitenbergseweg-noord wordt later uitgewerkt en nu met een wijzigingsbevoegdheid opgenomen.

In dit hoofdstuk wordt achtereenvolgens aandacht besteed aan de bebouwingsstructuur, de ontsluitingsstructuur, het parkeren, de landschappelijke inpassing, de groenstructuur en het water.

afbeelding "i_NL.IMRO.0118.BP20118010002-VG01_0005.jpg"

Afbeeldingen 5 en 6: Verkavelingsschetsen "Vijfhoeklocatie" (links) en "Schuinedijklocatie" (rechts) uit "Beslisdocument fase II Fluitenberg".

4.1.2 Bebouwingsstructuur

Op de locatie aan de Vijfhoek zijn vrijstaande woningen gepland. Dit worden woningen met een lage gootlijn. Hierdoor ontstaat een goede overgang tussen de bebouwing en het landelijke gebied. Tussen de bebouwing is ruimte gelaten voor zichtlijnen vanuit en naar het landelijk gebied. Waar mogelijk worden de woningen met de voorzijde gericht op het landelijk gebied. De nieuwe bebouwing reageert op de richtingen van de aanwezige zware groenstructuur langs de Vijfhoek, de Schuinedijk en langs de oostzijde van het gebied.

De bebouwingsstructuur van de Schuinedijk volgt de achtergrenzen van de bebouwing langs de Fluitenbergseweg en de Schuinedijk. Centraal in het plan, langs de bestaande achtergrenzen, is een meer gesloten bebouwing gedacht die richting de Schuinedijk overgaat in een open bebouwing. Op de locatie Schuinedijk zal de bebouwing langs de rand, dus langs de Schuinedijk, bestaan uit vrijstaande woningen. Ook dit worden woningen met een lage gootlijn. Hierdoor ontstaat een goede overgang naar het landelijk gebied. Deze woningen worden met de voorzijde gericht op het landelijk gebied. De tweede lijns bebouwing (vanaf de Schuinedijk) bestaat uit dubbele woningen met aan de achterzijde een lage gootlijn. Aan de voorzijde is een hoge gootlijn mogelijk. De derde lijns bebouwing is gesitueerd tegen de achtergrenzen van de percelen langs de Fluitenbergseweg. Hier is de bebouwing het meest intensief en bestaat uit rijenbouw en enkele dubbele woningen.

De rijen bestaan uit drie en maximaal vier woningen. De rijenwoningen kunnen worden voorzien van een hoge gootlijn. Samenvattend is aan de rand de bebouwingsdichtheid laag en naar het hart van de locatie toe wordt deze hoger.

De locatie Fluitenbergseweg-noord wordt in een later stadium ontwikkelt. Door de ligging aan het oude lint en nabij de rand van het dorp wordt hier gedacht aan een ontwikkeling volgens het “boerenerf”concept. Grotere volumes met een kap die aansluiten bij de boerenerven en grote (voormalige agrarische) percelen die aan de noordkant van de Fluitenbergseweg aanwezig zijn.

afbeelding "i_NL.IMRO.0118.BP20118010002-VG01_0006.jpg"

Afbeelding 7: Bebouwingsstructuur woningbouw Fluitenberg.

4.1.3 Ontsluitingsstructuur

De locatie aan de Vijfhoek wordt ontsloten vanaf de Vijfhoek en vanaf de Schuinedijk. Langs de bomenrij wordt een half verhard pad aangelegd dat een informele verbinding vormt tussen de Schuinedijk en de Veldkamp.

De locatie aan de Schuinedijk wordt voor autoverkeer ontsloten vanaf de Schuinedijk (tijdens het voortraject dat heeft geleid tot 'beslisdocument fase II Fluitenberg' is besloten om de Schuinedijk locatie economisch en ruimtelijk beter te ontsluiten). Tussen de Veldkamp en de interne ontsluiting van de nieuwbouw komt een fiets -en voetgangers verbinding. Deze is bedoeld om de nieuwbouw te verbinden met het bestaande dorp. Daarnast kan deze dienst doen als ontsluiting voor de nood- en hulpdiensten en waarvan de vuilniswagen ook gebruik kan maken. Ter hoogte van de entree van de locatie komt tussen de Schuinedijk en de Fluitenbergse weg een informeel voetpaadje. Evenwijdig aan de Schuinedijk komt een voetpad in de groenstrook langs de aangrenzende percelen.

De locatie Fluitenbergseweg-noord kan direct worden ontsloten vanaf de Fluitenbergseweg. Deze locatie wordt later ontwikkelt.

Gelet op het kleinschalige en dorpse karakter van Fluitenberg worden de nieuwe wegen uitgevoerd met een profiel van 4,5 meter breed. Aan de noordzijde van het groene hofje is de weg 3,5 meter breed (exclusief 2 meter voor langsparkeren). In de parkeerkoffer ter hoogte van het haaksparkeren is de weg 6 meter breed. Het profiel wordt uitgevoerd in een open verharding (klinkerbestrating). Waar de weg grenst aan het groen wordt een rabatstrook van 0,5 meter in het groen opgenomen in de vorm van graskeien of soortgelijk materiaal. De wegen worden in principe op één oor gestraat met aan weerszijde een strook van 50 cm in een andere kleur verharding.

4.1.4 Parkeren

Bij iedere vrijstaande en dubbele woning woning worden 2 parkeerplaatsen op eigen erf aangelegd. De breedte van de kavels voor dubbele woningen is hier op afgestemd. Bij de rijenwoningen in de locatie Schuinedijk hebben de hoekwoningen één parkeerplaats op eigen erf. De overige parkeerplaatsen worden aangelegd in een parkeerkoffer tussen de blokken en langs de weg in de vorm van langsparkeer havens.

afbeelding "i_NL.IMRO.0118.BP20118010002-VG01_0007.jpg"

Afbeelding 8: Ontsluitingsstructuur woningbouw Fluitenberg.

4.1.5 Landschappelijke inpassing

De gemeente Hoogeveen heeft gekozen voor in- en uitbreidingen van de dorpen op een kwalitatief goede wijze. Dit houdt ook in dat het niet ten koste gaat van het omliggende landschap.

De landschappelijke inpassing bestaat uit twee onderdelen. Het eerste onderdeel betreft de inpassing van de uitbreidingen zelf. Bij Fluitenberg gaat het om drie uitbreidingslocaties.

  • De locatie Vijfhoek in de hoek van de Vijfhoek en de Schuinedijk.
  • De locatie Schuinedijk aan de oostkant van de laatste uitbreiding.
  • De locatie Fluitenbergseweg noordzijde bij de oostelijke entree van het dorp.

De locatie aan de Vijfhoek wordt aan de oostzijde begrensd door een waardevolle oude bomenrij. Deze wordt in het plan opgenomen en waar mogelijk versterkt. Aan de west- en zuidzijde grenst deze locatie aan het open landelijk gebied. Vanuit de locatie is een zichtlijn naar het landelijk gebied vrijgehouden. De woningen worden waar dat kan gericht op het landelijk gebied.

De locatie Schuinedijk grenst met de zuidzijde aan de Schuinedijk en aan de rand van het beekdal van het Oude Diep. Aan de westzijde zijn een waterlossing van het Waterschap en een groenstrook met elzenhaag aanwezig. Deze vormen de overgang naar de laatste uitbreiding van Fluitenberg en worden in het nieuwe plan opgenomen. De woningen langs de Schuinedijk worden met de voorkant naar de weg en het landelijk gebied gericht. Tussen de woningen en de Schuinedijk wordt een groenstrook bestaande uit gras, bomen en waterberging aangelegd.

De locatie Fluitenbergseweg Noord kenmerkt zich door groene randen en ligt in de zichtlijn van de oostelijke entree van het dorp. Aan de noordzijde van de locatie ligt een bosje en aan de westzijde een zware bomenrij. Deze natuurlijke begrenzingen van de locatie worden gehandhaafd.

De landschappelijke inpassing buiten de uitbreidingen richt zich op het herstellen van houtwallen en singels en het beter toegankelijk maken van het landschap door wandelpaden.

4.1.6 Groenstructuur en water

Op de locatie aan de Vijfhoek is de drager van de groenstructuur de zware oude bomenrij aan de oostzijde van de locatie. Langs deze bomenrij komt een groenstrook zodat de kroonprojectie vrij blijft van verhardingen en bebouwing. Hier is ruimte voor een halfverhard pad. Vanaf de Schuinedijk en het landelijk gebied ontstaat zo een groene ader tussen de dorpsbebouwing. Haaks op deze bomenrij richting de Vijfhoek; de westelijke begrenzing van de locatie, komt eveneens een groenstrook die zicht biedt op het landelijke open gebied ten westen van de Vijfhoeklocatie.

Passend bij het landschap worden langs de interne ontsluiting greppels aangebracht voor de opvang en afvoer van hemelwater.

Op de locatie Schuinedijk wordt de bestaande groenstrook aan de westzijde van de locatie, met daarin de waterlossing van het Waterschap, ingepast in het plan. Hier is ruimte voor een halfverhard pad en hier wordt het nieuwe plan aangesloten op de infrastructuur van het bestaande dorp. Langs de Schuinedijk wordt een groenstrook van 10 meter breed (inclusief waterberging en voetpad) aangelegd met daarin gras en bomen. Een deel van het hemelwater wordt opgevangen op het perceel van de toekomstige eigenaren (bijvoorbeeld door een 'krattenconstructie'). Het resterende hemelwater wordt opgevangen in greppels langs de Schuinedijk en langs de nieuwe interne ontsluiting. In het hart van het plan komt een groen plein bedoeld voor informeel spelen.

De locatie Fluitenbergseweg-noord wordt aan de westkant begrensd door een zware waardevolle bomenrij en aan de noordkant door een bosje. Deze elementen zorgen voor riante groene randen van de locatie. De insteek van de te ontwikkelen locatie is een “boerenerf” concept. Dat betekent dat een deel van de locatie een gemeenschappelijk erf krijgt; daarbij kan gedacht worden aan fruitbomen of een gemeenschappelijke tuin.

afbeelding "i_NL.IMRO.0118.BP20118010002-VG01_0008.jpg"

Afbeelding 9: Groenstructuur woningbouw Fluitenberg.