direct naar inhoud van 2.3 Ruimtelijke structuur plangebied
Plan: Buitengebied Noord, deelplan Nijstad 11a, 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20118006006-OH01

2.3 Ruimtelijke structuur plangebied

In de huidige situatie zijn navolgende bouwwerken in het plangebied aanwezig:

  • woning;
  • machineberging;
  • twee jongveestallen;
  • rundveestal;
  • mestopslag.

Daarnaast is er een voeropslag aanwezig. De bebouwing is op de hiernavolgende luchtfoto te zien.

De woning en bedrijfsbebouwing zijn op ongeveer 100 m van de weg Nijstad gesitueerd. Het verhard oppervlak is in de huidige situatie circa 1,2 ha. De huidige bebouwing heeft een totale omvang van circa 4.600 m².

Het perceel waar de nieuwe bebouwing is gepland, is in agrarisch gebruik.

afbeelding "i_NL.IMRO.0118.BP20118006006-OH01_0002.png"

Landschap

Het plangebied is gelegen in een open landschap. Ten noorden van het plangebied loopt het Oude Diep en de spoorlijn Hoogeveen-Meppel (beide op ruim 600 m van het plangebied).

Er is beperkt opgaande beplanting in het plangebied aanwezig. Binnen het plangebied zijn enkele kleine afwateringssloten aanwezig. In de sloot achter de kwekerij zijn door de initiatiefnemer maatregelen genomen om de leefomstandigheden voor kikkers en andere reptielen en amfibieën te verbeteren.

Abiotische ondergrond

De bodemkaart (zie bijlagen) laat zien dat een brede strook veen op zand (paars-roze tinten) de omringende zandgronden doorsnijdt. Ook het plangebied ligt in dit veen-op-zandgebied. Deze bodemsoort kenmerkt natte(re) omstandigheden.

Netwerken

Het gebied herbergt verschillende netwerkstructuren. Het beekdal van het Oude Diep loopt door het veen-op-zandgebied. Ook de andere waterstructuren bevinden zich voornamelijk in dit gebied.

De wegen zijn vooral op de hogere en drogere zandgronden gelegen. Het is goed te zien dat de nieuwste infrastructuur, de autosnelweg A28 en de spoorlijn, autonoom is aangelegd. Deze tracés zijn niet afhankelijk van de bodemsamenstelling in de ondergrond.

Opgaande elementen

De meeste bebouwing en beplanting ligt op de hogere zandgronden. Vooral de nieuwe woonbebouwing is op de veen-op-zandgronden gebouwd. Daarbij gaat het om uitbreidingswijken van Hoogeveen en nieuwere bebouwing langs de Hoogeveensche Vaart, zoals in de Ten Arloër Weiden. Ook de beplanting ligt vooral op de zandgronden. Hierbij gaat het om boscomplexen en beplanting langs wegen. De overige beplanting kan afschermende beplanting worden genoemd, bijvoorbeeld rond de zuiveringsinstallatie.

Het gebied van de Ten Arloër Weiden is nu een open en weids gebied, ingeklemd tussen de spoorlijn en de Hoogeveensche Vaart. Langs de Hoogeveensche Vaart ligt met regelmaat bebouwing met royale erven, vaak van een wat grotere schaal. Het merendeel van de erven is omringd door bomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0118.BP20118006006-OH01_0003.jpg"

Vogelvluchtperspectief huidige boerderij (bron: Microsoft Virtual Earth)