direct naar inhoud van 5.1 Bodem
Plan: Hollandscheveld, deelplan uitbreiding woningbouw 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20117024004-OH01

5.1 Bodem

Bij nieuwe ontwikkelingen dienen mogelijke verontreinigde plekken in het plangebied te worden gesignaleerd. Waar nodig moeten saneringsmaatregelen worden aangegeven. Bij nieuwbouw waarborgt de Wet bodembescherming dat er geen risico's voor de volksgezondheid zijn.

Het adviesbureau Ecoreest heeft een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd. De resultaten van het onderzoek zijn vastgelegd in het rapport 'Verkennend bodemonderzoek ter plaatse van Riegshoogtendijk te Hollandscheveld' (rapportnr. ER090124) van 23 januari 2011 (zie Bijlage 1 bodemonderzoek).

Doel van het onderzoek is duidelijkheid te krijgen over de eventuele aanwezigheid van verontreinigingen in de grond en in het grondwater van het plangebied. Het onderzoeksterrein heeft een oppervlakte van 11.000 m2 en bestaat uit een speeltuin en een bosperceel.

Uit de veldwerkzaamheden kan worden geconcludeerd dat de bodem van het plangebied opgebouwd is uit matig fijn, plaatselijk humeus zand, met daaronder leemhoudende lagen. Het grondwaterniveau is tijdens het onderzoek vastgesteld op 1.4 en 1.9 m-mv. Tijdens het veldwerk zijn er lokaal sporen van puin aangetroffen. Van de gedempte wijken zijn geen zintuiglijke waarnemingen gedaan die de ligging ervan bevestigen. Bij de beoordeling van het terrein en het opgeboorde materiaal is ook speciaal gelet op asbest(houdende) materialen. Deze zijn zintuiglijk niet op de bodem en in het opgeboorde materiaal ter plaatse van het onderzoeksterrein waargenomen.

Uit het onderzoek is gebleken dat in de grond licht verhoogde gehalten aan lood en PAK zijn aangetroffen. De gehalten geven geen aanleiding tot nader onderzoek. In het grondwater is een verhoogd gehalte aan zink aangetroffen. Er wordt gesteld dat het voorkomende gehalte aan zink een achtergrondconcentratie betreft als gevolg van natuurlijk invloeden. Dergelijke gehalten worden vaker aangetoond in de omgeving van Hollandscheveld. Ook het licht verhoogde gehalte aan barium, koper en nikkel in het grondwater wordt beschouwd als zijnde achtergrondconcentraties.

Gezien de aard en de concentraties van de aangetroffen stoffen in relatie tot de maatschappelijke bestemming van het plangebied, kan worden gesteld dat verhoogde risico's voor de volksgezondheid of het milieu ten gevolge van de aangetoonde milieuhygiënische bodemkwaliteit, niet te verwachten zijn.

Grondverzet

Bij grondverzet dient men te streven naar een gesloten grondbalans. In situaties, waar grond vrij gaat komen, wordt sterk aanbevolen om de kwaliteit van de vrijkomende bodem chemisch analytisch vast te stellen. Uiteraard dient het onderzoek representatief te zijn voor de hele vrijkomende partij.

Voor het toepassen van grond gelden de spelregels voor grondverzet die zijn vastgesteld in het Besluit bodemkwaliteit. Informatie over het toepassen van grond kan worden verkregen bij de afdeling Advies (team Bodem) van de gemeente Hoogeveen en VROM/Agentschap.nl.