direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Industrieterrein de Wieken 2010
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20108012001-VG05

3.4 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie 2015-2030 Hoogeveen
De structuurvisie spreekt zich uit over de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Hoogeveen en beschrijft de huidige en gewenste waarden en kwaliteiten voor de stad, de dorpen en het landelijk gebied. In de structuurvisie wordt vooruit gekeken naar 2015 met een doorkijk naar 2030 en is vastgesteld door de gemeenteraad in december 2004.

Hoogeveen is een stad met van oudsher een grote bedrijvigheid. De structuurvisie gaat ervan uit dat de bestaande en nieuw te ontwikkelen terreinen tot 2015 en verder kunnen voorzien in de behoefte aan bedrijventerreinen. De structuurvisie zet daarom in op drie sporen die in een gelijktijdig proces in ontwikkeling worden genomen. Dit zijn achtereenvolgens het grondig en gericht herstructureren van het huidige bedrijventerrein De Wieken, het ontwikkelen van kleinschalige bedrijvigheid in of vlakbij de woongebieden en in de stadsranden en het ontwikkelen van de nieuwe hoogwaardige locatie Buitenvaart I en II. Het scheppen van voorwaarden voor een duurzame ontwikkeling en inrichting van bestaande en nieuwe bedrijventerreinen staat voorop. Het herstructureren van De Wieken is een forse opgave waarin veel lokale problemen en uitdagingen bij elkaar komen. Het betreft een combinatie van de ligging dicht bij het centrum en woonbebouwing van Hoogeveen, sterk verouderde bedrijvigheid, leegstaande bedrijfsbebouwing, inefficiënte infrastructuur en een verwarrende en stagnerende verkeersontsluiting.

Structuurvisie Hoogeveen 2.0
Tijdens het voortraject van het huidige bestemmingsplan is gewerkt aan de actualisatie van de Structuurvisie Hoogeveen 2015-2030. De Structuurvisie uit 2004 is nog steeds een inspirerende, ambitieuze, integrale ruimtelijke visie, die in stand blijft en met “Structuurvisie Hoogeveen 2.0” op onderdelen wordt bijgesteld. De visie geeft aan hoe Hoogeveen tot 2030 omgaat met thema’s als wonen, voorzieningen, bedrijvigheid, bereikbaarheid, landschap en duurzaamheid. Duurzame kwaliteit is en blijft daarbij de rode draad. Hoogeveen beschikt over voldoende bedrijventerreinen. Om als gemeente aantrekkelijk te zijn voor nieuwe ondernemingen is de inzet op aantrekkelijke bedrijventerrein, waarbij de nadruk vooral ligt op duurzaamheid, energiehuishouding en snelle verbindingen, van groot belang.

Economische structuurvisie -Investeren in bestaand bedrijfsleven
Hoogeveen is uit op een vitale economie. Die staat of valt bij de vitaliteit van de bedrijven: het zijn de ondernemers die zorgen voor economische activiteiten, voor banen. Onze centrale opgave is dan ook om ervoor te zorgen dat het bestaande bedrijfsleven maximaal uit de voeten kan. Dit is hét strategische thema van de Economische Structuurvisie: voor een voorspoedige economische ontwikkeling van de gemeente Hoogeveen investeren in het bestaande bedrijfsleven. Want het zijn juist de bestaande bedrijven die zorgen voor de economische dynamiek in Hoogeveen.

Revitaliseringsplan Bedrijventerrein De Wieken
Op 20 april 2006 is het Revitaliseringsplan Bedrijventerrein De Wieken vastgesteld door de gemeenteraad. Sinds eind 2004 wordt al door de ondernemers op het bedrijventerrein, de Kamer van Koophandel, provincie en de gemeente samengewerkt aan het verbeteren van het bedrijventerrein. De aanleiding voor de gezamenlijke aanpak is niet alleen de grote wens de uitstraling en de bereikbaarheid van De Wieken te verbeteren, maar ook efficiënter om te gaan met de beschikbare ruimte en verloedering en slecht onderhoud van terreinen en de openbare ruimte tegen te gaan. Met de uitvoering van het Revitaliseringsplan wordt daarom beoogd de kwaliteit van het bedrijventerrein te verbeteren waardoor ondernemingen voor De Wieken behouden blijven en het terrein interessanter wordt voor nieuwe investeringen en bedrijven. Revitalisering van De Wieken is een grote meerjarige opgave met tientallen grotere en kleinere projecten. De revitalisering beperkt zich derhalve niet tot groot onderhoud van de openbare ruimte. De infrastructuur wordt verbeterd en ondernemers zullen investeren in het aanzien van hun eigen pand en de inrichting van terreinen. Een gedeelte van het terrein op De Wieken wordt uitgegeven voor nieuwe investeringen en er worden duurzame oplossingen gecreëerd voor energie- en watergebruik. Voor een uitgebreide beschrijving wordt verwezen naar het Revitaliseringsplan welke als bijlage bij dit bestemmingsplan is gevoegd.

In de visie wordt De Wieken omgevormd tot een modern bedrijventerrein dat geschikt is voor zoveel mogelijk typen industrie-, transport- en handelsbedrijven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de aanwezige kwaliteiten en karakteristieken in het gebied, waaronder de oude linten Achteromsedijk en Pesserdijk, de Industriehaven, het vliegveld en de doorgaande verkeersroutes op het terrein. Inmiddels zijn sinds de start van de revitalisering al diverse infrastructurele verbeteringen uitgevoerd. De belangrijkste was tot op heden de uitvoering van het project "Het Hart van de Wieken". Hierbij is de hoofdontsluitingsstructuur aangepast, waardoor de verkeersafhandeling en -doorstroming op zowel de Industrieweg, A.G. Bellstraat als de Dr. A. Philipsstraat is verbeterd. Inmiddels zijn ook de herinrichting van de Industrieweg en Marconistraat gereed. Daarnaast is in 2010 gestart met de uitvoering kwaliteitsimpuls groen, zijn diverse kunstwerken op de rotondes gereed gekomen en zijn de weg langs het vliegveld en het verkeersknooppunt gerealiseerd.

Beeldkwaliteitsplan
In het verlengde van het revitaliseringsplan is een Beeldkwaliteitsplan voor De Wieken opgesteld. Dit Beeldkwaliteitsplan beschrijft in woorden, (referentie)beelden en kaarten de gewenste beeldkwaliteit voor het gebied. In dit Beeldkwaliteitsplan zijn richtlijnen gegeven die als leidraad dienen voor de ondernemers die in de toekomst veranderingen willen aanbrengen aan hun gebouwen, gevels, erfafscheidingen, kavelinrichting en reclame.