direct naar inhoud van 2.1 Plangebied
Plan: Buitengebied Noord, deelplan de Schildhoeve Fluitenberg 2010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20108006004-VG01

2.1 Plangebied

Fluitenberg is tot het eind van de negentiende eeuw een gehucht te midden van uitgestrekte woeste gronden. De naam is afgeleid van de ligging bij de beek de Vleute, die nu Oude Diep heet.

Rond 1900 ligt de oude kern van Fluitenberg ingeklemd tussen het beekdal aan de zuidzijde en de heidevelden aan de noordzijde. De spoorlijn van Meppel naar Assen via Hoogeveen loopt langs de zuidzijde van het beekdal van het Oude Diep. Kenmerkend voor het landschap in die tijd zijn de vele houtwallen. Het contrast met de kale heidevelden is groot.

In 2000 is deze kenmerkende situatie vervaagd. Door het intensief afplaggen van de heide ontstaan stuifzanden. Bosaanplant moet deze zanden beteugelen. Bovendien zorgt de kunstmest ervoor dat relatief onvruchtbare gronden toch in cultuur kunnen worden gebracht ten behoeve van de landbouw. De beek is rechtgetrokken en de hoeveelheid houtwallen is verminderd. Hoogeveen is gegroeid tot aan de spoorlijn toe, waardoor de ligging van Fluitenberg te midden van woeste gronden is veranderd in een dorp onder de rook van Hoogeveen.

Fluitenberg heeft zich ontwikkeld tot een dorp met op dit moment 486 inwoners. Het nieuwste deel van het dorp ligt tussen de wegen Vijfhoek, Schuinedijk en Fluitenbergseweg.

Het plangebied ligt aan de Fluitenbergseweg 69, even ten westen van de bebouwde kom van de kern Fluitenberg. Vanaf deze weg vindt ook de ontsluiting plaats. Aan de noordkant grenst de locatie aan de Fluitenbergseweg, in het oosten aan de tuin van De Schildhoeve, die doorloopt tot de bebouwde kom. In het zuiden en westen grenst de locatie aan landelijk gebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0118.BP20108006004-VG01_0002.jpg"

Afbeelding 2: De ligging van het plangebied ten westen van Fluitenberg (Bron: Bing Maps)