direct naar inhoud van 3.3 Provinciaal beleid
Plan: Buitengebied Zuid herziening 2007, deelplan Oosterveld-N48, 2010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20108000005-OH01

3.3 Provinciaal beleid

3.3.1 Omgevingsvisie Drenthe

De Provinciale Omgevingsvisie Drenthe is het centrale provinciale beleidsplan voor de fysieke leefomgeving en is vastgesteld in juni 2010. In de Omgevingsvisie beschrijft de provincie de visie op de ruimtelijk-economische ontwikkeling van Drenthe voor de periode tot 2020 met soms een doorkijk naar 2030. de Omgevingsvisie heeft vier wettelijk voorgeschreven planvormen samengenomen:

  • Provinciale structuurvisie onder de Wet ruimtelijke ordering (Wro);
  • Provinciaal milieubeleidsplan op grond van de Wet milieubeheer (Wm);
  • Regionaal waterplan op grond van de waterwetgeving;
  • Provinciaal Verkeer- en Vervoersplan op grond van de Planwet verkeer en vervoer.

Missie

Het koesteren van de Drentse kernkwaliteiten en het ontwikkelen van een bruisend Drenthe, passend bij deze kernkwaliteiten. Kernkwaliteiten zijn rust, ruimte, natuur, landschap, oorspronkelijkheid, kleinschaligheid, naoberschap, menselijke maat en veiligheid. Bruisend is opgevat als een provincie waarin het goed wonen en werken is en waar voldoende te doen is voor jong en oud. Bedrijvigheid telt even zwaar en wordt aangemerkt als kernwaarde.

Voorts worden vijf belangrijke ontwikkelingen voorzien:

  • 1. demografische ontwikkelingen;
  • 2. klimaatverandering;
  • 3. afname van de biodiversiteit;
  • 4. transitie naar een kennis- en netwerkeconomie;
  • 5. transitie naar een duurzame samenleving.

Eén van de instrumenten om genoemde waarden te behouden en versterken is het realiseren van de ecologische hoofdstructuur (EHS) met behoud van de verschillende Drentse landschapstypen. De EHS is onderdeel van het robuuste natuursysteem. In het kader van milieu- en leefomgevingkwaliteit is het verbeteren van de verkeersveiligheid een provinciale taak. Landbouw en toerisme spelen een belangrijke rol bij het behouden en ontwikkelen van de kernkwaliteiten.

Met het oog op mobiliteit en bereikbaarheid wil de provincie voorwaarden creëren voor een duurzame ontwikkeling van de mobiliteit. De samenhang en (inter)regionale netwerken voor auto, openbaar vervoer, fiets en goederen door de lucht en over weg, spoor en water zijn van provinciaal belang.

De herinrichting van de N48 sluit aan bij de ambitie op het gebied van mobiliteit, landbouw en toerisme. Er zijn geen specifieke maatregelen voor de herinrichting van de N48 en daarbij te realiseren ongelijkvloerse kruisingen opgenomen in de Omgevingsvisie. Van belang is wel dat de waarden van het robuuste natuursysteem in tact blijven danwel worden versterkt.

Bijzonder is hier ook de aardkundige waarde van de 'rug van Zuidwolde'. De ruimtelijke ingreep van de aanleg van een tunnel is dermate klein, dat deze waarden niet worden aangetast. Met de voorgenomen nieuwe infrastructuur verbeteren de mogelijkheden voor de bedrijfsvoering van de landbouw ter plaatse (eenvoudiger en veiliger oversteken) en het zorgt voor een uitgebreider netwerk voor lokaal verkeer en toeristisch verkeer. De voorgenomen aanleg van een tunnel onder de N48 past derhalve binnen de missie van de provincie Drenthe.