direct naar inhoud van 5.3 Water
Plan: Buitengebied Zuid herziening 2007, deelplan Riegshoogtendijk 87
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20108000003-OH01

5.3 Water

In het kader van het voorliggende planvoornemen is ten aanzien van het onderwerp water contact gezocht met het Waterschap Reest en Wieden.

In hun advies d.d. 15 juni 2009 stellen zij dat voor dit bestemmingsplan de standaardwaterparagraaf van toepassing is op dit plan. In het navolgende komt deze aan bod. Het gehele advies van het waterschap en de invullijst watertoets zijn in de bijlagen van dit plan opgenomen.

BELEID

Sinds 1 november 2003 is het verplicht ruimtelijke plannen te toetsen op water. Het doel van deze 'watertoets' is waarborgen dat waterhuishoudkundige doelstellingen expliciet en op een evenwichtige wijze in beschouwing worden genomen. De waterhuishouding bestaat uit de overheidszorg die zich richt op het op en in de bodem vrij aanwezige water, met het oog op de daarbij behorende belangen. Zowel het oppervlaktewater als het grondwater valt onder de zorg voor de waterhuishouding. Naast veiligheid en wateroverlast (waterkwantiteit) worden ook de gevolgen van het plan voor de waterkwaliteit en verdroging onderzocht. De belangrijkste beleidsdocumenten op het gebied van de waterhuishouding zijn de Vierde Nota Waterhuishouding, Anders omgaan met water: Waterbeleid 21e eeuw, de Europese Kaderrichtlijn Water, Beleidslijn Ruimte voor de Rivier en de Nota Ruimte.

In het Nationaal Bestuursakkoord Water worden de gezamenlijke uitgangspunten geformuleerd voor een integraal waterbeleid in de 21e eeuw. De verantwoordelijkheid voor de te treffen waterhuishoudkundige maatregelen gericht op vasthouden, bergen en afvoeren van water ligt bij het waterschap. Provincies en gemeenten zorgen voor een integrale afweging en leggen deze vast in provinciale beleidsplannen en streekplannen, respectievelijk structuur- en bestemmingsplannen. De provincie geeft richting aan ruimtelijke ontwikkeling door de gebieden te benadrukken die van nature het eerst onder water komen te staan bij hevige regenval of overstromingen. De provincie wil dat deze gebieden blijven gevrijwaard van kapitaalintensieve functies. In het bestuurlijke platform Vecht-Zwarte Water is een stroomgebiedsvisie opgesteld waarin onder andere de risico's op wateroverlast zijn omschreven. De Kaderrichtlijn Water omvat een regelgeving ter bescherming van alle wateren door middel van het stellen van haalbare doelen die in 2015 worden bereikt. De kaderrichtlijn gaat daarbij uit van een benadering vanuit de stroomgebieden. De uitvoering van de kaderrichtlijn vraagt een grote inspanning van verschillende partijen op internationaal, nationaal en regionaal niveau.

Wateradvies

In het afgegeven wateradvies door het waterschap Velt en Vecht wordt aangegeven dat zij geen bezwaar hebben tegen het onderhavige planvoornemen. Dit vanwege de geringe invloed op de waterhuishouding.

Wel geven zij aan het wenselijk is geen gebruik te maken van uitlogende (bouw)materialen en dat voorkomen dient te worden dat de uitwerpselen rechtstreeks kunnen afstromen naar het oppervlaktewater (bijvoorbeeld lozing op afvalwaterriool). Tenslotte geniet het bovengronds afkoppelen van hemelwater en op eigen perceel infiltreren de voorkeur.

Bij de uitvoering van het plan worden vorenstaande waterhuishoudkundige maatregelen geïmplementeerd.

Het gehele advies van het waterschap is toegevoegd aan de bijlagen van dit bestemmingsplan.