direct naar inhoud van 4.3 Ontwikkelingslocatie multifunctioneel centrum
Plan: Nieuwlande 2009
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20098021001-VG02

4.3 Ontwikkelingslocatie multifunctioneel centrum

Aanleiding

Voor de gemeentelijke herindeling viel Nieuwlande onder 5 verschillende gemeenten. Dit heeft de ontwikkeling van het dorp geen goed gedaan. Na de herindeling valt de kern van Nieuwlande onder de gemeente Hoogeveen. Dit is voor Hoogeveen aanleiding geweest om te starten met een DorpsOntwikkelingsPlan (DOP)

Vanuit het breed gedragen en interactieve proces van het DOP Nieuwlande is de wens naar voren gekomen het centrum van Nieuwlande meer gestalte te geven. Tegelijkertijd waren gemeente en dorp van mening dat de bestaande voorzieningen in het dorp (scholen, peuterspeelzaal, dorpshuis) aan vervanging toe waren. Dit heeft ertoe geleid dat een proces is ontstaan om op de plek van het huidige dorpshuis en omgeving, een multifunctionele accommodatie te realiseren.

Nadat begin 2009 is gebleken dat het voorlopig ontwerp voor het MFC Nieuwlande om allerlei redenen het beschikbaar budget oversteeg, is een pas op de plaats gemaakt en is opnieuw onderzocht of, en zo ja, op welke wijze, een MFC in Nieuwlande mogelijk is en met welk budget. Hierbij is zowel gekeken naar bezuigingsmogelijkheden in het gebouw, als ook naar andere locaties. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad besloten om alsnog te kiezen voor de huidige locatie in het centrum van het dorp, omdat deze plaats de structuur van het dorp versterkt, voorzieningen bundelt en op deze wijze het dorpshart kan versterken. Dit sluit bij de grote betrokkenheid die het dorp heeft met deze locatie.

Vanaf begin 2010 is de gemeente met de toekomstige gebruikers, dorpsoverleggroep en het dorp bezig om de vestiging op deze locatie mogelijk te maken. Gronden worden aangekocht, het bestemmingsplan wordt voorbereid en het programma van eisen uit 2006 is bijgesteld zodat het voldoet aan de nieuwe, door de raad meegegeven kaders.

Momenteel is het ontwerpproces in volle gang en ligt er een door alle partijen goedgekeurde plattegrond voor het nieuwe gebouw. Met deze basis wordt het MFC meegenomen in de voorliggende planherziening, evenals het omliggende gebied met ontsluiting en enkele woningen. Onderstaand wordt dieper op het plan ingegaan.

Geschiedenis

Op de plek waar 2 verveningcompagnieën aan elkaar grenzen en dwars daarop een opgaande (watergang) is gegraven is Nieuwlande ontstaan. In eerste instantie waren het niet meer dan 2 linten die door een bajonet aan elkaar gekoppeld waren.

Op de plek van dat bajonet bevindt zich nu het centrum van Nieuwlande. Er staat een kerk, het café en een supermarkt. De Kern van Nieuwlande bevindt zich vooral ten oosten van de 2 linten.

Locatie

De locatie van het MFC is gelegen aansluitend aan het bestaande centrum ten westen van de bajonet.

Doordat de locatie enigszins achter de bestaande bebouwing wordt geplaatst zijn een aantal zichtlijnen van wezenlijk belang. Door 2 woningen/winkelpanden te verwijderen ontstaat een zichtlijn vanuit de Johannes Poststraat naar de entree van het nieuwe MFC.

Door sloop van het huidige dorpshuis ontstaat een zichtlijn vanaf de Brugstraat. Aan de Akkerweg worden een tweetal woningen toegevoegd. Tussen deze woningen en de bestaande woningen aan de Akkerweg, wordt een opening in de bebouwing gelaten als zichtlijn naar het MFC.

Ontsluiting MFC

Het plangebied voor het MFC moet diverse ontsluitingen voor verschillende vervoersstromen krijgen. Het halen en brengen door ouders moet zich goed laten combineren met voetgangers, fietsers, dorpshuisgebruik etcetera.

afbeelding "i_NL.IMRO.0118.BP20098021001-VG02_0005.jpg"

De hoofdinrit voor autoverkeer is gelegen aan de Akkerweg. Vervolgens is het mogelijk om te halen en te brengen ( de 'zoen en zoef' zone) of te parkeren. Uitrijden vindt vervolgens plaats op het kruispunt Akkerweg - Johannes Poststraat Brugstraat. De kinderen worden gestimuleerd om bij de Brugstraat over te steken omdat hier meer zicht is.

In overleg met het dorp worden snelheidsremmende maatregelen getroffen op de doorgaande weg Joh. Poststraat / Brugstraat.

Parkeernorm

Voor het MFC zijn In totaal 34 parkeerplaatsen nodig. Dit is gebaseerd op 2190m² bvo. Halen en brengen zijn hierin niet meegerekend.

Bij alle functies is het op hetzelfde moment niet altijd even druk. Overdag is het dorpshuis en de gymzaal wat rustiger. 's Avonds is er (vaak) niets in de school. 's Avonds zouden de plekken voor de school gebruikt kunnen worden. Overdag kunnen de vrije plekken gebruikt worden voor het halen en brengen.

Door voldoende fietsstallingen en ruimte voor de fiets bij de ontsluiting van het terrein wordt fietsgebruik gestimuleerd.

Voor de particuliere woningbouwkavels geldt dat de parkeerbeheoefte op eigen terrein moet worden opgelost.

Bouwvolume

Het MFC wordt een van de belangrijkste bouwvolumes van Nieuwlande. Dit vraagt om een bepaalde dynamiek. Anderzijds komt het gebouw in de rand van een kleine kern te staan. Dit vraagt ook om een "dorpse / landelijke" oplossing.

De grote bouwvolumes in en om Nieuwlande zijn vooral de grote schuren van de Groninger boeren in het lint. Hierbij kan aansluiting worden gezocht.

Door de nokrichting min of meer haaks op het lint te plaatsen wordt aansluiting gezocht bij het bestaande lint.

Landschap groen en water

Het landschap kenmerkt zicht door de langwerpige oost/west verkaveling ontstaan uit de vervening van het gebied. Ook de waterstructuur voor zover nog zichtbaar, is ontstaan tijdens de vervening. De wijken zijn oost/west georiënteerd.

De groenstructuur zal gedragen worden door bomenrijen in de oost/west richting.

De waterstructuur, die toegevoegd moet worden in verband met de waterberging, sluit aan bij en versterkt de bestaande wijkenstructuur.

afbeelding "i_NL.IMRO.0118.BP20098021001-VG02_0006.jpg"

Omschrijving en inrichting van het totale plan MFC + woningbouw

Door de bouw van het MFC komen de locaties van de 2 basisscholen beschikbaar. Op deze locaties wil de gemeente in overleg met het dorp vervolgens woningbouw realiseren. Met de aantallen woningen die de ontwikkeling van deze locaties met zich meebrengt (naar schatting 20-30) kan Nieuwlande een aantal jaren vooruit. Dat betekent dat de gemeente vooralsnog niet uitgaat van grootschalige woningbouw rond het MFC, zoals dat eerder wel het geval was. De woningtypen en plannen voor deze vrijkomende locaties moeten de komende jaren, samen met het dorp, nog worden uitgewerkt. Voor beide schoollocaties is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen, om woningbouw binnen de planperiode van dit bestemmingsplan planologisch mogelijk te maken.

Het gebied rond het MFC zal echter wel gedeeltelijk worden ingevuld met woningbouw.

Er worden namelijk enkele woningen gerealiseerd door grondeigenaren. Dat betekent dat in het gebied rond het MFC 6 woningen, en aan de overzijde van de Akkerweg 2 woningen door particulieren gerealiseerd worden. Op deze wijze wordt de bebouwde kom van Nieuwlande aan weerszijde van de Akkerweg afgerond met bebouwing en sluit de grens van de bebouwing op natuurlijke wijze aan op de bestaande woningen. Daarnaast wordt momenteel, op initiatief van de dorpsoverleggroep, gekeken naar een vorm van collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO), wat eventueel ook tot een beperkte toevoeging van woningbouw kan leiden rond het MFC. Momenteel wordt dit nader onderzocht. Ook is de gemeente in gesprek met de woningbouwcorporatie om te bezien wat hun visie is op woningbouw in Nieuwlande. Of en op welke locaties dat tot resultaat leidt, moet nader worden onderzocht.

Het gebied ten zuidwesten van het MFC blijft daarmee in eerste instantie, zolang het voorgaande nog nader wordt onderzocht,onbebouwd en biedt als gezegd wellicht de mogelijkheid om in de toekomst nog tot woningbouwuitbreidingen te komen, bijvoorbeeld door het CPO initiatief, of in de verdere toekomst als blijkt dat er nog vraag naar woningbouw bestaat na de invulling van de vrijkomende scholenlocaties. Daarnaast is het nu nog niet te voorzien welke eventuele wensen er ontstaan nadat het MFC 'in bedrijf' is. Om daarop in te kunnen spelen, is het gewenst een gedeelte van het gebied 'beschikbaar' te houden. Onderstaande tekening geeft de voorlopige indeling van het plangebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0118.BP20098021001-VG02_0007.jpg"

Uitvoerbaarheid

De planontwikkeling van het MFC inclusief de woningbouw door diverse particuliere grondeigenaren maken onderedeel uit van de gehele ontwikkeling van Nieuwlande. Voor de diverse particuliere ontwikkelingen wordt een bijdrage in kosten gevraagd, zoals is weergegeven in paragraaf 8.1 Economische uitvoerbaarheid van de toelichting.