direct naar inhoud van 5.1 Archeologie en Cultuurhistorie
Plan: Elim 2009
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20098018001-VG02

5.1 Archeologie en Cultuurhistorie

Door archeologisch onderzoeks- en adviesbureau De Steekproef is een inventarisatie gemaakt van eventuele archeologisch belangrijke en interessante locaties binnen de bebouwde kom van Elim. Hiervan is verslag gedaan in rapport nummer 2008-12/5.

Fysisch-geografisch is de bebouwde kom van het dorp Elim, waar dit plangebied uit bestaat, niet gekarteerd en daarom is ook op de IKAW geen waarde voor dit gebied aangegeven. Het gebied ten oosten en zuidwesten van Elim heeft op basis van de IKAW een middelhoge archeologische verwachtingswaarde. Het gebied ten noordwesten heeft een hoge waarde. Ten noorden en zuiden liggen gebieden met een lage trefkans. Gezien de waarden uit de directe omgeving zal het centrum van Elim een zone met lage trefkans voor archeologische waarden hebben, met aan de randen zones met middelhoge tot hoge trefkans. De begrenzingen van deze zones zijn echter niet te achterhalen en hoewel er binnen Elim geen meldingen van archeologische vondsten bekend zijn, is er zowel ten oosten als ten westen van het dorp bewerkt vuursteen uit het mesolithicum gevonden. Het plangebied Elim is grotendeels bebouwd, maar dit hoeft een deels intact bodemprofiel niet uit te sluiten.

Op basis van het bovenstaande is het niet te verantwoorden een bepaalde zone van het plangebied uit te sluiten voor archeologisch onderzoek. Bij bodemingrepen binnen het plangebied met een middelhoge trefkans die dieper gaan dan 30 cm beneden maaiveld is het derhalve van belang de gaafheid van de bodem vast te stellen. Indien uit de voorgeschiedenis van het terrein niet blijkt dat eerdere bodemingrepen hebben plaatsgevonden - waarmee vaststaat dat de gaafheid van de bodem is verstoord - dient een inventariserend archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd. Op basis van dat onderzoek kan worden besloten of een uitgebreid onderzoek noodzakelijk is.

Voor projecten met een oppervlak kleiner dan 500 m2 kan afgeweken worden met een omgevingvergunning. Het gaat hierbij om dermate kleine ingrepen dat de kans op archeologische vondsten vrijwel nihil is. Dit sluit aan bij het provinciaal archeologiebeleid.