direct naar inhoud van 4.2 Functionele structuur
Plan: Bentinckspark 2009
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20098016001-OH01

4.2 Functionele structuur

4.2.1 Het bouwprogramma

Het provinciale beleid ten aanzien van het wonen is in het Provinciaal Omgevingsplan (POP I en II) van Drenthe (1998 en 2004) weergegeven. Hierbij is het beleid vooral gericht op de afbakening van kernen voor het wonen en op de aantallen. Belangrijke uitgangspunten hierbij zijn de concentratie van wonen en de bescherming van waardevolle gebieden.

In de Beleidsnota Wonen Drenthe (2001) heeft de provincie een actualisatie van het POP I-beleid gegeven. Deze nota richt zich ook op de zorg voor woonkwaliteit en zorg voor doelgroepen die in de knel komen. De provincie wil de gesignaleerde knelpunten oplossen met behulp van de zogenoemde 'knelpuntenpot' bedoeld voor specifieke projecten zoals woningen voor starters.

4.2.2 Nieuwbouwlocaties woningen

In het plan zijn twee mogelijke nieuwbouwlocaties voor woningen opgenomen door middel van een wijzigingsbevoegdheid. De beide locaties liggen in het gebied met de bestemming Sport tussen de Kanaalweg en het zwembad aan de Zwembadweg. Voor dit instrumentarium is gekozen omdat realisatie van woningen op korte termijn nog niet aan de orde is. Mocht in de komende jaren blijken dat woningbouw op dat moment tot de mogelijkheden behoort, dan zal voor beide gebieden die nu met een aparte aanduiding op de verbeelding zijn aangegeven een wijzigingsplan worden gemaakt, met zijn eigen procedure.

4.2.3 Nieuwbouwlocatie school

Ten zuiden van de bestaande sporthal aan de Zwembadweg is de bestemming 'Maatschappelijk' opgenomen ten behoeve van de bouw van de Mavo/Havo/VWO-locatie van het Roelof van Echtencollege. Deze locatie ligt aan de overzijde van de huidige locatie van de school RSG Wolfsbos en sluit zodoende aan op de zogenaamde 'scholendriehoek' in de wijk Wolfsbos. Beide locaties zullen verbonden worden door middel van een langzaamverkeersroute, waarbij door het versmallen van de Mr. Cramerweg de oversteek vergemakkelijkt en veiliger zal worden. De ontsluiting van de school vindt plaats aan de Mr. Cramerweg. Op termijn wordt een noordzuid langzaamverkeersroute gerealiseerd waardoor de school voor fietsers ook aan de Zwembadwegzijde toegankelijk is.

4.2.4 Nieuwbouwlocatie activiteitencentrum

Het activiteitencentrum ligt ongeveer op de plaats van het bestaande zwembad en ligt in het hart van het Bentinckspark. Aan dit activiteitencentrum ligt het idee ten grondslag om onderwijs en bedrijfsleven beter op elkaar te laten aansluiten en het wordt ontwikkeld op basis van multifunctionaliteit, duurzaamheid en flexibiliteit.

Het activiteitencentrum is gemakkelijk toegankelijk en snel bereikbaar voor leerlingen van scholen, leden van sportverenigingen en bezoekers die ernaar toegaan voor ontspanning. Het ligt dicht bij het centrum van Hoogeveen en via de Bentincksdijk is er vrijwel een directe verbinding. Ook naar de woonwijken aan de oost- en zuidzijde van het Bentinckspark liggen goede verbindingen.

Zo biedt het centrum een goede mogelijkheid om te komen tot een betere invulling van het beroepsonderwijs en dit gebeurt door leren en werken beter aan elkaar te koppelen. Er worden verschillende activiteiten ontwikkeld en initiatieven ontplooid, zowel voor scholen en verenigingen als voor de opvang van kinderen en tieners.

Verder komen er allerlei diensten op veler gebied, zoals gezondheid, leisure sport, recreatie, zorg, cultuur en educatie. Verder zijn er horecavoorzieningen aanwezig waardoor het tevens een geschikte locatie is voor bijeenkomsten, zoals cursussen.

Omdat de ontwikkeling van dit gebied samenhangt met de verplaatsing van het zwembad, is voor de toekomstige locatie van het activiteitencentrum een wijzigingsbevoegdheid in het plan opgenomen.

4.2.5 Nieuwbouwlocatie zwembad en congrescentrum

De mogelijke locatie voor het nieuwe zwembad ligt ten noorden van De Vos van Steenwijklaan.

Daarnaast zijn binnen dit gebied commerciƫle ontwikkelingen mogelijk, zoals een hotel/congrescentrum, een dagattractie of een hoogwaardig ontspanningsconcept op het gebied van leisure, health en fitness. Omdat deze ontwikkeling samenhangt met de realisatie van het activiteitencentrum en de verplaatsing van het zwembad, is voor dit gebied een wijzigingsbevoegdheid opgenomen.

Hierbij is het van belang dat de ontwikkelingsmogelijkheden die voor dit gebied in het bestemmingsplan zijn opgenomen, in onderlinge samenhang moeten worden afgewogen. Bij de afweging of er gebruik gemaakt zal worden van de wijzigingsbevoegdheid, zal worden beoordeeld of de ontwikkeling van een deelgebied past binnen de ontwikkeling van het gehele gebied waarop de wijzigingsbevoegdheid van toepassing is.