Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Erica, Camping op Fietse
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0114.2011011-0701

3.5 Waterparagraaf

3.5.1 Ligging plangebied

Het plangebied valt binnen het gebied van het waterschap Velt en Vecht. Er heeft overleg plaatsgevonden met het waterschap en de watertoets is uitgevoerd. Uitgangspunt is dat bij een bouwplan moet worden voorkomen dat er grond- of oppervlaktewateroverlast ontstaat en de kwaliteit van het ontvangende oppervlaktewater niet negatief wordt beïnvloed.

3.5.2 Waterhuishoudkundig plan

Op het terrein is een drukriool aanwezig ten bate van de afvoer van afvalwater. In de huidige situatie zijn de aanwezige gebouwen, zoals het sanitairgebouw en de afwasplaats, hierop aangesloten. Het terrein wordt aan twee zijden begrensd door een sloot. Eveneens is een vijver op het terrein aanwezig. Het hemelwater van de bebouwing wordt afgevoerd naar dit oppervlaktewater. Op het terrein is verder verharding aanwezig in de vorm van grind, zodat regenwater geïnfiltreerd wordt.
In de nieuwe situatie zal de bebouwing ook op het drukriool worden aangesloten en zal het hemelwater van de bebouwing worden afgevoerd naar het oppervlaktewater. De nieuwe verharding zal eveneens uit grind bestaan, zodat infiltratie mogelijk blijft. Ter compensatie en afronding van het campingterrein aan de noordoostzijde zal een sloot worden gegraven. Deze zal voor waterberging gebruikt worden. 
Ten aanzien van de bouwhoogte en de grondwaterstand wordt de beganegrondvloer van de nieuwe bebouwing minimaal 300 mm boven het maaiveld gerealiseerd. 

3.5.3 Wateradvies waterschap

De initiatiefnemer van dit plan heeft het waterschap tijdig ingelicht over de planvorming. Hierdoor heeft het waterschap goed kunnen adviseren over de waterhuishoudkundige aspecten binnen het plan. Er wordt rekening gehouden met bestaande wetten en regels op het gebied van de waterhuishouding.
 
Naar aanleiding van de uitgevoerde watertoets heeft het waterschap het onderstaande advies gegeven.
 
“Op 7 juni 2011 heeft waterschap Velt en Vecht uw verzoek om een wateradvies, via de website www.dewatertoets.nl, ontvangen. Het betreft een uitbreiding (circa 550 m2) van bebouwing op camping “Op Fietse” te Erica.
 
Op 21 juli 2011 hebben wij het plan telefonisch besproken. Uit ons telefonisch overleg is gebleken dat het hierbij gaat om een bestaande camping met bebouwing. De bestaande camping wordt uitgebreid met een
bedrijfswoning, enkele bungalows en extra parkeerverharding. Het huishoudelijk afvalwater (DWA) van de nieuwe bebouwing (bedrijfswoning, bungalows, sanitairgebouw) wordt aangesloten op het drukrioolstelsel.
Het hemelwater van de daken wordt aangesloten op een sloot. Deze is sloot is al in een eerder stadium gegraven ter compensatie van de toename verharding. De nieuw te realiseren bungalows worden op palen
gezet. Voor de bedrijfswoning wordt gekozen voor het kruipruimteloos bouwen. De parkeerverharding bestaat uit gebroken puin.
 
In kader van de watertoets heeft het waterschap de volgende opmerkingen/aanvullingen:
 
•  
Door de extra toename van gebouwen nemen de huishoudelijke afvalwaterstromen toe. Het drukrioolstelsel dient wel voldoende capaciteit te hebben om deze toename te kunnen verwerken. Het waterschap adviseert om dit met de gemeente Emmen te bespreken;
•  
Uit uw aanvraag blijkt dat het verschil tussen de GHG en bovenzijde begane-grondvloer minder dan 100 centimeter is. Om wateroverlast in kruipruimten te voorkomen adviseert het waterschap, in het algemeen, om voor kruipruimteloos bouwen te kiezen. Uit uw informatie blijkt dat er kruipruimteloos wordt gebouwd. Het waterschap adviseert wel om de bovenzijde begane-grondvloer van gebouwen tenminste 30 centimeter boven de weg aan te leggen.
 
Wanneer voornoemde opmerkingen in het plan worden meegenomen heeft waterschap Velt en Vecht geen bezwaar.” 
 
Naar aanleiding van het advies van het waterschap heeft de gemeente Emmen beoordeeld of het drukrioolstelsel voldoende capaciteit heeft om de toename te kunnen verwerken. Het volgende advies is gegeven. “
De minicaming is aangesloten op drukriolering. De riolering gaat onder de Ensingwijk door naar de daar aanwezige drukriolering. De capaciteit van het gemaal is ca. 12 m3/h. Omdat er enige reserve in het stelsel voor de rest van het gebied benodigd is, stel ik voor een maximale capaciteitvan ca 5 m3/h te hanteren. Dit is bij normaal huishoudelijk gebruik voldoende voor ca. 415 lozingseenheden. Door de initatiefnemer is aangegeven dat het om ca. 50 eenheden gaat, dus de capaciteit van de riolering is ruim voldoende.”
Geconcludeerd kan worden dat de toename door het stelsel verwerkt kan worden. Daarnaast zal bij de bouw van de woning rekening worden gehouden met de geadviseerde hoogte van de begane-grondvloer van de gebouwen.