Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Erica, Camping op Fietse
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0114.2011011-0701

2.2 Gemeentelijk beleid

2.2.1 Structuurvisie gemeemte Emmen 2020, veelzijdigheid troef

De structuurvisie ‘Emmen 2020, Veelzijdigheid Troef’, is 24 september 2009 vastgesteld. Het document is opgesteld als ruimtelijke vertaling van de ambities gesteld in de ‘Strategienota Emmen 2020’, vastgesteld door de Raad in september 2001. De structuurvisie geeft de hoofdlijnen van de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Emmen weer. Tevens dient de structuurvisie om bedrijven, instellingen en andere overheden uit te nodigen tot en te stimuleren om passende, gewenste activiteiten en investeringen te doen die aansluiten op de weergegeven ambities en ruimtelijke mogelijkheden. In de structuurvisie wordt de ruimtelijke structuur van 2020 geschetst aan de hand van een aantal thema's, te weten landschap, duurzaamheid, verkeer, werken, wonen, voorzieningen en veiligheid. Voor ieder thema is een hoofdkoers bepaald. Onderstaand zijn de relevante thema’s benoemd.
 
Landschap:
Versterken van het landschap door in te zetten op bebossing van de Hondsrug, het vrijwaren van de steilrand, het koesteren van de openheid, de herkenbaarheid van de kanalenstructuur te vergroten, de beekdalen te herstellen en het gebruik van de essen te vergroten.
 
Duurzaamheid:
Het benoemen van het uitgebreide kanalenstelsel en de beekdalen voor de berging van water. Specifiek betreft het hier de Buma Marchienawijk/ Sleenerstroom en het Schoonebeekerdiep. Het herstel van de beekdalen combineert de verbetering van de waterkwaliteit met noodberging, alsmede versterking van het landschap. Een tweetal gebieden is benoemd als mogelijk zoekgebied. De term 'mogelijk zoekgebied' betekent dat deze relatief onbebouwde gebieden een mogelijke toekomstige geschiktheid kennen voor de berging van water. Deze geschiktheid dient behouden te blijven, maar is alleen nodig indien scenario's met een verdergaande klimaatverandering hiertoe aanleiding geven.
 
Wonen:
Vanuit de structuurvisie vindt aansluiting plaats op het bestaande bouwprogramma (zie ook woonplan). Voor fase 2 en 3 van de Delftlanden vindt een verbijzondering plaats en wordt gericht op meer landelijke en dorpse woonmilies. Naast een kwaliteitsimpuls van de bestaande woningen wordt ingezet op wervende woonmilieus, te weten: water/lintwonen tussen Barger- en Emmer Compascuum, boswonen op de Hondsrug en erfwonen in het zuidelijk deel van de gemeente.
 
Strategische projecten:
In de structuurvisie zijn een aantal strategische projecten beschreven. Een van deze projecten is de vaarverbinding Erica - Ter Apel. In de visie is aangegeven dat dit project verder uitgewerkt zal worden tot uitvoeringsplan (zie 2.2.5).  

2.2.2 Ruimtelijke waardenkaart

De gemeente Emmen heeft een ruimtelijke waardenkaart opgesteld. Het ontwerp hiervan heeft van 16 februari 2011 tot 29 maart 2011 ter inzage gelegen en de vaststelling is gepland in september 2011.
 
De ruimtelijke waardenkaart belicht de cultuurhistorische en de landschappelijke waarden van het grondgebied van de Gemeente Emmen. De kaart is opgesteld ten behoeve van het buitengebied, hierdoor ligt het accent op de waarden in buitengebied, maar komen de onderliggenden waarden in de kernen ook aanbod. De ruimtelijke waardenkaart biedt een beleidskader voor landschap en cultuurhistorie en vormt met de beleidsnota “Ruimtelijke Waardenkaart Emmen” de basis of 'onderlegger' voor het ruimtelijk beleid en beheer van de Gemeente Emmen. Andere waarden zoals de aardkundige, archeologische, ecologische en hydrologische waarden evenals monumenten worden in dit document beschreven waar zij samenhang vertonen met het cultuurhistorisch gevormde landschap.
 
De ruimtelijke waardenkaart is een interne beleidskader, welke richting geeft aan de inrichting van een gebied. De ruimtelijke waardenkaart hangt samen met regelingen op de gebieden als flora- en faunabescherming, archeologie, monumenten. Vastgestelde waarden binnen deze gebieden vinden hun juridische bescherming binnen de specifieke wettelijke kaders. In de ruimtelijke waardenkaart zijn de waarden op deze gebieden dan ook niet “opnieuw” vastgesteld maar in woord en beeld met elkaar in verband gebracht.”
  
Op de ruimtelijke waardenkaart is ten behoeve van het gebied ten oosten van Erica gesproken over de uitlopers van de Hondsrug en de openheid van het gebied. De camping is gelegen achter de lintbebouwing van de Verlengde Vaart ZZ. De uitbreiding van het terrein bevindt zich eveneens achter deze lintbebouwing. De uitbreiding laat hiermee de bestaande doorzichten (openheid) vanaf de Verlengde Vaart ZZ in stand. De bedrijfswoning is aan de zuidzijde van het bestaande terrein beoogd aan de Ensingwijk. Daarmee is deze tegenover de lintbebouwing aan de zuidzijde van de Ensingwijk gelegen, waardoor aansluiting wordt gezocht met de huidige bebouwingsstructuur. De impact van deze ingreep in het landschap is daarmee nihil. 

2.2.3 Kampeerbeleid

In juni 2007 is de kadernota Kampeerbeleid gemeente Emmen vastgesteld. Deze kadernota geeft aan hoe de gemeente Emmen aan zijn eigen kampeerbeleid invulling geeft na intrekking van de Wet op de Openluchtrecreatie (WOR). De kadernota vormt de basis voor het formuleren van voorwaarden en regels binnen relevante bestemmingsplannen en de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
In de kadernota wordt onderscheid gemaakt tussen kleinschalig kamperen en kampeerterreinen, waarbij kampperterreinen zijn ingedeeld in viertal categoriëen. Bij kleinschalig kamperen geldt een minimale oppervlakte van het terrein, een maximum aantal kampeermiddelen en een seizoensgebonden opening. Afhankelijk van de categorie geldt bij kampeerterreinen een maximum oppervlakte en een maximum oppervlakte voor vaste toeristische plaatsen zoals trekkershutten en tenthuisjes.
Voor camping Op Fietse wordt een bestemming opgenomen dat aansluit bij een categorie 1 kampeerterrein.  Dit zijn terreinen met een maximale oppervlakte van 2 hectare waarop toeristische plaatsen voor toercaravans, vouwwagens, campers, tenten, huifkarren, trekkershutten en tenthuisjes aanwezig mogen zijn. De trekkershutten en tenthuisjes hebben een maximale oppervlakte van 30m2.

2.2.4 Toeristisch Recreatief OntwikkelingsPlan 2010-2015 (TROP)

De gemeente Emmen heeft in december 2009 het toeristisch recreatief ontwikkelingsplan voor de periode 2010 - 2015 opgesteld. Hierin is het beleid ten aanzien van de sector toerisme en recreatie vastgelegd en is de opvolger van de TROP 2001-2010.
Binnen de gemeente Emmen zijn een aantal omvangrijke projecten in ontwikkeling, te weten het Atalantaproject (verplaatsing dierentuin), de vaarverbinding Erica - Ter Apel en het WildLifeResort. Deze grootschalige ontwikkelingen bieden kansen voor het versterken van de totale toeristische sector. Doelstelling van de gemeente is om het aantal arbeidsplaatsen, het aantal overnachtingen als ook het aantal dagtochten in de planperiode te laten toenemen.
 
De ontwikkeling van de vaarverbinding Erica - Ter Apel biedt kansen voor versterking van de sociaal-economische structuur van de omliggende regio. Daarbij is het doel om langs de de vaarverbinding nieuw ondernemerschap te stimuleren. De uitbreiding van de camping sluit hier op aan

2.2.5 Deelstructuurvisie Vaarverbinding Erica - Ter Apel

2.2.5.1 Ontwerp deelstructuurvisie

Zoals in artikel 2.2.1 is beschreven is in de Structuurvisie Emmen 2020 aangegeven dat het project Vaarverbinding Erica - Ter Apel verder uitgewerkt zou moeten worden tot uitvoeringsplan. De gemeente Emmen en de provincie Drenthe hebben deze uitwerking opgesteld in de vorm van een gebiedsontwikkelingsplan, welke de status van deelstructuurvisie heeft. De deelstructuurvisie is een overkoepelende visie op het plangebied vaarverbinding Erica – Ter Apel dat een geheel vormt tezamen met twee bijlagen. Als eerste de bijlage Ontwikkelingskansen langs de vaarroute Erica – Ter Apel en als tweede de bijlage Analyse ruimtelijke en landschappelijke kwaliteiten en ontwikkelingsmogelijkheden. Het ontwerp van deze visie heeft tot 8 maart 2011 ter inzage gelegen. In de tweede helft van 2011 zal de deelstructuurvisie door de gemeenteraad van Emmen worden behandeld.
 
Met de deelstructuurvisie willen gemeente en provincie vooral de initiatiefnemers en andere overheden en organisaties duidelijkheid bieden in de kansen die er in het gebied liggen. Zij laten zien wat en waar zij in het gebied investeren en waar de kansen liggen voor de private partijen of andere initiatiefnemers om te komen tot verdere sociale, ruimtelijke en economische ontwikkeling. Ook laat het plan duidelijk zien waar geen mogelijkheden liggen voor ontwikkeling, hiermee proberen ze heldere kaders te bieden voor de verschillende betrokken partijen en de geïnteresseerde partijen.
 
De functie die de vaarverbinding heeft als katalysator voor de sociaal-economische ontwikkeling van het plangebied en daarmee voor de ruimtelijke kwaliteit van het gebied en de leefbaarheid van de kernen is voor de gemeente en de provincie een belangrijke reden geweest om hierin te investeren. De vaarroute is niet slechts een verbinding van A naar B, maar vormt bovenal de ruggengraat van de ontwikkelingszone. Aan de vaarverbinding bevinden zich de centra van verschillende kernen langs het kanaal, zoals Nieuw – Amsterdam, Erica, Klazienaveen, Barger – Compascuum en Emmen – Compascuum. De ontwikkeling van de vaarverbinding biedt de verschillende kernen en het buitengebied kansen voor ruimtelijke, recreatieve en sociaal-economische ontwikkeling. De mogelijkheden om met de vaarverbinding de kernen kwalitatief te ontwikkelen en daarmee bij te dragen aan de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van deze gebieden vormen een centraal thema binnen het gebiedsontwikkelingsplan.
 
De aanleg van de vaarverbinding Erica – Ter Apel zal medio 2013 zijn afgerond. Rondom de vaarverbinding zijn in de afgelopen jaren meerdere plannen ontwikkeld en initiatieven genomen om ruimtelijk en economisch de kansen te benutten die de vaarverbinding biedt. Ook camping Op Fietse heeft een plan ontwikkeld dat aansluit bij de deelstructuurvisie.

2.2.5.2 Camping Op Fietse met ontwikkelingskans

Als onderdeel van de deelstructuurvisie zijn 14 locaties benoemd met ontwikkelingskansen passend bij de vaarverbinding. Een van de locaties is de splitsing van de Verlengde Hoogeveense Vaart en de Ensingwijk. Op deze locatie is het herstellen van de verbinding van de Verlengde Hoogeveense Vaart en de Ensingwijk genoemd, waarbij een aanlegsteiger aan het begin van de Ensingwijk is beoogd. Tevens is beschreven dat een uitbreiding van de camping een kans is, waarbij de kwaliteit van de invulling aan de Ensingwijk van belang is.
 
Met het onderhavige bestemmingsplan wordt de mogelijkheid geboden bebouwing in de vorm van een bedrijfswoning te realiseren. Deze woning zal als entree van de camping fungeren, wordt georienteerd op de Ensingwijk en er zal een terras worden aangelegd waar passanten koffie of thee kunnen ontvangen. Het bestemmingsplan sluit daarmee direct aan op de visie en de ontwikkelingskansen voor deze locatie.

2.2.6 Welstandsbeleid

Bouwwerken moeten voldoen aan "redelijke eisen van welstand". Een zogenaamde Welstandscommissie beoordeeld bouwplannen aan de vooraf vastgestelde welstandcriteria opgenomen in de Welstandsnota. Donderdag 16 december 2010 heeft de gemeenteraad de Welstandsnota vastgesteld. In deze nota wordt vooraf bepaald wat de redelijke eisen van welstand zijn. Dit betekent dat gekeken wordt of een bouwplan qua uitstraling wel past bij de omgeving.
 
Het bestemmingsplan en de welstandsnota zorgen samen voor het behoud van de ruimtelijke kwaliteit. Het bestemmingsplan geeft aan wat, hoeveel, in welke vorm en waar er gebouwd mag worden. Het welstandsbeleid geeft aan hoe het gebouw er uit mag komen te zien. Dit wil zeggen dat het welstandsbeleid moet voorkomen dat er gebouwen gebouwd worden die afbreuk doen aan de omgeving. Het nieuwe welstandsbeleid heeft zo min mogelijk regels. Voor de meeste gebieden geldt de zogenaamde basis welstand. Alleen voor gevels die te zien zijn vanaf de openbare weg of het openbaar gebied is een welstandstoets nodig. Voor winkelcentra, het centrum van Emmen, monumenten, bijzondere gebouwen en locaties geldt uitgebreide welstand. Dit wil zeggen dat alle zijden van het gebouw moeten voldoen aan de welstandseisen.
 
Het plangebied Erica, Camping Op Fietse valt binnen de welstandscriteria van basis welstand. Voor de welstandscriteria binnen dit gebied wordt verwezen naar de Welstandsnota.