direct naar inhoud van 6.3 Toelichting op de bestemmingen
Plan: Emmen, De Verbinding
Status: Vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0114.2010017-0701

6.3 Toelichting op de bestemmingen

6.3.1 Algemeen

Voor elke bestemming worden afzonderlijk bestemmingsregels opgenomen, zodat een juridische vertaling van het planologisch beleid plaatsvindt.

Het kan in een concrete situatie voorkomen dat afwijking van de gestelde regels gewenst is. Om die reden zijn in het bestemmingsplan diverse flexibiliteitsregelingen opgenomen, zoals:

  • 1. afwijkiing met omgevingsvergunning van de bouwregels;
  • 2. afwijking met omgevingsvergunning van de gebruiksregels;
  • 3. nadere eisen;
  • 4. wijzigingsbevoegdheden artikel 3.6 Wro.

Deze flexibiliteitsbepalingen bieden de mogelijkheid om op specifieke situaties in te kunnen spelen. De uitvoering van de flexibiliteitsregelingen ligt bij het college van Burgemeester en Wethouders. In bijlage 9 worden de flexibiliteitsbepalingen binnen het bestemmingsplan nader toegelicht.

De planregels van dit bestemmingsplan zijn opgedeeld in vier hoofdstukken:

  • Hoofdstuk 1. Inleidende regels (artikel 1 en 2);
  • Hoofdstuk 2. Bestemmingsregels (artikel 3 t/m 6);
  • Hoofdstuk 3. Algemene regels (artikel 7 t/m 12);
  • Hoofdstuk 4. Overgangs - en slotregels (artikel 13 en 14).

De inhoud van de verschillende artikelen zal in de onderstaande paragrafen worden toegelicht.

6.3.2 Inleidende regels

In hoofdstuk 1 worden enkele in de planregels gehanteerde begrippen nader verklaard, zodat interpretatieproblemen zoveel mogelijk worden voorkomen. Daarnaast wordt aangegeven op welke wijze bepaalde afmetingen dienen te worden gemeten.

Artikel 1 Begrippen

In dit artikel worden de begrippen gedefinieerd die in de regels worden gehanteerd. De begripsbepalingen in artikel 1 zijn noodzakelijk bij de interpretatie van de regels. Bij de toetsing aan het bestemmingsplan wordt uitgegaan van de in dit artikel aan de betreffende begrippen toegekende betekenis. Voor zover geen begrippen zijn gedefinieerd, wordt aangesloten bij het normaal spraakgebruik.

Behalve de eerste twee begrippen zijn deze omschrijvingen alfabetisch gerangschikt. Zij zijn zoveel mogelijk gebaseerd op vaste jurisprudentie. In de loop der tijd hebben de meeste begrippen zich ontwikkeld tot een standaard, waarvan ook in dit bestemmingsplan gebruik is gemaakt.

Artikel 2 Wijze van meten

De bepalingen over de wijze van meten zijn in artikel 2 opgenomen. Dit artikel geeft aan hoe de hoogte- en andere maten die bij het bouwen in acht genomen dienen te worden, gemeten moeten worden.

6.3.3 Bestemmingsregels

In hoofdstuk 2 worden de op de kaart aangegeven bestemmingen omschreven en wordt bepaald op welke wijze de gronden en opstallen gebruikt mogen worden. Tevens worden per bestemming de bebouwingsmogelijkheden vermeld.

Artikel 3 Gemengd

Bestemmingsomschrijving

Om optimale flexibiliteit binnen het bestemmingsplan te creëren, is op een groot deel van het plangebied de bestemming 'Gemengd' gelegd. Binnen deze bestemming kunnen verschillende functies worden gerealiseerd zoals detailhandel, (lichte) horeca, bushaltes, taxi-standplaatsen, parkeervoorzieningen, groenvoorzieningen, kunstwerken en waterwerken. Ook evenementen zijn binnen deze bestemming toegestaan.

Aanduidingen

Daar waar nadere detaillering van het plan wenselijk is, zijn aanduidingen gebruikt. Hiermee wordt geregeld dat bepaalde functies specifiek aan een locatie gebonden zijn. Op die manier wordt het milieuonderzoek beter beheersbaar en ontstaat er duidelijkheid met betrekking tot de toekomstige situatie. De volgende elementen in het plangebied hebben een aanduiding gekregen:

  • de uitbreidingsmogelijkheden voor detailhandelsfuncties en horeca;
  • de overdekte weg;
  • het pleinobject;
  • de reeds aanwezige traverse;
  • de verbinding van de gebouwen van het gemeentehuis;
  • de ondergrondse parkeergarage.

Bouwregels

Ten aanzien van de (beoogde) bebouwing binnen de bestemming 'Gemengd' is het volgende geregeld:

  • gebouwen ten behoeve van detailhandel en horeca mogen slechts binnen de aanduiding 'detailhandel' worden gerealiseerd. De maximale bouwhoogte van deze bebouwing is vastgelegd op 15 m. Na afwijking met een omgevingsvergunning mogen deze gebouwen ook buiten deze aanduiding worden gebouwd;
  • ter ontsluiting, ventilatie en ontvluchting van de overdekte weg kunnen meerdere gebouwen worden gerealiseerd met een maximale oppervlakte van 90 m2 en een maximale bouwhoogte van 3 meter;
  • voor het 'pleinobject' geldt dat binnen de aanduiding een gebouw gerealiseerd kan worden waarmee één van de stijgpunten met de traverse verbonden kan worden. In dit gebouw bestaat ook ruimte voor kleinschalige detailhandel of een kantoor ten behoeve van de parkeergarage. Wel wordt de bouwmassa van deze bebouwing in de regels vastgelegd. Er geldt een maximale oppervlakte van 650 m2 en een maximale bouwhoogte van 8 m;
  • parkeergarages zijn slechts ter plaatse van de aanduiding 'parkeergarage' toegestaan. Daardoor is de bouw van nieuwe parkeergarages of uitbreiding van de bestaande parkeergarage niet zonder meer mogelijk;
  • het bestaande verbindingsgebouw van het gemeentekantoor over de Hondsrugweg wordt vastgelegd op de huidige locatie door middel van een aanduiding. De maximale bouwhoogte bedraagt 12 m.

Wijzigingsbevoegdheid

Binnen de bestemming 'Gemengd' is tevens een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om op termijn een gebouw te kunnen realiseren waarin kantoren, woningen en dienstverlening kunnen worden gehuisvest. De planologische inpasbaarheid van dit gebouw moet in het kader van een wijzigingsprocedure nader worden afgewogen. De maximale oppervlakte en bouwhoogte van het gebouw zijn in de wijzigingsregels vastgelegd en bedragen 1.500 m2respectievelijk 20 meter.

Artikel 4 Verkeer

Ten aanzien van de Ermerweg wordt de bestemming 'Verkeer' opgenomen. De gronden ter plaatse van deze bestemming dienen voornamelijk te zijn gericht op het afwikkelen van het verkeer. Binnen deze bestemming kunnen geen gebouwen worden gerealiseerd. Wel kan een nieuwe ontsluiting van het parkeerterrein P-Zuid binnen deze bestemming worden gerealiseerd.

Artikel 5 Verkeer - Parkeerterrein

De voor 'Verkeer - Parkeerterrein' aangewezen gronden zijn bestemd voor parkeerterrein behorend bij het Dierenpark Emmen (P-Zuid). Binnen deze bestemming is onder andere het aanleggen van parkeervoorzieningen en groenvoorzieningen mogelijk. De bestemming biedt tevens de mogelijkheid om waterhuishoudkundige voorzieningen te treffen voor het afvoeren van water of het extra bergen van water.

6.3.4 Algemene regels

Hoofdstuk 3 bevat bepalingen die van toepassing zijn op meerdere bestemmingen, zodat het uit praktische overwegingen de voorkeur verdient deze in een afzonderlijke paragraaf onder te brengen.

Artikel 6 Anti-dubbeltelregel

Met dit artikel wordt voorkomen dat meer wordt gebouwd dan het bestemmingsplan beoogt. Dit is bijvoorbeeld mogelijk als (onderdelen van) bouwpercelen van eigenaars in maatvoering verschillen en wisselen. Door verwerving van een extra (bouw)perceel of een gedeelte daarvan, kunnen de gronden niet meegenomen worden met de berekening van de bouwmogelijkheden van het nieuwe perceel als de nieuw verworven gronden reeds meegenomen zijn bij de berekening van een eerdere omgevingsvergunning. Het is dus niet toegestaan gronden twee keer in te zetten om een omgevingsvergunning te verkrijgen.

Artikel 7 Algemene bouwregels

In artikel 8 zijn regels opgenomen voor het bouwen van ondergeschikte bouwonderdelen. De genoemde onderdelen mogen de in de regels bepaalde maximale bouwhoogte overschrijden met de in artikel 8 genoemde maten. Hiervoor is bewust gekozen omdat dit duidelijkheid en enige vrijheid aan ontwerpers biedt.

Artikel 8 Algemene gebruiksregels

Bij de formulering van de gebruiksbepalingen is een algemene formulering aangehouden. Deze gaat uit van de gedachte dat het gebruik uitsluitend mag plaatsvinden in overeenstemming met de bestemming. Dit maakt het noodzakelijk dat de bestemmingsomschrijving voldoende duidelijk is.

Artikel 9 Algemene aanduidingsregels

Binnen het plangebied is een tweetal gebiedsaanduidingen opgenomen. Het betreft de 'geluidzone - industrie' en 'milieuzone - grondwaterbeschermingsgebied'. Binnen de algemene aanduidingsregels zijn de beperkingen aangegeven die samenhangen met deze aanduidingen.

Artikel 10 Algemene afwijkingsregels

De afwijkingsregels hebben betrekking op een aantal bepallingen waardoor aan de bestemmingsbepalingen de nodige extra flexibiliteit wordt meegegeven. Afwijking van een bestemmingsplan kan wordt geregeld via de aanvraag van een omgevingsvergunning. Het college van Burgemeester en Wethouders kan omgevingsvergunning verlenen voor de in het plan aangegeven maten tot ten hoogste 10 %.

Afwijkingsregels zijn alleen van toepassing indien niet op grond van een andere bepaling in deze regels ontheffing kan worden verleend. Dit betekent dat niet twee keer een omgevingvergunning kan worden verleend van eenzelfde bepaling of dat bepalingen die extra bouwmogelijkheden geven niet cumulatief gebruikt mogen worden.

Artikel 11 Algemene wijzigingsregels

Het bestemmingsplan bevat in een aantal gevallen een mogelijkheid tot het wijzigen van het plan op basis van de wijzigingsbevoegdheid op grond van artikel 3.6 Wro. De procedure van de wijzigingsbevoegdheid is voorgeschreven in de nieuwe Wro, waarnaar voor deze procedure dan ook wordt verwezen.

6.3.5 Overgangs- en slotregels

In hoofdstuk 4 zijn twee artikelen opgenomen, het Overgangsrecht ten aanzien van gebruik en bebouwing en de Slotregel waarin de citeertitel van het bestemmingsplan wordt aangehaald.

Artikel 12 Overgangsrecht

In dit artikel is het overgangsecht ten aanzien van legaal bestaand gebruik en legale bestaande bouwwerken opgenomen die afwijken van de (nieuwe) bestemming. Het overgangsrecht beschermt de gevestigde belangen of rechten bij een nieuwe, van de bestaande situatie afwijkende regeling. Dit betekent dat bestaand gebruik en bestaande bouwwerken welke in strijd zijn met het nieuwe bestemmingsplan, maar reeds aanwezig waren ten tijde van de voorgaande plannen, onder voorwaarden, mag worden voortgezet, met als doel het uiteindelijk beëindigen van de afwijkende situatie. Voorheen illegale bebouwing en illegaal gebruik worden met het overgangsrecht niet gelegaliseerd.

Artikel 13 Slotregel

In de Slotregel van het bestemmingsplan wordt aangegeven op welke wijze de regels van het bestemmingsplan kunnen worden aangehaald. In dit geval kunnen de regels van het bestemmingsplan, “Emmen, De Verbinding” aangehaald worden als “Regels van het bestemmingsplan Emmen, De Verbinding".