direct naar inhoud van 4.2 Water
Plan: Kwelvijver Noodwaterberging Ossehaar
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0109.001BP00006-0004

4.2 Water

4.2.1 Huidige hydrologische situatie

Hydrologie

Het plangebied bevindt zich in het beheergebied van waterschap Velt en Vecht. Ten noorden van het plangebied ligt een schouwsloot die de scheiding vormt tussen de landbouwgronden en de woonwijk Ossehaar. Aan weerszijden van het plangebied bevinden zich vijvers. De schouwsloot en de vijvers hebben een streefpeil van NAP + 8,65 m. Recentelijk is rondom het noodwaterbergingsgebied de grondwatersituatie in kaart gebracht. Met behulp van peilbuizen is de hoogst gemeten freatische grondwaterstand ter plaatse van de nieuwbouwwijk Ossehaar vastgesteld op circa 0,9 m –mv.

Bodem en maaiveldhoogte

De bodem is te karakteriseren als een veldpodzolgrond met een dunne humushoudende bovengrond (ca. 0-30 cm). Het zand is fijn en zwak lemig. Ter plaatse waar de vijverpartij wordt aangelegd ligt een bult van opgebrachte grond. Deze opgebrachte grond bestaat uit grof zand. Ten zuiden van het plangebied ligt de nieuwbouwwijk Ossehaar. De wijk heeft maaiveldhoogten vanaf NAP +9,60 tot circa +10,10 m. Het wegpeil ligt op circa NAP +9,80 m, het voorgeschreven vloerpeil bedraagt NAP +10,05 m.

4.2.2 Toekomstige situatie

Direct achter de woningen aan de Martha de Reigerstraat en de Gerrit Wolteromstraat wordt achter de kade een vijverpartij aangelegd die de toegenomen kweldruk vanuit het noodbergingsgebied tijdens de inzet kan afvangen. De kade heeft een hoogte van NAP + 11,00 m en biedt bescherming tegen het water in het noodbergingsgebied. De vijver achter deze kade vangt deels het grondwater op dat in zuidelijke richting stroomt en heeft een oppervlakte van ongeveer 7.500 m2.

afbeelding "i_NL.IMRO.0109.001BP00006-0004_0006.jpg"

Figuur 4.1: Schematisering vijverpartij (uitsnede inrichtingsplan)

In figuur 4.1 is een schematisering van de vijverpartij weergegeven. In het blauw zijn de kwelsloot en kwelvijver aangeduid. De nieuwe vijverpartij komt ter plaatse van het schuin gearceerde blauwe deel.

4.2.3 Wateraspecten

Waterschap Velt en Vecht is in het kader van de Digitale Watertoets geïnformeerd over het plan en daarmee in de gelegenheid gesteld om randvoorwaarden en uitgangspunten voor te leggen, waarmee rekening dient gehouden te worden bij de verdere uitwerking van het initiatief. Ter onderbouwing hiervan is voorliggende waterparagraaf opgesteld, die toegevoegd kan worden aan de ruimtelijke onderbouwing. Indien rekening wordt gehouden met onderstaande randvoorwaarden en uitgangspunten heeft het Waterschap Velt en Vecht geen bezwaar bij het plan. Dit houdt in dat de initiatiefnemer (Waterschap Velt en Vecht, cluster programma's en projecten) de planvorming kan voortzetten, zonder daarbij het waterschap (cluster waterketen en RO) verder te consulteren.

Grondwateroverlast

Het Waterschap heeft de zorg om het afgesproken oppervlaktewaterpeil in de woonwijk, kwelsloot en kwelvijver te handhaven middels het gemaal Ossehaar. Door het Waterschap is daarom, op grond van geohydrologisch onderzoek, dringend geadviseerd om een kwelvijver aan te leggen, zodat grondwateroverlast in de woonwijk kan worden voorkomen. Grondwater dat vanuit de noodwaterberging in zuidelijke richting stroomt zal door de kwelvijver deels worden afgevangen. De kwelvijver zal voldoende diep en breed moeten zijn om zoveel mogelijk grondwater aan te trekken. De oppervlakte van de kwelvijver zal ongeveer 7.500 m2 bedragen en is daarmee groot genoeg bevonden. Een hoge waterstand in de waterpartij kan grondwateroverlast veroorzaken in kruipruimten van woningen. Door middel van peilregulering dient grondwateroverlast te worden voorkomen.

Veiligheid

Open water nabij de woonwijk kan verdrinkingsgevaar opleveren, vooral voor kleine kinderen. Geadviseerd wordt rekening te houden met de aanleg van flauwe taluds of plasbermen en tevens het zicht op de kwelvijver vrij te houden door overmatige hoge begroeiing te voorkomen.

Waterkwaliteit 

In de waterpartij dient stilstaand water worden voorkomen. Stilstaand water kan botulisme veroorzaken en gevaar opleveren voor de volksgezondheid. De bestaande sloot ten noorden van de woonwijk Ossehaar staat in verbinding met de vijver om voldoende doorstroom te creëren.

Wateroverlast en waterafvoer

Een hoge waterstand in de waterpartij kan grondwateroverlast veroorzaken in kruipruimten van woningen. Door middel van peilregulering dient grondwateroverlast worden voorkomen.

De kwelvijver staat in open verbinding met de kwelsloot ten noorden daarvan. Het lozen (laten leeglopen) van het bergingsgebied zelf vindt plaats aan de noordzijde van het bergingsgebied.

Beheer & onderhoud

Beheer en onderhoud aan de kwelvijver vindt plaats door het waterschap Velt en Vecht. Het onderhoud vindt plaats vanaf de zijde van het bergingsgebied.