direct naar inhoud van 2.2 Provinciaal beleid
Plan: Anreperstraat 204
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0106.99BP20111002B-C001

2.2 Provinciaal beleid

Omgevingsvisie Drenthe

Provinciale Staten hebben op 2 juni 2010 de Omgevingsvisie Drenthe vastgesteld. Deze visie is het strategisch kader voor de ruimtelijke en economische ontwikkeling van Drenthe en bevat themagerichte beleidslijnen. De omgevingsvisie vervangt het Provinciaal Omgevingsplan (POPII). De provincie geeft in de Omgevingsvisie Drenthe met betrekking tot dit plan een aantal beleidsregels.

In de omgevingsvisie wordt de ambitie uitgesproken om de ruimtelijke identiteit van Drenthe te versterken. De provincie geeft in de Omgevingsvisie Drenthe een aantal beleidsregels die relevant zijn voor dit plan:

  • 1. Nieuwe ontwikkelingen moeten worden getoetst aan de kernkwaliteiten die voor bepaalde gebieden zijn vastgesteld;
  • 2. Er wordt in het buitengebied ruimte geboden aan woningbouw ter vervanging van landschapsontsierende, agrarische, bedrijfsbebouwing. Hiervoor geldt de "Ruimte-voor-ruimte regeling.

Ruimte voor ruimte regeling

De regeling "Ruimte voor ruimte" is door de provincie Drenthe onder het regime van het POP II geïnitieerd teneinde de ruimtelijke kwaliteit in het buitengebied te verbeteren, door het verwijderen van landschapsontsierende bebouwing. Het gaat om zowel een kwantitatieve verbetering (het terugbrengen van het aantal vierkante meters bebouwing in het buitengebied) als om een kwalitatieve verbetering. Tevens wordt daarmee ongewenst gebruik van leegkomende bebouwing voorkomen.

In vervolg op de vaststelling van de Omgevingsvisie Drenthe in 2010 is de regeling opgenomen in de Provinciale omgevingsverordening Drenthe (geconsolideerde versie, geldend vanaf 19-11-2011) onder artikel 3.24.

Artikel 3.24, Ruimte-voor-ruimte regeling

1. Een ruimtelijk plan voor een gebied, niet gelegen binnen het Bestaand Stedelijk Gebied, voorziet in een Ruimte-voor-ruimte regeling als in dat gebied voormalige agrarische bedrijfsbebouwing aanwezig is.

2. De Ruimte-voor-ruimte regeling wordt vormgegeven met inachtneming van het volgende:

a. toepassing van de regeling is alleen mogelijk voor agrarische bedrijfsbebouwing die op 2 juni 2010 al aanwezig was;

b. de randvoorwaarde dat de sloopnorm voor een compensatiewoning 750 m2 aan agrarisch bedrijfsbebouwing bedraagt; met een afwijkingsmarge van maximaal 5%;

c. de mogelijkheid tot het samenvoegen van agrarische bebouwing op meerdere percelen (saldering) om te kunnen komen tot de sloopnorm van 750 m2;

d. de randvoorwaarde dat saldering slechts recht geeft op de bouw van 1 compensatiewoning;

e. randvoorwaarden voor inpassing, omvang, inhoud, uiterlijk van de compensatiewoning;

f. de randvoorwaarde dat bouw van een compensatiewoning niet plaatsvindt in gebieden die op de bij de Omgevingsvisie Drenthe behorende kaart 1 (Visiekaart 2020) met de functie 'Natuur' en 'Beekdalen' zijn aangeduid, tenzij zich een situatie zoals verwoord in de artikelen 3.35, eerste lid of artikel 3.36, tweede lid, onder c, voordoet.  

Voor het onderhavige plangebied is relevant dat er sprake is van bedrijfsbeëindiging, aangezien het exploiteren van een agrarisch bedrijf op de locatie niet meer mogelijk is. Er wordt 830 m2 aan bestaande bedrijfsbebouwing verwijderd, waardoor de bouw van één compensatiewoning mogelijk wordt mits voldaan wordt aan randvoorwaarden voor inpassing, omvang, inhoud en uiterlijk.
Nationaal Landschap Drentsche Aa

Het plangebied valt binnen de begrenzing van het Nationaal Park (Beek- en Esdorpenlandschap) en het Nationaal Landschap Drentsche Aa. Begrenzing van en ontwikkelingsmogelijkheden binnen het Nationaal Landschap zijn vastgelegd in de Provinciale omgevingsverordening Drenthe (artikelen 3.32 en 3.33 en de bijbehorende kaart D).

De hoofdregel is, dat een ruimtelijk plan binnen dit gebied moet bijdragen aan behoud en versterking van de kenmerken van het Nationaal Landschap.