direct naar inhoud van 4.1 Algemeen
Plan: GEMEENTE ASSEN Milieu Educatief Centrum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0106.201105BP400A-C001

4.1 Algemeen

Zoals in de inleiding van het voorliggende bestemmingsplan reeds is vermeld, voorziet het planvoornemen in de oprichting van een Milieu Educatief Centrum met verschillende functies waaronder een wijkpost van de gemeente.

De reeds bestaande kinderboerderij De Hofstede in het oostelijk deel van het plangebied blijft gehandhaafd. Er vinden geen veranderingen plaats in de bebouwing. Wel wordt met voorliggend plan de mogelijkheid gecreëerd een kinderdagverblijf in de bestaande bebouwing op te richten.

Het overige deel van het plangebied wordt ingericht als natuurspeelbos.

Het planvoornemen sluit aan op de natuurlijke omgeving van het plangebied. Met het plan wordt een geleidelijke overgang gecreëerd van het Asserbos naar de bestaande bebouwing aan de westzijde van het plangebied. Tevens voorziet het plan in nieuwe, recreatieve mogelijkheden in een omgeving die met recreatieve functies is ingericht.

Het MEC wordt hiermee een belevingscentrum voor zowel de inwoners van Assen als voor mensen van buiten de stad die het Asserbos willen verkennen.

In het navolgende wordt het nieuwbouwplan voor het MEC op detailniveau beschreven.

MEC

Het planvoornemen voorziet in de bouw van een Milieu Educatief Centrum. Dit gebouw herbergt de volgende functies:

  • leslokalen, filmruimte en praktijkruimte;
  • ruimten voor opslag;
  • (expositie)ruimten voor verschillende natuurorganisaties;
  • wijkpost van de gemeente waaronder begrepen de opslag van voertuigen is;
  • biovergassingsinstallatie; op houtsnippers draaiende cv-ketel.
  • ondergeschikte horecagelegenheid;

afbeelding "i_NL.IMRO.0106.201105BP400A-C001_0005.jpg"

Bovenaanzicht

Het gebouw bestaat hoofdzakelijk uit natuurlijke, voornamelijk lokale, materialen. Hiermee wordt aangesloten bij de natuurlijke omgeving waar het plangebied deel van uitmaakt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0106.201105BP400A-C001_0006.jpg"

Noordgevel bebouwing

afbeelding "i_NL.IMRO.0106.201105BP400A-C001_0007.jpg"

Impressie MEC

afbeelding "i_NL.IMRO.0106.201105BP400A-C001_0008.jpg"

Impressie MEC

Het gebouw krijgt twee bouwlagen; een begane grond en een verdieping. Ten behoeve van de uitvoering van het unieke architectonische principe worden gronden opgehoogd. Hierdoor ontstaat het beeld dat de bebouwing deels ondergronds ligt.

Het grondoppervlak van de begane grond, van de delen waar bebouwing wordt opgericht, beslaat circa 750 m2. Een deel van de eerste verdieping overlapt de begane grond.

De hoofdingang van het gebouw is gesitueerd aan de zijde van de Bosrand. Hier is tevens ruimte gereserveerd voor fietsenstallingen.

Wijkpost

De wijkpost is gesitueerd in het westelijke deel van de bebouwing op de begane grond. De stalling van voertuigen is eveneens voorzien in dit deel van het gebouw.

Biovergassingsinstallatie

In het gebouw van het MEC is een biovergassingsinstallatie voorzien. Deze installatie voorziet in de energiebehoefte van het complex zelf.

De biovergassingsinstallatie wordt ingebouwd in de toren met een hoogte van circa 20 m. De toren heeft dezelfde natuurlijke uitstraling als de rest van de bebouwing.

Tevens is de toren opengesteld voor publiek en dient daarmee als uitkijkpunt. Door het integreren van de biovergassingsinstallatie in het MEC wordt de duurzame energie opwekking zichtbaar gemaakt en heeft het hiermee eveneens een educatief doel.

Organisch (snipper) afval wordt gebruikt als input voor de installatie. Het betreft door het personeel van de wijkpost opgehaalde groen uit de gemeente (omliggende wijken). Daarnaast is ook het gebruik van mest en organisch restafval van de kinderboerderij een mogelijkheid. Hiermee wordt invulling gegeven aan het 'cradle to cradle'-principe.

Door de te realiseren wijkpost in het gebouw wordt de logistiek van het organisch afval efficiënter. Een bijkomend voordeel is de efficiëntie in investering; gedeelde kosten in de bekostiging van de installatie.

Groen

Daarnaast wordt op een deel van de bebouwing van het MEC een (educatieve) natuurtuin aangelegd met een 'ontdekroute'.

Ten slotte wordt een geleidelijke, natuurlijke overgang gecreëerd van het gebied ten noorden van het plangebied tot op de eerste verdieping van het MEC. Hiermee wordt het grondgebied van de aanwezige dieren vergroot en gezorgd dat deze ook integraal onderdeel uitmaken van het centrum.

Overige verharding

Overige verharding in en rond het MEC bestaat uit (half)verharding. Aan de zuidzijde van het plangebied zijn circa 10 parkeerplaatsen geprojecteerd die zijn bedoeld voor werknemers van het MEC en de wijkpost.

Natuurspeelbos

In het gedeelte van het plangebied tussen de kinderboerderij, de vijver en de Touwslagerslaan, is een natuurspeelbos voorzien.

Dit natuurspeelbos bestaat uit een gebied waar een laag klimparcours wordt gerealiseerd, speelvoorzieningen op de grond en een speelweide, waar ook speelvoorzieningen kunnen worden gerealiseerd .