direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: GEMEENTE ASSEN Oostergoo Baggelhuizen
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0106.05WP20103000B-C001

2.4 Gemeentelijk beleid

Assen Koerst

'Assen Koerst' (2005) is de titel van de toekomstvisie van de gemeente Assen voor 2020 die het product vormt van een intensief ontwikkelingstraject met een actieve inbreng van de Asser bevolking. In de toekomstvisie wordt ingegaan op de ambities, de richting en de hoofdlijnen van keuzes. Kortom, de visie vormt het uitgangspunt voor het gemeentelijk beleid.

In de visie wordt Assen omschreven als 'een sociaal betrokken, sfeervol en leefbaar dorp in het groen met de economische en culturele levendigheid en variatie van een stad'.

'Assen Koerst' is hiermee onderlegger voor de versterking van de culturele voorzieningen en uitgaansvoorzieningen van de stad. Het programma 'Kloppend Hart' is het kader waarin het functioneren van de binnenstad als voorzieningencentrum voor de stad en de regio wordt bevorderd.

De realisatie wordt mede vormgegeven vanuit het gedachtegoed dat is ontwikkeld binnen het programma van de 'Asser School' waarin richting wordt gegeven aan de vormgeving van de stad binnen de Asser identiteit. Mede door de aanwezigheid van brinken met een hedendaagse verschijningsvorm en functie, maar ook door het bewaken van rooilijnen en de aanleg van groen heeft Assen een eigen identiteit. Assen is zowel stad als dorp. Ook kent Assen een grote verscheidenheid aan woonvormen. Dit wordt positief beoordeeld.

Er is aandacht voor diverse thema's waaronder leef-, woon- en zorgstad. Uit onderzoek is gebleken dat Assenaren tevreden zijn over hun huis en woonomgeving.

Maar een leefbare, gezellige en veilige wijk vraagt meer. Zoals goede voorzieningen, zorg voor elkaar, verantwoordelijkheid voor het eigen welzijn en dat van anderen. Dat is een samenspel van vrijwilligers en professionals. Onderhavig plan bevat deze elementen en sluit aan bij deze nota.

Bestemmingsplan Assen Zuid

Het vigerend ruimtelijk beleid voor het plangebied is weergegeven in het bestemmingsplan Assen Zuid (vastgesteld door de gemeenteraad op 15 juni 2006, goedgekeurd door Gedeputeerde Staten op 12 december 2006). Hierin heeft het noordelijke en midden gedeelte van het plangebied de bestemming 'Maatschappelijke doeleinden' met een bouwvlak voor maatschappelijke doeleinden. Het zuidelijke gedeelte heeft de bestemming 'Groenvoorzieningen'.

Voor het bouwvlak met maatschappelijke doeleinden geldt een maximale hoogte van 8 meter, met een bebouwingspercentage van 50%. Binnen de bestemming 'Groenvoorziening' zijn alleen gebouwen tot maximaal 30 m2 toegestaan welke ten dienste zijn van de groene bestemming.

In het bestemmingsplan is al rekening gehouden met een nieuwe invulling (woningbouw) op termijn van de locatie van het scholencomplex. Daartoe is een wijzigingsbevoegdheid ex artikel 11 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0106.05WP20103000B-C001_0002.png"

afbeelding 2: uitsnede locatie bestemmingsplankaart 'Assen Zuid'

De bestemming kan ter plaatse van de wijzigingsbevoegdheid mogen worden gewijzigd in de bestemmingen 'Woondoeleinden', 'Woondoeleinden meergezinshuizen', 'Maatschappelijke doeleinden', 'Groenvoorzieningen', 'Water' en/of 'Verkeers- en verblijfsdoeleinden'.

Hierbij geldt dat:

  • tenminste 20% van de gronden ingericht dient te worden als groenvoorziening;
  • gebouwen zijn toegestaan tot een hoogte van ten hoogste 15 meter.

Aan beide voorwaarden wordt in dit plan voldaan. In totaal is ??% ingericht als groenvoorziening en is de maximale toegestane bouwhoogte 7 meter