direct naar inhoud van 5.4 Nadere toelichting op de regels
Plan: Stadsbroek, Hotel De Bonte Wever
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0106.05BP201040B-C001

5.4 Nadere toelichting op de regels

Navolgend wordt een aantal planregels artikelsgewijs van een nadere toelichting voorzien.

Artikel 1 Begrippen

In dit artikel worden de in de overige artikelen gehanteerde begrippen - voor zover nodig om interpretatieverschillen te voorkomen - verklaard. De meeste van deze begrippen kunnen als 'standaardregels' worden beschouwd.

Artikel 2 Wijze van meten

Dit artikel regelt hoe er gemeten wordt.

Artikel 3 Horeca

De bestemming Horeca staat hotelactiviteiten (horeca in de categorie 2, wat inhoudt dat een hotel mogelijk is) toe. Ondergeschikt aan de hoofdfunctie zijn onder andere conferentie- en vergaderruimten, ruimten voor keuken, opslag en kantoor toegestaan. Het hotel dient in het bouwvlak te worden gerealiseerd, waarbinnen het bouwpercentage 100% bedraagt. De toegestane hoogte van het hoofdgebouw bedraagt 20, aflopend tot 14 meter. Voor de zijvleugels bedraagt de maximale hoogte 10 meter.

Artikel 4 Anti-dubbeltelregel

Deze regel is opgenomen om een ongewenste verdichting van de bebouwing te kunnen voorkomen. Dit kan zich voordoen indien een deel van een bouwperceel dat reeds bij de berekening van een maximum bebouwingspercentage was betrokken wederom, nu ten behoeve van de berekening van het maximum bebouwingspercentage van een ander bouwperceel wordt betrokken.

Artikel 5 Algemene bouwregels

Deze regel is opgenomen om te garanderen dat er voldoende parkeer- of stallingsruimte wordt gerealiseerd.

Artikel 6 Algemene gebruiksregels

Voor de redactie van de gebruiksregels is de algemene formulering aangehouden. Deze gaat uit van de gedachte dat het gebruik uitsluitend mag plaatsvinden in overeenstemming met de bestemming. Dit maakt het noodzakelijk dat de bestemmingsomschrijving voldoende duidelijk is. Van een aantal activiteiten is expliciet aangegeven of zij als strijdig met de bestemming dan wel als niet strijdig met de bestemming worden aangemerkt.

Artikel 7 Algemene afwijkingsregels

In dit artikel is een aantal regels opgenomen teneinde het mogelijk te maken dat het plan op ondergeschikte punten wordt aangepast. Kleine afwijkingen van de in de planregels opgenomen, dan wel op verbeelding aangegeven maten kunnen volgens dit artikel mogelijk worden gemaakt. Ook kan onder bepaalde voorwaarden van het aantal parkeerplaatsen en van de vereiste laad- en losruimte worden afgeweken, mits er alternatieven voorhanden zijn.

Artikel 8 Overige regels

Dit artikel geeft regels met betrekking tot de toegankelijkheid van het perceel voor brandweerauto's en vuilnisauto's en ander te verwachten verkeer. Ook geeft dit artikel regels met betrekking tot de toegankelijkheid van de buitenruimte voor gehandicapten en eisen aan de inrichting van de parkeergelegenheid en de laad- en losmogelijkheden.

Artikel 9 Overgangsrecht

Ten aanzien van het gebruik van gronden en opstallen is bepaald dat het gebruik van gronden en opstallen dat in strijd is met dit bestemmingsplan op het tijdstip van het van inwerking treden van het plan, mag worden voortgezet. Wijziging van dit strijdige gebruik is strafbaar gesteld, indien de afwijking van het plan wordt vergroot. Bebouwing die niet voldoet aan de regels van dit bestemmingsplan ten tijde van de tervisielegging, dan wel waarvoor een omgevingsvergunning voor het bouwen voor dat tijdstip is aangevraagd en welke verleend diende te worden, is onder het overgangsrecht geplaatst. Een geringe uitbreiding van de inhoud wordt na afwijking mogelijk gemaakt. Indien de onder het overgangsrecht gebrachte bebouwing door een calamiteit verloren gaat is volledige herbouw toegestaan.

Artikel 10 Slotregel

In de slotregel wordt aangegeven hoe het bestemmingsplan aangehaald kan worden (titel van het bestemmingsplan).