direct naar inhoud van 2.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Stadsbroek, Hotel De Bonte Wever
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0106.05BP201040B-C001

2.3 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie

In het document 'Hoofdstad Assen, Integrale structuurvisie Assen 2030' wordt beschreven hoe het gemeentebestuur van Assen de toekomst van Assen ziet in 2030 en hoe dit verwezenlijkt kan worden.

De gemeente streeft naar een bijzonder en bruisend aanbod van voorzieningen en evenementen, waardoor Assen nog beter op de kaart komt van de toerist. De zone ten westen van de A28 biedt mogelijkheden voor toeristische attracties van nationaal niveau. Het gebied wordt via het openbaar vervoer verbonden met de binnenstad, zodat de bezoeker gemakkelijk ook de levendige binnenstad aan kan doen. Het TT-circuit wordt niet alleen benut voor de jaarlijkse motorraces, maar wordt een hotspot voor duurzame mobiliteit. Ook passen meer laagdrempelige sportieve en culturele evenementen binnen de visie.

Assen wil haar binnenstad nog aantrekkelijker maken. De binnenstad moet zelf een evenement zijn dat niemand mag missen. Het moet hier bruisen van de activiteiten.

afbeelding "i_NL.IMRO.0106.05BP201040B-C001_0003.png"

Beleidskaart toerisme en evenementen

Een toenemend aantal evenementen in Assen en een aantrekkelijker binnenstad van Assen zal de vraag naar hotelkamers vergroten. Hotel De Bonte Wever is dan ook opgenomen in de beleidskaart toerisme en evenementen van de Structuurvisie.

Ontwikkelingsvisie horeca

De gemeenteraad van Assen heeft de Ontwikkelingsvisie detailhandel en horeca vastgesteld op 18 juni 2010. Dit document omvat een toekomstgerichte visie voor het te voeren beleid tot 2020 op het gebied van detailhandel en horeca.

Binnen de hotelsector vindt een sterke schaalvergroting plaats. Deze uit zich onder andere in een toenemende hotelcapaciteit per bedrijf. Hiernaast neemt de kwaliteit van het aanbod toe. Deze groei in de sector zal zich naar verwachting de komende jaren voortzetten. Ook zal er een verdere integratie plaatsvinden van de overnachtingsfunctie met andere functies zoals congresruimte, horeca, sport, ontspanning en vermaak.

De ontwikkelingsvisie detailhandel en horeca staat een solitair functionerend horecabedrijf toe op bijzondere plekken. De ontwikkeling van een hotel bij de ijsbaan en het zwembad past in deze visie.

Welstandsnota

Per 1 januari 2003 is de gewijzigde Woningwet in werking getreden. Op grond van deze wet mag het welstandsbeleid alleen worden uitgevoerd aan de hand van door de gemeenteraad vastgestelde criteria. Deze criteria zijn in de 'Welstandsnota Assen' opgenomen, die in juni 2004 is vastgesteld.

In de Welstandsnota is het plangebied aangeduid als (her)ontwikkelgebied. In dergelijke gebieden wordt de welstandsambitie geuit via een beeldkwaliteitplan. Beeldkwaliteitplannen kunnen worden gezien als een nadere uitwerking en verfijning van de welstandsnota. Daarin kan de inrichting van de omgeving aan de orde komen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0106.05BP201040B-C001_0004.png"

Kaart deelgebieden welstand

Beeldkwaliteitplan Stadsbroek

Voor het sport- en recreatiegebied Stadsbroek is in 2005 een beeldkwaliteitplan opgesteld. Voor de uitbreiding van het hotel zijn de eisen aan de inrichting van de openbare ruimte en het hotel relevant.

Openbare ruimte

De openbare ruimte tussen de gebouwen in het sport- en recreatiegebied zal voornamelijk een groen karakter krijgen. Daarmee wordt het Asser bos als het ware het plangebied ingetrokken. Naast de noodzakelijke groene invulling zijn voor de verschillende recreatieve functies in het gebied ook de nodige parkeerplaatsen nodig. Daarom zal een groot deel van het open terrein ingericht worden ten behoeve van parkeren, waarbij voldoende groen aangebracht zal worden. Het parkeerterrein wordt ingevuld met parkeervakken, met bomen tussen de vakken en plantsoen en blokhagen op de uiteinden van de vakken. Het parkeren zal niet zichtbaar zijn vanaf de Europaweg vanwege een groene afscherming. De entree van het hotelgebouw, zal aan de Europawegzijde worden gesitueerd en middels verbijzonderingen duidelijk herkenbaar zijn.

Hotel
De huidige situatie (van de ijsbaan) vormt een 'achterkantsituatie' die door middel van hoogopgaand groen wordt verborgen. Deze situatie zal middels de nieuwbouw opgeheven worden. De locatie vormt een uitstraling naar buiten, richting de Europaweg. Uitgangspunt is een bouwwerk rondom de ijsbaan te bouwen met daar omheen een weg ter ontsluiting. Voordeel van deze situering is het vormen van een 'gezicht' aan de Europaweg. Het hotel zal de hoge eentonige gevel van de grote ijshal aan het oog onttrekken. Een dergelijk groot gebouw zal in een verticale geleding uiteen moeten vallen om een pompeuze uitstraling te voorkomen. Voor het bouwwerk geldt een verticale geleding, toepassing van natuurlijke materialen, afronding van het bouwwerk en kleurstelling conform de Asserschool. Voor de materialisering zijn natuurlijke materialen zoals hout en baksteen van toepassing. De plaats van de entree zal duidelijk herkenbaar zijn door bijvoorbeeld hoogteverspringing en/of alternatieven voor materiaal- en kleurgebruik. De benadering van het hotel zal geschieden vanaf het Stadsbroek, welke gelijk valt met de entree van het zwembad en de ijsbaan. Ook voor deze locatie geldt een herkenbare uitstraling.