direct naar inhoud van 2.3 Provinciaal beleid
Plan: GGZ / Diepstroeten 1e fase 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0106.03BP2012GGZ-C001

2.3 Provinciaal beleid

2.3.1 Omgevingsvisie Drenthe

De Omgevingsvisie Drenthe (vastgesteld op 2 juni 2010) is het strategische kader voor de ruimtelijk-economische ontwikkeling van de provincie Drenthe voor de periode tot 2020 en in een aantal gevallen verder in de toekomst. In deze visie zijn de beleidsuitgangspunten geactualiseerd en in overeenstemming gebracht met de taakverdeling zoals deze is bedoeld in de Wet ruimtelijke ordening. De missie van de visie is als volgt verwoord: 'Het koesteren van de Drentse kernkwaliteiten en het ontwikkelen van een bruisend Drenthe, passend bij deze kernkwaliteiten'. Als één van de Drentse kernkwaliteiten is Rust benoemd, opgebouwd uit stilte en duisternis. Het stroomgebied van de Drentsche Aa omvat een aantal stiltegebieden zoals het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap, en is mede daardoor aangewezen als één van de grootste duisternisgebieden van Drenthe. Om een gebied enerzijds de waarde van stilte te kunnen meegeven, en anderzijds donker te houden of te krijgen, dient ook het omliggende gebied in ogenschouw genomen te worden. Wil het stroomgebied van de Drentsche Aa echt donker blijven (worden), dan dienen dus ook steden als Assen en Groningen zo terughoudend mogelijk met verlichting om te gaan. Dat geldt nog sterker voor verlichting die vanuit het Drentsche Aa stroomgebied direct zichtbaar is, zoals van de randverlichting van Assen.Op 4 februari 2013 is het BIO-plan is vastgesteld door het Overlegorgaan Drentsche Aa. In dit plan is het thema duisternis en stilte opgenomen met daaraan gekoppeld als concrete maatregel; het tegengaan van onnodige verlichting en lichtreclame, alsmede het uitwerken van projecten die bijdragen aan behoud en beleving van duisternis in het Drentsche Aa-gebied.

De provinciale belangen zijn juridisch geborgd in een provinciale omgevingsverordening.

Assen vervult in de visie een belangrijke positie als de zuidelijke poort van het nationaal stedelijk netwerk Groningen-Assen. In dit kader worden verschillende verstedelijkingsopgaven en bereikbaarheidsprojecten aangepakt. Assen heeft in het kernenbeleid de functie van streekcentrum, waardoor Assen een (boven)regionale functie moet vervullen op de woningmarkt, op het gebied van bedrijvigheid en met betrekking tot de verzorgingsstructuur. De gedachte hierachter is dat de stedelijke economie wordt versterkt en tevens de verstedelijkingsdruk bij kleine kernen wordt verkleind.

2.3.2 Provinciale Verordening Ruimtelijk Omgevingsbeleid

Provinciale Staten van Drenthe hebben op 9 maart 2011 de Verordening Ruimtelijk Omgevingsbeleid vastgesteld. De verordening is gericht tot de gemeenten en bevat voorschriften waar ruimtelijke plannen, waaronder bestemmingsplannen, aan dienen te voldoen. Onder andere de regels voor het Nationaal Landschap Drentsche Aa zijn hierin vastgelegd, maar ook het toepassen van de SER-ladder en (duurzaam) gebruik van de ondergrond. Ten aanzien van dit laatste wordt een duidelijke afweging ten aanzien van provinciale beleidsdoelen voor WKO (warmte-koudeopslag) en geothermie verwacht. In de verordening is verder het principe neergelegd dat de provincie geen bemoeienis heeft met het gemeentelijk woonplan zelf, maar wil sturen op de regionale afstemming in een woonregio.

Binnen het plangebied is geen sprake van kernkwaliteiten zoals genoemd in de verordening. De actualisatie van het bestemmingsplan is mede gezien het consoliderende karakter mogelijk binnen het stedelijk gebied.