direct naar inhoud van TOELICHTING
Plan: Miniwinkels Dorpsstraat (verwijderen bestaande locaties)
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0096.2016078302-VG01

TOELICHTING

Hoofdstuk 1 Aanleiding

Op 17 oktober 2011 is het bestemmingsplan Vlieland Kom vastgesteld. In dit bestemmingsplan is de mogelijkheid opgenomen om drie zogenaamde miniwinkels (maximaal 20 m²) in een nader aangeduide zone in de Dorpsstraat en deels aan de Achteromweg en de Middenweg, toe te laten. De mogelijkheid om een miniwinkel toe te laten is met een wijzigingsbevoegdheid in het bestemmingsplan opgenomen. Meteen na vaststelling van het bestemmingsplan zijn de drie mogelijkheden benut. Het gaat daarbij om de locaties Dorpsstraat 33, 153 en 182.

De winkels hebben als zodanig een tijdlang gefunctioneerd. De afgelopen periode bleek een tweetal winkels (33 en 153) te zijn beëindigd en ook de derde locatie (182) leek niet langer actief. In de eerder verleende wijzigingsbesluiten was een voorwaarde opgenomen dat het gebruik als winkel niet langer dan een jaar ongebruikt mocht worden gelaten. Dat was in twee van de drie situaties aan de orde. Vandaar dat de gemeente het initiatief heeft genomen om te kijken in hoeverre er nog plannen bestaan om de winkels op de drie locaties te exploiteren.

De gemeente heeft de eigenaren gevraagd in hoeverre er op korte termijn nog een voortzetting van de winkel plaats zou gaan vinden. Voor twee van de drie locaties is aangegeven dat er geen belangstelling meer bestaat voor de uitoefening van een winkel. Het gaat daarbij om Dorpsstraat 33 en 153. OP het perceel Dorpsstraat 182 wordt de winkel wel voortgezet.

De gemeente heeft vervolgens op de gebruikelijke wijze algemeen kenbaar gemaakt dat er weer mogelijkheden zijn ontstaan om een miniwinkel te beginnen. Naar aanleiding van deze kennisgeving zijn twee initiatieven ontvangen.

Dit wijzigingsplan ziet op het ambtshalve verwijderen van de aanduiding 'detailhandel' op de genoemde twee locaties. Voor de twee nieuwe locaties is een apart wijzigingsplan gemaakt op grond waarvan de aanduiding 'detailhandel' aan de twee nieuwe locaties is toegevoegd.

Hoofdstuk 2 Juridische toelichting

Bij de eerder verleende wijzigingsbevoegdheden is aan de twee locaties de aanduiding 'detailhandel' toegekend. Die aanduiding komt met het beëindigen van de winkelfuncties te vervallen.

Bijgaand is een verbeelding opgenomen waarbij op de twee locaties opnieuw de onderliggende bestemming is toegekend, zonder de aanduiding 'detailhandel'. De van toepassing zijnde bestemmingen en regels zijn per locatie van toepassing verklaard.

Hoofdstuk 3 Procedure

Voor de wijzigingsbevoegdheid is een procedure ex artikel 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Het ontwerpwijzigingsplan is besproken met de provincie. Deze heeft te kennen gegeven geen bezwaren tegen deze wijzigingsprocedure te hebben. Zeker het verwijderen van de mogelijkheden leidt niet tot belemmeringen vanuit het provinciaal beleid. Het ontwerpwijzigingsplan is vervolgens ter visie gelegd. Binnen een termijn van zes weken kan een ieder zijn zienswijzen indienen met betrekking tot wijziging. Na deze periode zullen burgemeester en wethouders besluiten mee te werken aan de wijziging.

Na de bekendmaking van het besluit kan door eventuele belanghebbenden die een zienswijze hebben ingebracht beroep worden ingesteld bij de rechter.

De maatschappelijke uitvoerbaarheid van de wijziging is daarmee voldoende gewaarborgd.