direct naar inhoud van TOELICHTING
Plan: De Peinder Mieden Herziening
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0090.BP2018BGB069-0401

TOELICHTING

Hoofdstuk 1 Toelichting

Op 4 juli 2017 is het bestemmingsplan 'De Peinder Mieden' vastgesteld. In dit bestemmingsplan wordt een nieuw natuurgebied voorzien tussen Drachten en Opeinde, waarin 45 woonhuizen gebouwd kunnen worden. Alle 45 woonhuizen zijn op de verbeelding aangeduid binnen de natuurbestemming.

Op een enkel vlak is de mogelijkheid geboden voor een bijzondere woonfunctie in combinatie met zorg. Die mogelijkheid is niet als verplichting in het plan opgenomen. Op dat perceel kan ook alleen de woonfunctie gerealiseerd worden. Het was de bedoeling dat die aanduiding op twee aanduidingsvlakken voor het wonen zou worden gelegd, zodat er in ieder geval ook twee woonhuizen gebouwd kunnen worden. Achteraf is evenwel gebleken dat per ongeluk de beide aanduidingsvlakken zijn samengevoegd tot één aanduidingsvlak. Omdat er per aanduidingsvlak ten hoogste één woonhuis gebouwd mag worden, mag hier in plaats van twee slechts één woonhuis worden gebouwd. Dat betekent dat er in totaal geen 45 maar 44 woonhuizen gebouwd kunnen worden. Deze omissie moet worden hersteld, omdat dit afbreuk doet aan de inhoud en de opzet van het bestemmingsplan.

De enige reparatie die hiervoor nodig is, is dat het aanduidingsvlak met de aanduiding voor de bijzondere woonvorm wordt opgedeeld in twee aanduidingsvlakken. Dit betekent alleen een aanpassing van de verbeelding, zonder verdere planologische gevolgen.

Het bestemmingsplan 'De Peinder Mieden' is opgezet, onderzocht en onderbouwd, uitgaande van 45 woonhuizen. De aanvaardbaarheid van de twee woonhuizen op deze plek is daarmee aangetoond. Het bestemmingsplan, alsmede alles wat daaraan ten grondslag heeft gelegen, is van een zo recente datum, dat niet opnieuw zaken tegen het licht gehouden moeten worden. Alle relevante en benodigde zaken van het bestemmingsplan 'De Peinder Mieden' worden hier herhaald en ingelast beschouwd.

Omdat het herstel van deze omissie geen gevolgen heeft voor de omgeving en de volledige bestemmingsplanprocedure over het bestemmingsplan 'De Peinder Mieden' is gevoerd uitgaande van de bouw van 45 woonhuizen, is er geen aanleiding deze herziening de volledige procedure te laten doorlopen. De gemeente heeft deze herziening kortgesloten met de provincie én de brandweer. De reacties zijn als bijlage toegevoegd. Beide instanties hebben aangegeven geen noodzaak te hebben tot het maken van opmerkingen. Ook ziet de brandweer af van het geven van een repressief advies. Het bestemmingsplan is vervolgens als ontwerp ter visie gelegd. Tegen het ontwerp kon een ieder zienswijze indienen. Hier is geen gebruik van gemaakt. Het bestemmingsplan is daarna op 26 maart 2019 ongewijzigd door de gemeenteraad vastgesteld.