direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Drachten - Cultuurhuisvesting
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0090.BP2012SCE004-0401

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Masterplan Centrum Drachten

In 2004 is het Masterplan Centrum Drachten vastgesteld. Deze visie geeft de hoofdlijnen voor de ruimtelijke ontwikkeling van het centrum van Drachten aan. De visie is verder uitgewerkt in deelprojecten, waarvan het Laweicomplex en omgeving er één is.

In het masterplan is onderscheid gemaakt tussen het zogenaamde assenkruis, de daarbij behorende kwadranten en de ring rondom het centrum en in aansluiting op de Noorder- en Zuiderhogeweg.

Dit is de zogenaamde ketting. Het Laweicomplex aan de Gauke Boelensstraat maakt deel uit van de ketting en geeft dus ook vorm aan de ketting.

afbeelding "i_NL.IMRO.0090.BP2012SCE004-0401_0004.png"

figuur 4. Kaartbeeld uit Centrumvisie Centrum met ligging Laweicomplex

3.3.2 Ontwikkeling De Lawei

In de centrumvisie zijn over De Lawei de hierna volgende richtinggevende afspraken benoemd:

  • De Lawei markeert de zuidelijke en westelijke entree naar het centrum. De Lawei is daarnaast de groene schakel tussen de groene boulevard (De Drift) en Parkwijck De Singels.
  • De nieuwe Lawei wordt ingepast in het bestaande straatbeeld van de Gauke Boelensstraat, zodat de zichtas vanuit de westelijke entree naar het centrum en het Van Knobelsdorffplein open blijft.
  • De nieuwe foyer van De Lawei vormt samen met het nieuwe voorplein van het gemeentehuis één voorplein, als entree van het centrum.
  • De Lawei is met zijn publiek programma tweezijdig gericht: in eerste instantie in relatie met het voorplein van het gemeentehuis en de Gauke Boelensstraat en anderzijds in relatie met het Kiryat Onoplein en de Burgemeester Wuiteweg.
  • De Lawei is een cultuurcluster (schouwburg en muziekschool) in combinatie met wonen en een openbaar parkeerterrein (Kiryat Onoplein).

Bij de uitwerking van de plannen wordt nadrukkelijk rekening gehouden met deze uitgangspunten.

3.3.3 Welstandsbeleid

De gemeente Smallingerland heeft medio 2004 een Welstandsnota vastgesteld. Als uitwerking van het Masterplan Centrum Drachten is door de gemeenteraad een apart beeldkwaliteitplan voor het centrumgebied opgesteld. De ontwikkelingen passen niet binnen dit beeldkwaliteitplan. Er wordt daarom voor het Laweicomplex een afzonderlijk beeldkwaliteitplan opgesteld, waaraan de ontwikkelingen getoetst worden. Voor het beeldkwaliteitplan wordt een aparte procedure gevoerd.

3.3.4 Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen is een belangrijk aspect waarmee de gemeente Smallingerland toonaangevend is. Speerpunten in dit duurzaam bouwen-beleid zijn het integraal waterbeheer en het toepassen van alternatieve energiebronnen. Naast deze fysieke tak van het duurzaam bouwen-beleid, kent de gemeente ook een sociale tak in de vorm van de kwaliteit van de leefomgeving. Aan deze sociale duurzaamheid wordt bijgedragen door onder andere het toepassen van een bepaalde variatie in de bebouwing, een differentiatie in functies, inbreiden in plaats van uitbreiden en een kwalitatief hoogwaardige inrichting van de openbare ruimte.