direct naar inhoud van 5.4 Werkinstructie
Plan: Beetsterzwaag
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0086.02BVKom-0301

5.4 Werkinstructie

Deze beheersverordening regelt in principe dat de regelingen die zijn opgenomen in de meest recent geldende bestemmingsplannen van kracht blijven, totdat een nieuw bestemmingsplan is vastgesteld. Bij aanvragen voor omgevingsvergunning betekent dit concreet dat de bijlagen bij de verordening gehanteerd kunnen worden als toetsingskader. In deze bijlagen is de regeling van het eerdere bestemmingsplan integraal overgenomen.

De bestemmingsplannen die recent genoeg zijn om niet voor 1 juli 2013 te hoeven worden geactualiseerd, zijn buiten de werking van de beheersverordening gelaten. In dit geval gaat het concreet om het Bestemmingsplan Beetsterzwaag - Van Lyndenpark (2009) en het Bestemmingsplan Beetsterzwaag - Herinvulling Vlaslaan (2012). Deze plannen regelen respectievelijk de ontwikkeling van woningbouw aan de noordoostzijde van Beetsterzwaag (het voormalige terrein van De Schakel en omgeving) en de herontwikkeling van het gebied ten westen van de Vlaslaan (nieuwe grondgebonden woningen, appartementen en een activiteitencentrum voor ouderen te realiseren).

Voor de woonzorglocatie De Wissel wordt op dit moment een plan ontwikkeld. Het is de bedoeling om de bestaande bebouwing af te breken en hier nieuwe gebouwen neer te zetten. Ook wordt een deel van de bestaande bebouwing gerenoveerd. Deze herontwikkeling gebeurt niet in een keer, maar in fasen. De eerste fase is voorzien in het gebied ten oosten van de Freulesingel. Omdat dit om een ontwikkeling op korte termijn gaat is ook dit gebied buiten de beheersverordening gelaten.

Door deze systematiek blijft het toetsingskader voor aanvragen omgevingsvergunning in principe gelijk aan die vóór de inwerkingtreding van deze verordening. Wel moet erop worden gelet dat nadere eisen, uitwerkingsbevoegdheden en wijzigingsbevoegdheden die in de bijlagen voorkomen, niet kunnen worden toegepast. Dit zijn bevoegdheden die ontwikkelingen mogelijk maken, die niet onder het regiem van een beheersverordening mogen vallen. Hetzelfde geldt voor het overgangsrecht en de strafbepaling die niet relevant meer zijn, nu er een beheersverordening geldt. In artikel 2 lid b van deze verordening zijn deze bevoegdheden buiten toepassing verklaard.

De regels in de bijlage bij deze verordening voorzien in de bedrijfsbestemmingen niet expliciet in het weren van risicovolle inrichtingen (Bevi) en vuurwerkbedrijven (Vuurwerkbesluit). In het verordeningsgebied dient echter uitgesloten te zijn dat deze bedrijven zich mogen vestigen. Het uitsluiten van nieuwvestiging van deze bedrijven is geborgd in artikel 2 lid c.

De in de bijlage opgenomen vrijstellingsbevoegdheden en aanlegvergunningen, kunnen, net als nu al gebeurt, worden beschouwd als respectievelijk afwijkingen en omgevingsvergunningen voor het uitvoeren van een werk.

Op het moment dat er sprake is van een situatie waarbij bouw of gebruik niet in overeenstemming is met de in de bijlage opgenomen regeling, kan worden getoetst aan de planologische maatregel die hiervoor genomen is, zoals een verleende ontheffing, vrijstelling of afwijking. Binnen de kaders van die verleende vergunning kan een nieuwe aanvraag worden getoetst. In artikel 2 lid d is dit geborgd. Het mag vanzelf spreken dat illegale bouwwerken of illegaal gebruik niet gelegaliseerd is onder het regiem van de beheersverordening.

Doordat het laatste bestemmingsplan wordt vervangen door de beheersverordening met dezelfde regeling c.q bestemmingen verandert er voor de aanvrager c.q. burger in principe niets. Een aanvraag voor omgevingsvergunning wordt getoetst aan de bijlagen in de beheersverordening. Een voordeel ten opzichte van het voorheen geldende bestemmingsplan is dat de regeling in de beheersverordening op internet raadpleegbaar is (ruimtelijkeplannen.nl). De bijlagen (regels en plankaarten) die als toetsingskader worden gebruikt zijn daar in pdf-formaat beschikbaar. Voor de burger en voor bedrijven en instanties die over planologische informatie willen beschikken, betekent dit dat de regels makkelijker raadpleegbaar en beter toegankelijker zijn dan tot voorheen het geval was.