direct naar inhoud van 4.8 Archeologie en cultuurhistorie
Plan: Beetsterzwaag
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0086.02BVKom-0301

4.8 Archeologie en cultuurhistorie

Archeologie

Voor het dorp is op grond van de Wet op de archeologisch monumentenzorg onderzocht of er archeologische waarden aanwezig zijn. Hiervoor is de Friese Archeologische MonumentenKaart Extra (FAMKE) van de provincie Fryslân gebruikt. Op deze kaart is op basis van zowel de aanwezige archeologische monumenten als de te verwachten archeologische waarden een advies aangegeven. De FAMKE bestaat uit twee provinciedekkende advieskaarten, één voor de periode Steentijd - Bronstijd, en één voor de periode Ijzertijd - Middeleeuwen. Deze kaart is ook gekoppeld aan de provinciale ruimtelijke verordening.

Uit de archeologische kaart blijkt dat een speciale regeling voor archeologie is in deze beheersverordening niet nodig is. In het verordeningsgebied worden immers slechts kleinere perceelsgebonden ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Deze overschrijden de minimale onderzoeksnorm vanuit de provinciale verordening niet. Daarbij gaat het om een karterend onderzoek voor ontwikkelingen van minimaal 500 m².

Cultuurhistorie

Binnen het plangebied zijn rijksmonumenten en beschermde buitenplaatsen/landgoederen aanwezig. Zoals op onderstaand fragment van de Cultuurhistorische Waardenkaart (CHK) te zien is, zijn de rijksmonumenten vooral langs de Hoofdstraat te vinden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0086.02BVKom-0301_0003.png"

Figuur 4: Fragment CHK - rijksmonumenten en beschermde buitenplaatsen/landgoederen

Bij de beschermde buitenplaatsen/landgoederen gaat het om het landhuis Lyndenstein en het daarbij horende park en het landgoed Harinxmastate. Bij ontwikkelingen aan deze monumenten is - voor verlening van een omgevingsvergunning - een toetsing nodig. Omdat ze aangewezen zijn als rijksmonument, is de Monumentenwet van toepassing en is hierdoor geen extra regeling in de beheersverordening nodig.