direct naar inhoud van Hoofdstuk 3 Beschrijving bestaande situatie
Plan: Beetsterzwaag
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0086.02BVKom-0301

Hoofdstuk 3 Beschrijving bestaande situatie

Beetsterzwaag ligt in het zuidoosten van Friesland, ten zuiden van de kern Drachten. Het dorp ligt letterlijk op de westelijke rand van de Friese Wouden. Meteen buiten de bebouwde kom is de overgang van hogere zandgronden naar lager gelegen veengebieden. Beetsterzwaag is ontstaan op de noordelijke zandrug, die het stroomdal van de Boorne, hier Koningsdiep genaamd, begeleidt.

Een luchtfoto van het dorp is weergegeven in figuur 2.

afbeelding "i_NL.IMRO.0086.02BVKom-0301_0002.png"

Figuur 2: Luchtfoto Beetsterzwaag (bron: Google Earth)

Door de ligging bij bos en heide, op slechts enkele kilometers van de stedelijke kern Drachten, en bovendien centraal in het Noorden en aan de A7, is wonen in Beetsterzwaag in trek. Bovendien heeft Beetsterzwaag een uitgebreid pakket aan voorzieningen.

Door de aanwezigheid van de bos- en heidegebieden en de cultuurhistorische aantrekkelijkheid van omliggende landgoederen en voorname huizen vervult Beetsterzwaag ook een belangrijke toeristisch-recreatieve functie voor Noord Nederland. De dagrecreatieve functie is in Beetsterzwaag belangrijk, dit komt naar voren door de aanwezigheid van horeca en galerieën, antiek- en kunstnijverheidswinkels.

Op basis van de ruimtelijke structuur kan het dorp in een aantal deelgebieden worden opgedeeld:

  • het oudste gebied van de Hoofdstraat en omgeving;
  • het zuidelijk woongebied en het complex van ‘t Heechhout (Borneroord).
  • het noordelijk woongebied en het complex van Revalidatie Friesland.

De Hoofdstraat met aanliggende bebouwing vormt het karakteristieke en unieke hart van Beetsterzwaag. Deze dorpskern wordt als herkenbaar en besloten ervaren en biedt door zijn vele monumenten, karakteristieke panden, tuinen en overtuinen, een karakteristieke én unieke combinatie. Bepalend in het ruimtelijk beeld is ook de scherpe overgang van het open bebouwingslint met landgoederen naar het besloten kerngebied.