direct naar inhoud van 1.1 Algemeen
Plan: Kanaalmond 2011
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0082.001200-0003

1.1 Algemeen

De gemeente Lemsterland is bezig met een actualiseringsproces van de vigerende bestemmingsplannen in de gemeente. Dit betekent dat alle vigerende bestemmingsplannen binnen nu en afzienbare termijn worden herzien dan wel inmiddels zijn herzien. Het voorliggende bestemmingsplan "Kanaalmond 2011" maakt onderdeel uit van dit actualiseringsproces.

Het voorliggende bestemmingsplan "Kanaalmond 2011" betreft een integrale herziening van het bestemmingsplan "Kanaalmond", zoals dat door de gemeenteraad van Lemsterland is vastgesteld op 29 januari 1979 en door Gedeputeerde Staten is goedgekeurd bij besluit van 28 september 1979. Nabij het Ir. D.F. Woudagemaal wordt op dit moment een bezoekerscentrum gerealiseerd. Voor dit bezoekerscentrum is een artikel 19, lid 1 WRO procedure gevolgd. Het conceptbestemmingsplan "Kanaalmond, partiƫle herziening bezoekerscentrum Ir. D.F. Woudagemaal" heeft voor deze procedure als basis gediend. In onderhavig bestemmingsplan "Kanaalmond 2011" wordt het bezoekerscentrum planologisch-juridisch vastgelegd. In deze toelichting wordt niet meer uitgebreid ingegaan op de belangenafweging die ten grondslag heeft gelegen aan de realisatie van het bezoekerscentrum.

Het oostelijke deel van het bestemmingsplan "Kanaalmond" is niet opgenomen in het plangebied van voorliggend bestemmingsplan. Dit betreft het deel ten oosten van het Stroomkanaal (Afwateringskanaal). Dit deel is meegenomen in het bestemmingsplan "Plattedijk 2004". Het bestemmingsplan "Plattedijk 2004" is vastgesteld door de gemeenteraad op 25 oktober 2004.

Voor het plangebied is een gedetailleerde bestemmingsregeling opgesteld. Het bestemmingsplan is afgestemd op de Wet ruimtelijke ordening en voldoet aan de meest recente inzichten betreffende de digitale uitwisseling en raadpleging (RO-Standaarden) en Handboek van de gemeente Lemsterland. Hierdoor is het bestemmingsplan een goed leesbaar en bruikbaar plan.

Het voorliggende bestemmingsplan heeft een overwegend consoliderend karakter. Dit houdt in dat het is gericht op het regelen van de bestaande situatie en ontwikkelingsmogelijkheden.