direct naar inhoud van 2.5 Archeologie
Plan: Molenweg, Oosterzee-Buren
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0082.000400wp01-0004

2.5 Archeologie

Ingevolge het "Verdrag van Malta" is het noodzakelijk om te bezien of in het plangebied sprake is van te verwachten oudheidkundige waarden. De Archeologische Monumentenkaart (AMK) geeft een overzicht van alle bekende behoudenswaardige archeologische terreinen in Nederland. Daarnaast geeft de Inventarisatiekaart Archeologische Waarden (IKAW) een globaal overzicht van de mate waarin archeologische resten in een gebied kunnen worden aangetroffen.

In Oosterzee-Buren zijn volgens de Archeologische Monumenten Kaart geen archeologische vindplaatsen bekend. Op basis van gegevens van de Inventarisatie Kaart Archeologische Waarden zijn deze ook niet te verwachten.

In de periode 2002-2004 is door Archeologisch Adviesbureau RAAP een inventariserend archeologisch en cultuurhistorisch onderzoek uitgevoerd in de gemeente Lemsterland. Het rapport wordt vergezeld van meerdere kaarten, waaronder een archeologische verwachtingskaart voor de periode Steentijd tot en met Vroege Bronstijd. Deze kaart is een verfijning van de door de provincie en het rijk samengestelde Friese Archeologische MonumentenKaart Extra (FAMKE). Het is in hoofdzaak gebaseerd op de analyse van landschappelijke en bodemkundige kenmerken van bekende vindplaatsen en geeft een indruk van de verwachte vindplaatsdichtheid.

De op de verwachtingskaart aangegeven archeologische verwachting is onbepaald. Een zeer klein deel is aangeduid met een middelmatige verwachting. Er zijn enkele boringen in het gebied verricht. Daarbij is er op vijf locaties sprake van boringen met een lage verwachting. Twee boringen (tussen Buren 25 en 27 en direct ten zuiden van de Herenweg) wijzen uit dat het locaties betreffen met een hoge verwachting.

Op de kwetsbaarheidskaart is bijna het gehele plangebied aangegeven met klasse 3 en 4. Dit betekent dat eventueel aanwezige archeologische waarden over het algemeen niet bedreigd worden door de meeste bodem ingrepen, maar wel door gebruikelijke bouwwerkzaamheden (onderkeldering, heipalen).

Veldonderzoek

Door bureau de Steekproef is in 2007 tevens een Inventariserend Veldonderzoek gedaan naar 12 locaties in Oosterzee en Echten.

Uit dit rapport blijkt dat Oosterzee en Echten in een dal liggen dat is gevuld met anderhalve meter veen en twee decimeter klei. In het veen en het kleidek zijn geen aanwijzingen gevonden voor bewoning waardoor hier geen beperkingen bestaan. Nader archeologisch vervolgonderzoek is daarom niet noodzakelijk.

Het Inventariserend Veldonderzoek Archeologie is als bijlage bij deze toelichting gevoegd.