direct naar inhoud van 4.3 Cultuurhistorie
Plan: Stiens
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0081.02BP0001-VA01

4.3 Cultuurhistorie

De gemeente wenst de cultuurhistorische kwaliteiten zoveel mogelijk te behouden en te borgen.

De volgende rijksmonumenten zijn gelegen in het plangebied:

  • Langebuorren 1, 9051 BD Stiens; 19e eeuws pand (Vitushuis); rijksmonument nr. 24541
  • Pieter Jellessingel 1, 9051 BV Stiens; herv.kerk; rijksmonument nr. 24542
  • Smelbrêge 6, 9051 BH Stiens; woonhuis; rijksmonument nr. 24543
  • Smelbrêge 14, 9051 BH Stiens; woonhuis; rijksmonument nr. 24544
  • Smelbrêge 15, 9051 BH Stiens; woonhuis; rijksmonument nr. 24545
  • Bij Brédyk 27, 9051 HZ Stiens; poldermolen uit 1913; rijksmonument nr. 24546

Er zijn geen gemeentelijke monumenten gelegen in het plangebied.

Rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten zijn beschermd op grond van de monumentenwet. Het wijzigen of slopen van beschermde monumenten is niet toegestaan zonder vergunning. Naast de rijks- en gemeentelijke monumenten zijn er nog panden en objecten die niet als monument zijn aangewezen, maar wel beeldbepalend zijn voor een straat of gebied. Deze worden karakteristieke panden genoemd.

De lijst van karakteristieke panden, opgenomen in Bijlage 4 Waardestellingskaarten bij de regels van dit bestemmingsplan is gebaseerd op de lijst van beeldbepalende panden die al eerder in het bestemmingsplan Stiens Centrum is vastgelegd. Dit bestand is geactualiseerd en aangevuld met panden die waardevol zijn vanwege meerdere beschermenswaardige bouwkundige aspecten, zoals blijkt uit een nieuwe bouwhistorische inventarisatie. Deze inventarisatie is in verband met de vaststelling van dit bestemmingsplan uitgevoerd. Voor elk pand/ object is een objectgerichte waardestelling opgesteld. Op de bestemmingsplankaart zijn deze panden en objecten aangeduid met “karakteristiek”.

Aan karakteristieke panden wordt in dit bestemmingsplan extra aandacht besteed, waarbij behoud van deze panden uitgangspunt is. Dit komt tot uiting door het aanduiden van deze panden op de bebouwingskaart. Wijzigingsplannen worden getoetst door de welstandscommissie van de gemeente. Daarbij let de commissie, naast de reguliere welstandseisen, op behoud van de waardevolle uiterlijke kenmerken, zoals genoemd in de objectgerichte waardestelling.

Bijlage 4 Waardestellingskaarten bij de regels bevat de lijst met adressen van de karakteristieke panden en de objectgerichte waardestellingen.