direct naar inhoud van TOELICHTING
Plan: Bûtengebiet, reparatieplan 2014
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0058.BPLN141002-VG01

TOELICHTING

De plantoelichting bevat achtereenvolgens de volgende hoofdstukken:

  • Hoofdstuk 1 Inleiding
  • Hoofdstuk 2 Planbeschrijving
  • Hoofdstuk 3 Economische uitvoerbaarheid


Hoofdstuk 1 Inleiding

Op 27 juni 2013 heeft de raad van de gemeente Dongeradeel het nieuwe bestemmingsplan Bûtengebiet Dongeradeel vastgesteld. Het vastgestelde bestemmingsplan heeft gedurende zes weken ter inzage gelegen. Tijdens de termijn van de ter inzage legging kon beroep worden ingesteld en schorsing/voorlopige voorziening worden gevraagd bij de Raad van State (RvS). Er zijn in totaal 3 beroepschriften bij de RvS ingediend. Eén van de drie beroepen is ongegrond verklaard. De andere twee beroepen zijn gegrond verklaard en leiden tot aanpassingen van het bestemmingsplan.

Het bestemmingsplan is voor het overige volledig in werking getreden.


In onderhavig reparatieplan wordt het bestemmingsplan Bûtengebiet Dongeradeel aangepast naar aanleiding van de uitspraak van de RvS, d.d. 16 juli 2014. Zowel de regels als de verbeelding worden op een enkele punten herzien. Alle algemene regels uit het bestemmingsplan Bûtengebiet blijven van overeenkomstige toepassing voor deze percelen. Het gaat om ondergeschikte aanpassingen, die geen gevolgen hebben voor de opbouw en inhoud van het bestemmingsplan.


De bestemmingen die op de verbeelding zijn opgenomen, moeten vergezeld gaan van regels. Op zich kan verwezen worden naar de bestemmingen in het bestemmingsplan Bûtengebiet, maar omdat in de regels kleine aanpassingen zijn gedaan, zijn de bijbehorende regels (zie hierna) bijgevoegd en is in de toelichting de reden van bestemmingswijziging aangegeven.


In het navolgende hoofdstuk zijn de wijzigingen beschreven.

Hoofdstuk 2 Planbeschrijving

2.1 Verbeelding

Fiskbuorren

Ter plaatste van een perceel aan de Fiskbuorren (ongenummerd) is het bestemmingsplan vernietigd. Op deze locatie bevindt zich een cultuurhistorisch waardevol hok. Dit is op de verbeelding als zodanig aangeduid. Volgens de uitspraak van de RvS is de planologisch mogelijke verschuiving van het hok niet goed gemotiveerd. De gekozen situering van de aanduiding kan er namelijk toe leiden dat het bestaande hok met 1,1 m wordt verplaatst in zuidwestelijke richting, waardoor het uitzicht van de bewoner aan de overzijde kan worden belemmerd.

In dit reparatieplan is daarom de situering van de aanduiding op de verbeelding aangepast, zodanig dat de aanduiding exact op de plek van het bestaande hok is gelegd. Het resterende stukje grond dat daarmee buiten de woonbestemming valt, is bestemd voor verkeer op grond waarvan niet gebouwd mag worden. Het uitzicht is daarmee gegarandeerd.

2.2 Regels

Medwert 1

Ter plaatste van het perceel Medwert 1 is het bestemmingsplan vernietigd. Het agrarisch bouwperceel op deze locatie is gesplitst in twee aan weerszijden van de weg gelegen delen. Met de figuur 'relatie' zijn beide delen van het bouwperceel verbonden zodat sprake is van één bouwperceel. De hier aan de orde zijnde bouwpercelen en bouwvlakken moeten voor de toepassing van de bouwregels als een geheel worden beschouwd. Volgens de uitspraak van de RvS blijkt dit echter onvoldoende uit de planregels.

In dit reparatieplan zijn daarom de bouwregels voor het bouwen van bedrijfsgebouwen, overkappingen en bedrijfswoningen aangepast (art 3.2.1 onder e, en art 3.2.1 onder h), zodat duidelijk is dat de aan de orde zijnde bouwpercelen en bouwvlakken voor de toepassing van de bouwregels als één geheel moeten worden beschouwd. De aanleiding voor de vernietiging van de plandelen met betrekking tot dit perceel zit uitsluitend in de planregels van het bestemmingsplan. De uitspraak van de RvS heeft daarmee geen consequenties voor de ligging van het perceel. Deze is daarom opnieuw op de verbeelding aangebracht.

Hoofdstuk 3 Economische uitvoerbaarheid

In dit hoofdstuk wordt de economische uitvoerbaarheid beschreven. Indien het bestemmingsplan voorziet in de uitvoering van werken door de gemeente moet de financieel-economische uitvoerbaarheid hiervan worden aangetoond. Van een dergelijk handelen is met het leggen van de bestemmingen in deze herziening geen sprake, zodat de economische uitvoerbaarheid in deze niet hoeft te worden aangetoond.