direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Tusken de Marren bestaande camping
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0055.TdMcamping-VA01

2.4 Gemeentelijk beleid

2.4.1 Toekomstvisie Akkrum-Nes / Akkrum op koers

In 2002 is door de gemeente in samenwerking met de "Feriening Lytse Doarpen" een project gestart om voor elk dorp van de gemeente een toekomstvisie op te stellen. Voor diverse ruimtelijke en functionele aspecten zijn de gewenste situatie en aandachtspunten beschreven in de "Toekomstvisie Akkrum-Nes 2003".

In de ruimtelijke beleidsstrategie "Akkrum op koers" (oktober 2004) worden voor een aantal wezenlijke knelpunten in Akkrum oplossingsrichtingen aangegeven. De gemeentelijke werkgroep heeft in samenwerking met Plaatselijk Belang Akkrum en Nes gesprekken gevoerd met een groot aantal verenigingen en instellingen in Akkrum.

De geprivatiseerde jachthaven Tusken de Marren mag in de toekomst verder uitgebouwd worden achter het bestaande sportpark. Vergroting van de haven en een uitbreiding van de passantenaccommodatie, inclusief kort kamperen, passen goed in het streven van de gemeente om de toeristische functie van Akkrum te versterken.

2.4.2 Structuurvisie

De Structuurvisie Boarnsterhim 2018, die is vastgesteld op 9 februari 2010 geeft voor de periode tot 2018 richting aan de gewenste ruimtelijke inrichting van het gemeentelijk grondgebied. Voor het gemeentelijk bestuur is de structuurvisie een belangrijk kader voor ruimtelijk beleid en ruimtelijke ontwikkelingen. Tevens zorgt de structuurvisie voor afstemming met het Rijksbeleid en provinciaal beleid.

De thema's die in de stuctuurvisie naar voren komen zijn wonen, werken, recreatie, infrastructuur en milieu. Het beleid met betrekking tot recreatie is gericht op:

  • Het koppelen van recreatieve ontwikkelingen koppelen aan recreatieve routes/kernen.
  • Stimuleren van meer differentiatie binnen het bestaande aanbod.
  • Knelpunten in recreatieve routes opheffen.
  • Oude routes voor wandel-, fiets- en vaarrecreatie opwaarderen.

Door de ligging van de gemeente Boarnsterhim (midden in het merengebied) vormt water gerelateerde recreatie een belangrijke economische drager. Recreatieve ontwikkelingen doen zich vooral voor in aansluiting op en rond de grote meren en de daartussen liggende vaarten en kanalen. Op de kaart van de structuurvisie is met paars een "zoekgebied recreatieve ontwikkelingen" aangegeven. Binnen dit gebied zijn kleinschalige (verblijfs)recreatieve ontwikkelingen mogelijk, gerelateerd aan watersport. Het plangebied van voorliggend bestemmingsplan ligt in dit zoekgebied.

Grootschalige ontwikkelingen, zoals jachthavens en grote campings, moeten aansluiting vinden bij de bestaande recreatiekernen Grou, Akkrum en Wergea.

Bij de ontwikkeling van grootschalige recreatieterreinen moet rekening worden gehouden met de landschappelijke waarden van het gebied. Vooral rust en ruimte, welke het voornaamste bezoekersmotief vormt, moet worden gewaarborgd. Daarnaast geldt voor alle recreatieve ontwikkelingen nabij de kernen dat deze aan moeten sluiten op de maat en schaal ven het betreffende dorp. De voorgenomen ontwikkeling van uitbreiding verblijfsrecreatie en watersport in Tusken de Marren sluit hierbij aan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0055.TdMcamping-VA01_0002.png"

Afbeelding 1: Uitsnede structuurvisie. Zoekgebied recreatieve ontwikkeling (paars) bij Akkrum (bruin)

Recreatiebeleid

De gemeente heeft een notitie verblijfsrecreatie voor Terherne opgesteld. In de notitie wordt aanbevolen het beleid van Terherne in te bedden in een algemeen beleid voor de hele gemeente ten aanzien van de verblijfsrecreatie. Aangezien dit nog niet is gedaan, wordt nu deze notitie als uitgangspunt gekozen.

In de notitie verblijfsrecreatie worden voorstellen gedaan voor de wijze van uitwerking van verblijfsrecreatiegebieden binnen de gemeente. Zo wordt bijvoorbeeld aangegeven dat er een onderscheid dient te zijn tussen enerzijds vakantiewoningen en stacaravans en kamperen anderzijds. In voorliggend plan wordt zelfs een onderscheid gemaakt tussen de gebouwde bakstenen recreatiewoningen en de geplaatste chalets. Aan de maximaal benoemde oppervlakte per woning en chalets wordt voldaan (respectievelijk 70 m2 en 45 m2). Ook de maximale aantallen zijn in voorliggend bestemmingsplan benoemd.

2.4.3 Welstandsnota

Het doel van het welstandsbeleid van de gemeente Boarnsterhim (vastgelegd in de welstandsnota van 19 maart 2004) is een effectief, controleerbaar en klantvriendelijk welstandstoezicht, waarbij particulieren, opdrachtgevers en architecten zich in een vroeg stadium op de hoogte kunnen stellen over de van toepassing zijnde welstandscriteria.

Bij de welstandsbeoordeling van bouwplannen wordt onderscheid gemaakt in: gebiedsgerichte criteria, sneltoetscriteria en algemene principes. De gebiedsgerichte criteria zijn specifiek af-gestemd op de kenmerken van een bepaald gebied of wijk. Sneltoetscriteria gelden voor veel voorkomende kleine licht vergunningplichtige bouwwerken. Bij algemene principes gaat het om een aantal vakkundige beoordelingsaspecten, die gezamenlijk het algemene denk- en motiveringskader bij de beoordeling van bouwplannen vormen.

Het terrein valt grotendeels onder deelgebied 7: sport- en/of recreatieterreinen. Het behoud van het basiskarakter van het terrein met functionele vormgeving en een losse bebouwingsstructuur is hierbij belangrijk. De bebouwing moet afgestemd worden op het omringende landschappelijke karakter. De gebiedsgerichte criteria richten zich met name op onopvallende functionele bebouwing die is ingepast in de (groene) omgeving.

Deels valt het terrein onder het deelgebied buitengebied. Functioneel gezien gaat het daar echter geen deel van uitmaken, waardoor deze criteria niet toegepast kunnen worden.

Voor de totale recreatiezone, waar dit een onderdeel van uitmaakt, wordt een beeldkwaliteitsplan opgesteld.