direct naar inhoud van TOELICHTING
Plan: Polderwijk-Noord - Havenkom
Status: vastgesteld
Plantype: uitwerkingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0050.UPPNHavenkom-VS01

TOELICHTING

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Aan de noordzijde van Zeewolde wordt de wijk Polderwijk gerealiseerd. In de Polderwijk is ruimte voor ongeveer 2.950 woningen. De woonwijk wordt gefaseerd gerealiseerd. Ten behoeve hiervan is het bestemmingsplan “Polderwijk” (2004) opgesteld waarin de woonwijk via een uitwerkingsregeling kan worden ontwikkeld. Inmiddels is het eerste deel, het Parkkwartier, nagenoeg ontwikkeld.

Voor de nog te ontwikkelen delen (delen van het Bergkwartier, Waterkwartier en Havenkwartier) zijn de uitgangspunten door nieuwe stedenbouwkundige inzichten gewijzigd. Deze passen niet meer binnen de uitwerkingsregels van het bestemmingsplan Polderwijk. Om die reden is op 26 april 2012 het bestemmingsplan "Polderwijk-Noord" vastgesteld. Ook dit bestemmingsplan kent een uit te werken bestemming (Wonen - Uit te werken) waarbinnen met inachtneming van de uitwerkingsregels woningbouw waaronder de daarbijbehorende verkeer- en verblijfsvoorzieningen en de waterhuishoudkundige voorzieningen mag plaatsvinden.

Dit uitwerkingsplan voorziet in het mogelijk maken van een havenkom inclusief een drietal bruggen, een tweetal steigers en de aanleg van nieuwe ontsluitingswegen, waarmee het gebied integraal onderdeel wordt van de vaarroute tussen de Hoofdvaart en het Wolderwijd.

1.2 Opbouw toelichting

De juridisch-planologische regeling van het onderhavige uitwerkingsplan wordt in de navolgende hoofdstukken nader toegelicht en gemotiveerd. Na deze inleiding wordt in hoofdstuk 2 een korte toelichting gegeven op het Havenkwartier. Vervolgens worden in hoofdstuk 3 de voor het plangebied relevante milieu- en omgevingsaspecten besproken. Hoofdstuk 4 geeft de planuitgangspunten weer ten aanzien van de gewenste inrichting van het gebied. Hoofdstuk 5 beschrijft de juridische aspecten van het uitwerkingsplan. Hoofdstuk 6 tot slot geeft een weergave van de economische uitvoerbaarheid van het plan.

Hoofdstuk 2 Vaarkom Havenkwartier

Het Havenkwartier is een woonwijk waarin het doel is om een specifiek watergebonden woonmilieu te creëren. In deze buurt zal de beleving van het water voorop staan. Naast een woongebied vormt het Havenkwartier een belangrijke schakel in de vaarroute vanuit de Flevoland naar het Wolderwijd en de Randmeren.

In het gebied is de realisatie van een schutsluis voorzien, waarmee het peilverschil tussen de vaarroute de Blauwe Diamant en het Wolderwijd kan worden overbrugd. In samenhang met deze sluis wordt de primaire waterkering aangepast en ter hoogte van het Havenkwartier verlegd.


Centraal in het Havenkwartier zal een havenkom worden gerealiseerd, waarmee het deelgebied integraal onderdeel wordt van de vaarroute tussen de Hoofdvaart en het Wolderwijd. In de havenkom kunnen recreatieschepen tijdelijk afmeren of het invaren van de sluis kunnen afwachten (zie figuur 1). Rondom de haven zal een (beperkte) menging van functies worden toegestaan, waarbij onder andere horeca zorgt voor de levendigheid van het kwartier.

afbeelding "i_NL.IMRO.0050.UPPNHavenkom-VS01_0001.png"

Figuur 1 Inrichting Havenkwartier met centraal daarin gelegen de havenkom

Om de havenkom mogelijk te maken, wordt slechts een klein gedeelte van het moederplan uitgewerkt. Dit uitwerkingsplan dient hiervoor. De ontwikkeling betreft het realiseren van een havenkom inclusief een tweetal steigers. Rondom de haven worden nieuwe ontsluitingswegen aangelegd. De gewenste functie rondom de havenkom zijn dus overigens niet in dit uitwerkingsplan meegenomen, maar zullen in een afzonderlijk uitwerkingsplan worden uitgewerkt.

Figuur 2 geeft de ligging van het plangebied weer. Het betreft de gronden tussen de al rechtstreeks planologisch toegestane gronden met de bestemming 'Water'.

afbeelding "i_NL.IMRO.0050.UPPNHavenkom-VS01_0002.png"

Figuur 2 Ligging plangebied

Hoofdstuk 3 Planuitgangspunten

De uitgangspunten van het noordelijk deel van Polderwijk zijn juridisch-planologische vastgelegd in het bestemmingsplan “Polderwijk-Noord”. Een belangrijk uitgangspunt binnen de bestemming 'Wonen - Uit te werken' is dat de stedenbouwkundige structuur van de locatie zoveel mogelijk zal aansluiten bij de omgeving.

Met dit uitwerkingsplan wordt de gewenste havenkom in het Havenkwartier mogelijk gemaakt, waarmee het deelgebied integraal onderdeel wordt van de vaarroute tussen de Hoofdvaart en het Wolderwijd. De waterbeleving wordt met de havenkom versterkt. Het water gaat daarnaast onderdeel uit maken van de primaire waterkering.

Hoofdstuk 4 Beleid - en omgevingsaspecten

Het beleid dat van toepassing is voor het plangebied, is uitgebreid verantwoord in het bestemmingsplan Polderwijk - Noord.

Hetzelfde geldt voor de planologische randvoorwaarden (milieu- en omgevingsaspecten) die in het kader van het opstellen van het bestemmingsplan Polderwijk - Noord voldoende zijn onderzocht en verantwoord. Onderzoek is voor dit uitwerkingsplan derhalve niet meer nodig. Verwezen wordt naar de onderzoeken die in hoofdstuk 5 van de toelichting van het bestemmingsplan zijn opgenomen.

Hoofdstuk 5 Juridische regeling

5.1 Opzet

Dit uitwerkingsplan bestaat uit een nadere uitwerking van de regels en de bestemmingen van het vigerende bestemmingsplan "Polderwijk-Noord". In dat plan is een uitwerkingsplicht ex artikel 3.6, lid 1 van de Wet ruimtelijke ordening opgenomen om de bestemming “Wonen- Uit te werken" (artikel 8) binnen de in het betreffende artikel genoemde uitwerkingsregels uit te werken. De gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden die in dit uitwerkingsplan zijn opgenomen, passen binnen de kaders die in het bestemmingsplan "Polderwijk-Noord" zijn bepaald.

5.2 Verkeer

Voor de nieuwe ontsluitingswegen is de bestemming 'Verkeer' opgenomen. Binnen deze bestemming zijn onder andere wegen, straten, pleinen en parkeervoorzieningen toegestaan. De beoogde brug is geregeld via de aanduiding 'brug'.

5.3 Water

Voor de havenkomen is de bestemming 'Water' opgenomen. Binnen deze bestemmingsplan zijn onder andere waterlopen, waterpartijen, oevers en kades toegestaan. De beoogde bruggen zijn toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'brug'.

Hoofdstuk 6 Economische uitvoerbaarheid

Polderwijk heeft sinds 2004 een vastgestelde grondexploitatie. Deze grondexploitatie wordt minimaal eens in de 2 jaar geactualiseerd. De laatste actualisatie heeft plaats gevonden in 2015. Het resultaat is positief en in het bestemmingsplan "Polderwijk-Noord" is de verwachting uitgesproken dat het resultaat positief zal blijven.

De gemeente bezit alle grond van de nog uit te werken delen van het plangebied. Alle te maken kosten in het plangebied worden verhaald door de verkoop van de bouwkavels. Met de grondexploitatie is de economische uitvoerbaarheid van de nog uit te werken en realiseren bestemmingen aangetoond.

Gelet op het feit dat de grond voor de te ontwikkelen locaties in eigendom is van de gemeente, is het niet verplicht een exploitatieplan te koppelen aan de vaststelling van dit uitwerkingsplan, omdat het kostenverhaal anderszins verzekerd is.