direct naar inhoud van 3.7 Water
Plan: Vlagtwedde Dorp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0048.BP0905-vs01

3.7 Water

Beleid en normstelling

Het waterbeleid op rijksniveau is verankerd in 4e Nota Waterhuishouding, het Nationaal Bestuursakkoord Water, het rapport Waterbeleid 21e Eeuw, het Nationaal Waterplan 2010-2015 en het NWB-actueel. Ook de Europese Kaderrichtlijn Water heeft gevolgen voor het waterbeheer in Nederland. Algemene uitgangspunten van het waterbeleid zijn:

  • bij waterbeheer wordt de voorkeursvolgorde vasthouden, bergen en afvoeren gehanteerd;
  • hemelwater wordt zoveel mogelijk afgekoppeld van het rioleringssysteem en geïnfiltreerd in de bodem;
  • de toename van verhard oppervlak dient te worden vermeden en, indien dit niet mogelijk is, te worden gecompenseerd door het realiseren van extra waterberging;
  • waterlopen worden waar mogelijk teruggebracht in een natuurlijke staat.

Van groot belang voor de ruimtelijke ordeningspraktijk is dat sinds 2003 de 'watertoets' wettelijk verplicht is gesteld. De watertoets kan vooral worden gezien als een procesinstrument die moet waarborgen dat gevolgen van ruimtelijke ontwikkelingen voor de waterhuishouding meer expliciet worden afgewogen. Belangrijk onderdeel van de watertoets is het vroegtijdig afstemmen van ontwikkelingen met de betrokken waterbeheerder. In het desbetreffende plangebied is waterschap Hunze en Aa's de aangewezen overlegpartner.

Keur 2010

Een Keur is een door het algemeen bestuur van een waterschap vastgestelde verordening waarin regels zijn gesteld die voor iedereen binnen het beheersgebied gelden. Van deze regels kan in bepaalde gevallen worden afgeweken met een door het bestuur verleende watervergunning.

Langs onder meer hoofdwatergangen ligt op basis van de Keur een beschermingszone. Het waterschap Hunze en Aa's hanteert als uitgangspunt dat hoofdwatergangen vanuit waterhuishoudkundig oogpunt niet apart in bestemmingsplannen hoeven te worden opgenomen; deze al worden al voldoende beschermd via de Keur van het waterschap.

Voor overige vergunningsplichtige werken moet een watervergunning bij Waterschap Hunze en Aa's worden aangevraagd

Toetsing en uitgangspunten voor het bestemmingsplan

Met het waterschap dient overleg plaats te vinden over de wateropgaven in en nabij het plangebied. Deze kunnen vervolgens worden verankerd in de bestemmingskeuze. IHet bestemmingsplan is conserverend van aard, waardoor er geen ontwikkelingen worden mogelijk gemaakt die belangrijke gevolgen kunnen hebben voor de waterhouding in het gebied. Het voorontwerpbestemmingsplan is ter advisering voorgelegd aan Waterschap Hunze en Aa's. Zie hiervoor ook de reactienota in Bijlage 3 bij deze toelichting. Met de opmerkingen en suggesties van het waterschap is rekening gehouden.