direct naar inhoud van 5.2 Bestemmingen
Plan: De Linten
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0048.BP0904-vo01

5.2 Bestemmingen

In deze paragraaf worden de bestemmingen toegelicht.

Agrarisch - Bedrijf

De huidige agrarische bedrijven zijn inbestemd. Binnen de aangegeven bouwvlakken zijn ontwikkelingsmogelijkheden opgenomen voor de bedrijven. Gelet op de ligging op korte afstand van de woonbebouwing en de relatief bescheiden bedrijfsvoering zijn deze overigens bescheiden gehouden, waarbij ook intensieve veehouderij is uitgesloten. Specifieke agrarische bedrijven zoals loonbedrijven, hebben een aanduiding gekregen. Bedrijfswoningen zijn mogelijk, behalve als dit aangeduid is.

Als een agrarisch bedrijf stopt dan kan onder voorwaarden de functie gewijzigd worden in de bestemmingen 'Bedrijf', 'Dienstverlening', 'Horeca', 'Maatschappelijk', 'Wonen - Lint 1' of 'Wonen - Lint 2'.

Agrarisch - Cultuurgrond

Binnen het plangebied liggen op enkele plaatsen agrarische cultuurgronden. Deze cultuurgronden, met een beperkt agrarisch functie, zijn overeenkomstig hun huidige gebruik bestemd. Dat gebruik kan binnen de bestemming worden voortgezet. Binnen de bestemming wordt geen bebouwing mogelijk gemaakt.

Voor de rest worden gronden met een agrarische functie in het bestemmingsplan voor het buitengebied geregeld, een bestemmingsplan dat vanuit het landelijk gebied direct aansluit op dit plangebied.

Bedrijf

De meeste bedrijven zijn nabij woningen gelegen. Negatieve beïnvloeding van de woonfunctie moet worden voorkomen. Daarom wordt uitgegaan van een basisregeling waarbij bedrijven uit de milieucategorieën 1 en 2 zijn toegestaan, terwijl bedrijven uit een hogere milieucategorie specifiek zijn aangeduid. De tankstations met en zonder lpg zijn aangeduid.

Bedrijven moeten binnen het bouwvlak worden gebouwd. Op deze manier kunnen de bedrijven niet dichter naar de woningen toe gebouwd worden wat wenselijk is vanuit milieutechnisch oogpunt. Er is een mogelijkheid tot afwijking opgenomen om (onder voorwaarden) buiten het bouwvlak te mogen bouwen. Er mag hierbij onder andere geen verslechtering van de milieusituatie ontstaan voor omliggende woningen.

De bedrijfsgebouwen moeten achter de bedrijfswoning worden gebouwd. Op deze manier wordt het ruimtelijk beeld van de lintbebouwing niet verstoord.

Bedrijf - Nutsvoorziening

De nutsvoorzieningen in het gebied zijn als zodanig bestemd.

Bos

Een aantal boselementen die in het plan aanwezig zijn, zijn als zodanig bestemd. Binnen de bestemming zijn behoudens beperkte bebouwing ten behoeve van jacht en natuurbeleving geen gebouwen toegestaan. Er is een omgevingsvergunningenstelsel opgenomen zodat er zonder vergunning geen bomen en dergelijke gekapt kunnen worden.

Detailhandel

De bestaande detailhandel is inbestemd. De supermarkt is apart aangeduid. Nieuwe detailhandelsbedrijven zijn niet toegestaan. Uitzondering hierop zijn de voormalige agrarische bedrijven waar dit in beperkte mate mogelijk is.

Groen

De aanwezige groenelementen in het plangebied zijn als zodanig bestemd. Op de gronden mogen geen gebouwen worden gebouwd.

Horeca

De bestaande horecabedrijven zijn inbestemd. De discotheek en de bowlingbaan zijn specifiek bestemd. Nieuwe horecabedrijven worden niet toegestaan, met uitzondering in voormalige agrarische gebouwen (zie bestemming “Agrarisch - Bedrijf”).

Maatschappelijk

De maatschappelijke voorzieningen, zoals scholen en dorpshuizen, zijn bestemd als “Maatschappelijk”. De voorzieningen zijn uitwisselbaar.

Sport

De sportvelden zijn bestemd als “Sport”.

Verkeer

De wegen in het plangebied hebben hoofdzakelijk een ontsluitende functie voor de bebouwing die er langs ligt. Het aantal rijstroken is vastgelegd op twee. Hiermee kunnen de wegen niet dichter naar de woningen toekomen.

Water

De vaarwegen in het gebied zijn bestemd als “Water”. Sluizen en dergelijk zijn mogelijk binnen de bestemming. De woonschepen zijn aangeduid.

Wonen

De woningen in het AVEBE-dorp zijn vastgelegd met een bouwvlak. Daarmee is de ligging van de woningen vastgelegd en wordt de structuur behouden. De woningen hebben beperkte uitbreidingsruimte voor aan- en bijgebouwen.

Ten aanzien van de bestemming 'Wonen' en andere bestemmingen waar (bedrijfs)woningen mogelijk zijn is een afwijkingsmogelijkheid opgenomen om vrijstaande bijgebouwen te gebruiken ten behoeve van mantelzorg. Om hiervoor een omgevingsvergunning te verkrijgen, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Wonen - Lint 1 en 2

Binnen de lintbebouwing is onderscheid gemaakt in bebouwing met één bouwlaag met kap (“Wonen - Lint 1”) en twee bouwlagen met kap (“Wonen - Lint 2”). De bebouwing met één bouwlaag met kap komt het meeste voor.

Gezien de ruimte op de percelen in het lint, is de bebouwing niet vastgelegd met een bouwvlak. De oppervlakte van de bebouwing is geregeld met een bebouwingspercentage. Op grotere percelen kan hierdoor meer grond bebouwd worden dan op kleinere percelen.

De rooilijn van de woningen verspringt. Daarom is het niet hoofdzakelijk dat een woning weer teruggebouwd wordt op dezelfde plek. In de regels is daarom geregeld dat de woning teruggebouwd mag worden op minimaal 5 meter en op maximaal 20 meter van de weg.

De breedte van de voorgevel is gekoppeld aan de breedte van de kavel. De voorgevel mag maximaal 2/3 van de kavelbreedte zijn tot een maximum van 15 meter.

De hoogte van aan- en bijgebouwen is dusdanig geregeld dat de hoogte van de gebouwen aan de grenzen van het perceel lager zijn dan in het midden (zie ook paragraaf 4.2).

Een aan-huis-verbonden beroep of een kleinschalige bedrijfsmatige activiteit is mogelijk. Dit is wel aan voorwaarden verbonden. Detailhandel is aangeduid. De zonnestudio aan de Kloosterveenweg is specifiek aangeduid.

In een aantal woningen vindt kamerverhuur plaats voor specifieke doelgroepen. Dit is mogelijk gemaakt door deze percelen specifiek aan te duiden.

Er is tevens een mogelijkheid tot afwijking opgenomen om dit ook op andere percelen mogelijk te maken. Hierbij gelden wel bepaalde voorwaarden.