direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding wijzigingsplan Hellum-Siddeburen
Plan: Bestemmingsplan Hellum-Siddeburen, wijzigingsplan Staat van Bedrijven
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0040.wp00003-41vg

1.1 Aanleiding wijzigingsplan Hellum-Siddeburen

1.1.1 Bestemmingsplan Hellum-Siddeburen

In het bestemmingsplan Hellum-Siddeburen (hierna te noemen het moederplan) is een tweetal bedrijvenlijsten opgenomen (staten van bedrijven) die behoren bij de bestemming 'Bedrijf' en de verschillende bestemmingen 'Gemengd'. In de Staat van Bedrijven- Bedrijf zijn ook verschillende vormen van detailhandel opgenomen. Met dit wijzigingsplan wordt detailhandel uit deze bedrijvenlijst geschrapt.

Hiervoor wordt een algemene wijzigingsbevoegdheid uit het moederplan toegepast. Op grond hiervan is het mogelijk om de 'Staat van Bedrijven- Bedrijf' aan te passen. Aanpassing van deze bedrijvenlijst via deze wijzigingsprocedure is de efficiƫntste manier om te komen tot een eenduidig bestemmingsplan.

Hieronder wordt de aanleiding voor deze procedure verder toegelicht.

1.1.2 Bestemming Bedrijf

Voor de bestemming 'Bedrijf' (artikel 7 van het moederplan) is het uitgangspunt dat detailhandel, anders dan productiegebonden, alleen wordt toegestaan in bestaande situaties. Daarvoor zijn bestaande vestigingen als 'specifieke vorm van bedrijf' aangeduid in het moederplan. In de staat van bedrijven, waar vanuit de bestemmingsplanregels (artikel 7 lid 1 onder a) naar verwezen wordt, zijn echter ook verschillende vormen van detailhandel opgenomen. Op grond hiervan kan detailhandel alsnog ook op andere percelen met een bestemming 'Bedrijf' worden toegestaan. Dit past niet binnen de uitgangspunten van het bestemmingsplan.

1.1.3 Beleid detailhandel

Het provinciaal omgevingsbeleid, zoals vastgelegd in het Provinciaal omgevingsplan en doorvertaald in de omgevingsverordening, stelt regels voor detailhandel in bestemmingsplan. Het beleid streeft concentratie van detailhandel in centra van dorpen en steden na. Nieuwvestiging van detailhandel buiten bestaande wijk- en winkelcentra is alleen toegestaan als dit niet ten koste gaat van de bestaande detailhandelvestigingen, betrekking heeft op onder meer volumineuze of brand- of explosiegevaarlijke goederen of bouwmaterialen en tuininrichting. Daarnaast wordt voor productiegebonden detailhandel ook een uitzondering gemaakt.

Omdat de huidige 'Staat van Bedrijven- Bedrijf' niet voldoende aansluit bij dit beleid is het wenselijk de bedrijvenlijst ten aanzien van de categorie 'detailhandel' aan te passen.